Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ:Ο Αναστασιάδης είναι αυτός που ήταν πάντοτε

ΓΝΩΜΕΣ:Ο Αναστασιάδης είναι αυτός που ήταν πάντοτε

-

src=”/images/ANASTASIADES/H_GNOMI_SAS.png” width=”554″ height=”327″ alt=”H GNOMI SAS”/>

Της Σύλβιας ΜΙΧΑΗΛ

Στις 17 του Φλεβάρη καλούμαστε να καθορίσουμε το μέλλον μας. Την ώρα που υποφέρουμε από την λαίλαπα των απολύσεων, την ώρα που πολιτικές λιτότητας επικρέμονται πάνω μας σαν δαμόκλειος σπάθη, και πολιτικές ατζέντες επιδιώκουν να κλείσουν το Κυπριακό στη βάση αλλότριων συμφερόντων, ορισμένοι ζητούν την ψήφο μας για να εφαρμόσουν πολιτικές, οι οποίες αντιστρατεύονται τα συμφέροντα μας.

Δυστυχώς όμως για κάποιους έχουμε μνήμη και θυμόμαστε:

Όταν εμείς υποστηρίζαμε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο κ. Αναστασιάδης ήταν απέναντί μας, συνήγορος όσων πολεμούσαν τη δημοκρατία.

Όταν το κόμμα του κ. Αναστασιάδη «ένωσε δυνάμεις» με το ΔΗΚΟ το 90’, κατάντησε τους συγκυβερνώντες απλούς θεατές.

Όταν διαφαινόταν η βούληση του λαού να απορρίψει το σχέδιο ΑΝΑΝ ο κ. Αναστασιάδης σεβάστηκε την πλειοψηφία καταγγέλλοντας τη χώρα του στην ΕΕ.

Όταν εμείς παλεύαμε να προστατέψουμε τους ημικρατικούς οργανισμούς ο κ. Αναστασιάδης και το κόμμα του απαιτούσαν «αποκρατικοποιήσεις για σύγχρονη προσέγγιση των οικονομικών προβλημάτων» (Σημερινή 23/06/04) και μας καλούσαν «να μετοχοποιήσουμε και μερικώς να αποκρατικοποιήσουμε την Αρχή Λιμένων Κύπρου, την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου» (ΚΥΠΕ 27.05.10).

Αυτός ο κύριος δεν άλλαξε.

Σήμερα ο κ. Αναστασιάδης θέλει να πιστέψουμε πως με τις διασυνδέσεις που έχει με ευρωπαίους ηγέτες θα βοηθήσει την Κύπρο. Σε σχετική ερώτηση που του έθεσαν στο πρώτο debateαπάντησε πως θα χρησιμοποιήσει τις πολύ καλές σχέσεις που έχει με ξένους ηγέτες για να διεκδικήσει το καλύτερο για την Κύπρο. Ως παράδειγμα όμως έφερε την Ελλάδα. «Δέστε την αλλαγή που επισυνέβη στην Ελλάδα μετά την συνεπή και αξιόπιστη στάση του Πρωθυπουργού Σαμαρά, έχει άρδην αλλάξει το κλίμα, κατόρθωσε να μειώσει το χρέος, αναβαθμίστηκε η Ελλάδα…». Άραγε αγνοεί ο κ. Αναστασιάδης πως με τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι εταίροι του στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε δραματικά από 19.7% τον Οκτώβριο του 2011 σε 26.8% τον Οκτώβριο του 2012; Δεν έτυχε να ακούσει για τις καθημερινές αυτοκτονίες; Για την εξαθλίωση του κόσμου που όλο και αυξάνεται; Δεν άκουσε ή τα αποσιωπά επίτηδες επειδή ακριβώς τις ίδιες πολιτικές έχει στόχο να εφαρμόσει;

Σήμερα ο κ. Αναστασιάδης θέλει να πιστέψουμε πως ξαφνικά είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων. Την ίδια στιγμή όμως ακόμη και ο ίδιο ξεχνά τις υποσχέσεις του προβαίνοντας σε δηλώσεις που διαψεύδουν τον ίδιο του τον εαυτό. Σε ερωτηματολόγιο του Πολίτη στις 11.11.12 απάντησε ότι είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων (υπό προυποθέσεις), ενώ σε άλλες περιπτώσεις, εμπαίζοντας μας με λογοπαίγνια υποστηρίζει πως δεν είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων αλλά είναι υπέρ των “αποκρατικοποιήσεων” και των “μετοχοποιήσεων”.

Σήμερα ο κ. Αναστασιάδης θέλει να πιστέψουμε πως θα παλέψει για τα συμφέροντα του τόπου μας. Στο τελευταίο debateγια την οικονομία στις 11/02/13 δεσμεύτηκε πως θα είναι διεκδικητικός για να διορθώσει τις στρεβλώσεις και τους δυσβάστακτους όρους που προνοεί το μνημόνιο. Άραγε ξέχασε τι είχε δηλώσει μόλις πριν 3 ημέρες στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche; Εκεί που δεν τον άκουγαν ψηφοφόροι είπε πως παρόλο που το μνημόνιο περιλαμβάνει σημεία με το οποία δεν συμφωνεί, εν τούτοις, λόγω υποχρέωσης απέναντι στην χώρα αλλά και στους ευρωπαίους εταίρους (!), δεν θα αμφισβητήσει κανέναν όρο!

Σήμερα ο κ. Αναστασιάδης θέλει να πιστέψουμε πως κόπτεται για τις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες. Την ίδια στιγμή όμως ασκεί κριτική στην αύξηση του κατώτατου μισθού που στόχο έχει ακριβώς την βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Και είχε το θράσος να δηλώνει δημόσια πως «όταν αυξάνεις τον κατώτατο μισθό σε ώρες ύφεσης το μόνο που μπορείς να προκαλέσεις είναι υψηλό κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα να έχεις υψηλές τιμές». Αυτό είναι το πρόβλημα της οικονομίας για τον κ. Αναστασιάδη; Οι χαμηλόμισθοί της Κύπρου που παλεύουν να επιβιώσουν με 870 ευρώ το μήνα;

Δεν είναι εύκολο να κρύβεις την Αλήθεια. Γι’ αυτό και ο κ. Αναστασιάδης δεν μπορεί να κρύψει το πραγματικό του πρόσωπο, ούτε τις πάγιες του θέσεις, ούτε τα σύνδρομα της ιδεολογίας του.

Ο Αναστασιάδης είναι αυτός που ήταν πάντοτε. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή για κανένα δημοκρατικό πολίτη.

Διαβάστε Επίσης