Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ: Σαν τη διαφήμιση...

ΓΝΩΜΕΣ: Σαν τη διαφήμιση…

-

Μαρίνας ΣΑΒΒΑ*

Οι έποικοι πρέπει να αποχωρήσουν όλοι! Όπως εκείνη τη διαφήμιση, που έλεγε «όταν λέμε όλοι, εννοοούμε όλοι!». Αυτό δήλωσε γεμάτος αποφασιστικότητα ο κ. Γιώργος Λιλλήκας σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Τρίτης. Έχουμε και λέμε: να σώσουμε την Κύπρο από την Τρόικα με προπώληση του Φυσικού αερίου (!), να στριμώξουμε τη Βρετανία δίνοντας της ως αντάλλαγμα χρήση των βάσεων με άλλους τρόπους (;) να καθαρίσουμε το τραπέζι των συνομιλιών (και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ μέσα), να διώξουμε και όλους τους έποικους.

Χιλιοαπαντημένα τα επιχειρήματα όσων επιμένουν περί «δώρων» του Προέδρου Χριστόφια σχετικά με την πρόταση του για τους εποίκους. Επιμένουν όμως, λες και βρισκόμαστε σε διάλογο κωφών. Ο κ. Λιλλήκας και ο κ. Αναστασιάδης και όλοι όσοι καμώνονται πως, αν εκλεγούν, θα αποσύρουν ηρωικώς τις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια, καλά θα κάνουν πριν μιλήσουν για «υποχωρήσεις» και «δώρα» να ξαναδιαβάσουν τα πιο κάτω, που δεν τα είπε ούτε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ούτε το ΑΚΕΛ.

  1. 1.κ. Γιαννάκης Ομήρου- 9 Φλεβάρη 2010 μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή:

Ερώτηση: Θα δεχόσασταν λύση που προνοεί παραμονή των εποίκων για ανθρωπιστικούς λόγους;

Απάντηση: Θα πρέπει να υπάρξει ειδικό κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις. Θα πρέπει η τουρκική πλευρά να αποδεχτεί ότι ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου και μετά από αυτό να υπάρξει συζήτηση για παραμονή οποιουδήποτε αριθμού, στη βάση ανθρωπιστικών δεδομένων.

Ερώτηση: Και επειδή ξέρετε ποια είναι τα δεδομένα, πόσοι νομίζετε ότι θα μείνουν;

Ενδεχομένως να μείνουν περισσότεροι από όσοι αναφέρονται στην πρόταση. Το ζήτημα είναι ότι δεν έπρεπε να σπεύσουμε με τρόπο αυθαίρετο να καθορίσουμε αριθμό εποίκων χωρίς η τουρκική πλευρά να δεχτεί ότι υπάρχει ζήτημα εποικισμού.

  1. 2.κ. Βάσος Λυσσαρίδης- Ιούλιος 2008- Εθνικό Συμβούλιο:

«Ξέρουμε όλοι πως θα μείνουν. Δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι θα τσουβαλιάζουμε 180-200 χιλιάδες εποίκων και θα φύγουν. Μακάρι να τα καταφέρουμε να φύγει ένας αριθμός…»

  1. 3.Αυτούσια η σχετική παράγραφος από την επιστολή που απέστειλε ο μ. Τάσσος Παπαδόπουλος στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, από το βιβλίο της κ. Palley«Μια παταγώδης αποτυχία των Διεθνών Σχέσεων».

*Η Μαρίνα Σάββα

είναι Διευθύντρια Γραφείου Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ

Διαβάστε Επίσης