Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ:Αξίζει να διαβούμεν το Ρουβίκωνα. Alea jacta est= Ο κύβος ερρίφθη!!!

ΓΝΩΜΕΣ:Αξίζει να διαβούμεν το Ρουβίκωνα. Alea jacta est= Ο κύβος ερρίφθη!!!

-

Σεπτέμβριος 2014

Tου Θεοχάρη ΜΑΣΟΥΡΑ

Η τελευταία δημοσκόπηση κάλπης του ΡΙΚ, μεταδόθηκε το Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου. Δεν πρόκειται να καταπιαστώ με τα ευρήματά της, αλλά με ένα τυχαίο συναπάντημα και το διάλογο που διαμείφθηκε την επόμενη της δημοσκόπησης, με το συνταξιούχο θείο μου, αντικομμουνιστή και δεξιό ως το κόκκαλο!

– Καλώς το Χάρη. Αγόρασες εφημερίδες; Ο Χριστόφιας τα έκανε θάλασσα!

– Γιατί είσαι τόσο απόλυτος και σκληρός; Μήπως δεν είναι επι διακυβερνήσεως Χριστόφια, που αυξήθηκαν κατά 30% οι κοινωνικές σου παροχές, υιοθετήθηκε το πασχαλινό επίδομα καθώς και άλλα σχέδια ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων; Δε μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων; Δεν προωθήθηκε η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας; Δεν καταργήθηκαν οι πολλαπλές συντάξεις και το ανεργιακό επίδομα των Δημοσίων Υπαλλήλων; Δε δημιουργήθηκε σύγχρονο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών, το οποίο χρησιμοποιούν δωρεάν μαθητές και συνταξιούχοι;

– Έχεις δίκαιο μου κάνει γι’ αυτά που λες, αλλά τίποτε άλλο δεν έκανε! Εκατάστρεψε την Κύπρο! Κληρονόμησε ένα κράτος που ανθούσε οικονομικά και κληροδότησε ένα κράτος παρακμής, φτώχιας και ανεργίας.

– Μήπως γι’ αυτά τα προβλήματα, όμως, δεν είναι άμεσα υπεύθυνος ο Χριστόφιας, αλλά η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση; Δεν προβληματίζεσαι από το γεγονός ότι τα ίδια ακριβώς προβλήματα, αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, με δεξιές και όχι αριστερές κυβερνήσεις; Μήπως λοιπόν είναι η Κρίση του Καπιταλιστικού Συστήματος που παράγει αυτά τα προβλήματα; Μήπως είναι η πλεονεξία του κεφαλαίου και των τραπεζών;

– Εγώ δεν καταλαβαίνω από τις κρίσεις του καπιταλισμού και από την πλεονεξία των τραπεζών. Εγώ εκείνο που «βλέπω» είναι ότι ο αριστερός Χριστόφιας, όφειλε να κάνει πολύ περισσότερα για τους εργαζομένους και να αναλάβει τις ευθύνες του, για όσα του καταλογίζονται…

– Συμφωνώ εν μέρει μαζί σου. Όφειλε πρωτίστως να τολμήσει να λύσει το κυπριακό, αναλαμβάνοντας ως αριστερός, την ιστορική του ευθύνη. Όφειλε ακόμη, να είναι πιο αυστηρός στην επιλογή των στενών συνεργατών του. Όφειλε ακόμη να αναλάμβανε τις πολιτικές του ευθύνες, ευθύς μετά το τραγικό συμβάν στο Μαρί! Όφειλε, όφειλε! Ουδείς όμως αλάνθαστος. Επειδή όμως, αγαπητέ θείε, τα πάντα κυρίως στην πολιτική είναι σχετικά, συσχέτισε τη διακυβέρνηση Χριστόφια με τις διακυβερνήσεις των 5 προηγούμενων προέδρων για να δεις τι έργο παρήγαγαν εκείνες και πόσα χρόνια προβλήματα ούτε καν τα άγγιξαν ενώ ο Χριστόφιας τα αντιμετώπισε.

Τι περιμένω όμως από το θείο μου τον αμόρφωτο, όταν ο περισπούδαστος Πουργουρίδης, ομοϊδεάτης του Αναστασιάδη, (Γριβικοί, ΕΟΚΑ Β΄, βουλευτές ΔΗ.ΣΥ, πολιτικοί της δεκαετίας του 60) μας λέει ότι ο Χριστόφιας «δε χαπαρίζει από «αγορές», από Τρόικες και Ιδιωτικοποιήσεις και ότι όσο πιο γρήγορα «ανέβει» στην εξουσία ο Αναστασιάδης τόσο το καλύτερο για την Κύπρο»; Εσύ κ. Πουργουρίδη δε χαμπάρισες τίποτε από το παραχθέν έργο της απερχόμενης κυβέρνησης; Δεν πήρες χαμπάρι, π.χ. για τα πιο πάνω και επιπλέον, για την επίλυση του υδατικού προβλήματος, για την επίλυση των χρόνιων αγροτικών χρεών, (67 εκατομμυρίων), για την προώθηση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, για την κατασκευή νέου θεάτρου, του ΘΟΚ, για τα μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομης εργασίας, για τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, για την πάταξη της φυγοστρατίας, για την εγκατάσταση γεωτρύπανων στην Α.Ο.Ζ. , έτοιμα για εξόρυξη του φυσικού αερίου; Διότι κ. Πουργουρίδη είναι ένα να εντοπίζεις από το δορυφόρο τους γαιάνθρακες και είναι άλλο να στήνεις γεωτρύπανα, να δίνεις άδειες σε εταιρείες για εξόρυξη και να καθιστάς την Κύπρο ενεργειακό κέντρο!

Η αναφορά μου σε κάποιο έργο της κυβέρνησης, γίνεται μόνο και μόνο για αποκατάσταση της ηθικής και της δικαιοσύνης και για να διασκεδάσω την αντίληψη ότι, ο Χριστόφιας «τα έκανε θάλασσα». Δεν το κάνω για λόγους ιδεολογικής ταύτισης με τον πρόεδρο. Εξ’ άλλου ο γράφων, δεν υπήρξε ούτε καν ψηφοφόρος του ΑΚΕΛ.

Σήμερα, στηρίζω το Σταύρο Μαλά, τον οποίο υποστηρίζει το ΑΚΕΛ και οφείλω να συγχαρώ το κόμμα αυτό, που στηρίζει ένα πολιτικό που δεν προέρχεται από τις τάξεις του. Η δεξιά ποτέ δε στήριξε για την προεδρία οποιοδήποτε, που να μην είναι σαρξ εκ της σαρκός της!!!

Αξίζει, πιστεύω, να δοθεί από το λαό μια νέα ευκαιρία στην κεντροαριστερά για μια νέα πενταετία, με τιμονιέρη αυτή τη φορά ένα νέο προοδευτικό επιστήμονα, το Σταύρο Μαλά: ειλικρινής, ανθρώπινος, πραγματιστής, σεμνός, συναινετικός, αδιάφθορος. Είναι ο πολιτικός του αύριο και του μέλλοντος. Ο πολιτικός που είναι κατ’ εικόνα και ομοίωσιν, με το μη προνομιούχο Κύπριο. Αξίζει να διαβούμεν το Ρουβίκωνα. Alea jacta est= Ο κύβος ερρίφθη!!!

Διαβάστε Επίσης