Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ: Η εξαφάνιση του Αβέρωφ, η ροπή μας στην εξαπάτηση και μια...

ΓΝΩΜΕΣ: Η εξαφάνιση του Αβέρωφ, η ροπή μας στην εξαπάτηση και μια απάντηση αξιοπρέπειας

-

: Τετάρτη, 17 Σεπτέμβριος 2014

Του Κωνσταντίνου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

Ο τρόπος με τον οποίο το επιτελείο του Συναγερμού έχει επιλέξει να χειριστεί την όλη κατάσταση με την Τρόικα και τις κατ’ αρχή εισηγήσεις της προς την Κυπριακή Κυβέρνηση δημιουργεί μια σειρά από ερωτήματα.

Για τον κάθε αντικειμενικό παρατηρητή που διατηρεί στοιχειώδη επαφή με την επικαιρότητα, οι προτάσεις της Τρόικα που αφέθηκαν να διαρρεύσουν, δεν ηχούν καθόλου πρωτότυπες. Πρόκειται για το ίδιο αναμασημένο κατεβατό από μέτρα με τα οποία ο Συναγερμός και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του μας μαστιγώνουν εδώ και μερικά χρόνια. Κατάργηση της ΑΤΑ, μείωση μισθών και συντάξεων, αποκοπή επιδομάτων, κατάργηση 13ου , ξεπούλημα ημικρατικών κλπ. Αυτά, μας έλεγαν, έπρεπε να γίνουν εδώ και τώρα. Και το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο εξής. Τελικά είναι, ή δεν είναι ο Συναγερμός και ο υποψήφιος του, κύριος Αναστασιάδης, οπαδοί της ελεύθερης αγοράς και του «ανόθευτου» ανταγωνισμού; Δεν είναι μόλις προχθές που ο κύριος Αναστασιάδης «καπάρτιζε» για το γεγονός ότι στις 26 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. κυβερνούν ομοϊδεάτες του;

Το πώς λοιπόν εν μια νυκτί, ο υποψήφιος κύριος Αναστασιάδης μας κούφανε με ένα: «κάτω τα χέρια από την ΑΤΑ» παραμένει ένα από τα μεγάλα μυστήρια αυτής της προεκλογικής περιόδου. Βέβαια, στην πραγματικότητα, κανένας δεν έχει πειστεί για την ειλικρίνεια της τοποθέτησης γιατί πολύ απλά, το κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη.

Όλα τα παραπάνω καταπίνονται και χωνεύονται πανεύκολα μόνο από εκείνον που έχει ήδη προαποφασίσει ότι θέλει να εξαπατηθεί και για τον οποίο αυτό το άρθρο δεν μπορεί να φιλοδοξεί ότι θα πετύχει τίποτε άλλο παρά να τον εκνευρίσει. Για όσους όμως δεν έχουν πάρει ακόμα διαζύγιο με τη λογική, μια μικρή παράθεση γεγονότων μπορεί εύκολα να φωτίσει την πραγματικότητα.

Γεγονός πρώτο: ο Συναγερμός και ο υποψήφιος έχουν ξεκάθαρη φιλοσοφία και ξεκάθαρη πολιτική πάνω στα της οικονομίας. Είναι νεοφιλελεύθεροι. Οραματίζονται να εφαρμόσουν αυτά που οι ιδεολογικά αντίστοιχες κυβερνήσεις εφάρμοσαν και που τα αποτελέσματα τους μας είναι γνωστά (βλ. Ελλάδα).

Γεγονός δεύτερο: σε αντίθεση με την πλειοψηφία του κόσμου που θορυβήθηκε με το περιεχόμενο των προτάσεων της Τρόικα, ο Συναγερμός και ο υποψήφιος του, νιώθουν μια απέραντη ικανοποίηση. Πρώτα γιατί στην ουσία προτείνονται τα δικά τους μέτρα και δεύτερο επειδή έχουν την ευκαιρία, αυτά τα μέτρα, να χρεωθούν σε άλλους και όχι στους ίδιους.

Γεγονός τρίτο: υπάρχει σαφής επικοινωνιακός σχεδιασμός από το επιτελείο του Συναγερμού να χαθεί από προσώπου γης ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος. Οι γνωστές ακραίες θέσεις του κύριου Αβέρωφ Νεοφύτου που είναι στην ουσία και οι θέσεις του κύριου Αναστασιάδη, γίνεται προσπάθεια να κουκουλωθούν. Εξού και το πρόσφατο άδειασμα από του Βουλευτή κ. Μαυρίδη από το ίδιο το κόμμα του.

Είναι πλέον περισσότερο από προφανές ότι η προοπτική της επανόδου τους στην εξουσία, έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση θολώματος του τοπίου από τον Συναγερμό και τον υποψήφιο του. Σε αυτή την επιχείρηση όλοι οι καλοί χωράνε. Όπως και όλες οι θέσεις επίσης (είτε πρόκειται για πολιτικές θέσεις, είτε για καρέκλες). Από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές πετσοκόμματος των εργασιακών κεκτημένων μέχρι το πρόσφατο συγκλονιστικό «κάτω τα χέρια από την ΑΤΑ».

Το ερώτημα όμως είναι: Πόσοι τελικά από τους Κύπριους έχουν ήδη προαποφασίσει ότι θέλουν να εξαπατηθούν; Η απάντηση θα καταδείξει το επίπεδο αξιοπρέπειας ολόκληρου του Κυπριακού λαού και προπαντός των εργαζομένων.

Υστερόγραφο: το ΔΗΚΟ με ποιόν Αναστασιάδη από όλους τα έχει βρει;

*Ο Κωνσταντίνος Στυλιανού

είναι ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ

Διαβάστε Επίσης