Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτόχος η επίτευξη συμφωνίας για την Κύπρο το Μάρτιο, δηλώνει ο Ντέισελμπλουμ

Στόχος η επίτευξη συμφωνίας για την Κύπρο το Μάρτιο, δηλώνει ο Ντέισελμπλουμ

-

12 Φεβρουάριος 2013

ΘΕΤΕΙ ΘΕΜΑ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ/ Βέλγιο – Σε μια βδομάδα θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα γίνει η αξιολόγηση του νομοθετικού πλαισίου «για το ξέπλυμα χρήματος», αλλά και η εφαρμογή του, δήλωσε ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η επίτευξη συμφωνία για την Κύπρο εντός του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ντέισελμπλουμ, η συζήτηση για την Κύπρο στη σημερινή συνεδρίαση επικεντρώθηκε στο θέμα του ξεπλύματος χρήματος, όπου κρίθηκε απαραίτητο να γίνει η αξιολόγηση όχι μόνο του νομοθετικού πλαισίου, αλλά και της εφαρμογής του. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει ανεξάρτητη αξιολόγηση από ιδιωτική εταιρία, ενώ επισήμανε ότι εάν μετά την αξιολόγηση κριθεί αναγκαίο, θα υπάρξουν πρόνοιες στο μνημόνιο για το ξέπλυμα χρήματος.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία εντός του Μαρτίου ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα της Κύπρου.

Δεν μπήκαμε σε τεχνικές συζητήσεις και λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα, το μόνο που συζητήσαμε είναι το θέμα του ξεπλύματος, καθώς και το ότι πρέπει να υπάρξει απόφαση το Μάρτιο, επανέλαβε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα των Φαινάνσιαλ Τάιμς περί σεναρίου της Κομισιόν που αποβλέπει την επιβολή ζημιάς στους ανασφάλιστους καταθέτες των τραπεζών και στους κατόχους κρατικών ομολόγων στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι δεν συζητήθηκε τέτοιο θέμα.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό έλαβε το λόγο ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν διαβεβαιώνοντας ότι η Κομισιόν δεν έχει κάνει καμία πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση και πως ο ρόλος της είναι να διασφαλίσει την δίκαιη κατανομή των βαρών σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες. Εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσης σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, τόνισε ο κ. Ρεν, προσθέτοντας ότι το θέμα του ξεπλύματος είναι βασική προϋπόθεση και πως θα πρέπει η κυπριακή νομοθεσία να λειτουργεί με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Διαβάστε Επίσης