Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΗ κύπρος στη λίστα των χωρών που συνεργάστηκαν με την CIA μετά...

Η κύπρος στη λίστα των χωρών που συνεργάστηκαν με την CIA μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

-

Δημιουργήθηκε : Πέμπτη, 07 Φεβρουάριος 2013

Τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των χωρών που συνεργάσθηκαν για τις απαγωγές και τα βασανιστήρια, στα οποία προχώρησε η αμερικανική CIA μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιοποίησε το Ίδρυμα Ανοικτή Κοινωνία, και τα οποία αναμεταδίδονται από διεθνή πρακτορεία και ειδησεογραφικά δίκτυα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η CIA είχε βοήθεια από 54 χώρες, ανάμεσα στις οποίες Ελλάδα και Κύπρος, στις απαγωγές υπόπτων χωρίς να τηρηθεί καμμία νόμιμη διαδικασία και υπολογίζεται ότι 136 άνθρωποι απλώς “εξαφανίσθηκαν” και παραδόθηκαν στους Αμερικανούς, περνώντας απ’ αυτές τις χώρες.

Στα πορίσματα της έκθεσης υπογραμμίζεται ότι η ευθύνη για τις ενέργειες αυτές δεν θα πρέπει να περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι οι πολυάριθμες μυστικές επιχειρήσεις και “έκτακτες παραδόσεις” ανθρώπων δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την ενεργό συμμετοχή και ξένων Κυβερνήσεων και των υπηρεσιών που συνεργάσθηκαν με τη CIA.

Η Κύπρος συγκαταλέγεται στην κατηγορία των χωρών που πρόσφεραν τον εναέριο χώρο τους και αεροπορικές εγκαταστάσεις στους Αμερικανούς και, όπως αναφέρεται ενδεικτικά, έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2007 εξέφραζε προβληματισμό για 57 περιστατικά στάσης αεροσκαφών σε κυπριακά αεροδρόμια που εμπλέκονταν στην επιχείρηση. κοινωφελή εργασία, μέσα από την αξιοποίηση των κονδυλίων του κοινωνικού ταμείου και των πόρων του ΕΣΠΑ».

Διαβάστε Επίσης