Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Η Κυβέρνηση ενήργησε με βάση το Σύνταγμα για το διορισμό...

ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Η Κυβέρνηση ενήργησε με βάση το Σύνταγμα για το διορισμό Υποδιοικητή Κεντρικής Τράπεζας

-

Δημιουργήθηκε : Δευτέρα, 04 Φεβρουάριος 2013

ΓΙΓΑΝΤΩΝΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ!

Ο κ. Αναστασιάδης, ο ΔΗΣΥ και οι συνοδοιπόροι του γιγαντώνουν το θέμα του διορισμού του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, όμως για το θέμα των αποκαλύψεων σχετικά με τις δανειοληπτικές δραστηριότητες του Γραφείου του κ. Αναστασιάδη ούτε κουβέντα, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης θα έπρεπε να είχε καλέσει τον Γενικό Εισαγγελέα και τη ΜΟΚΑΣ να διερευνήσουν αυτό το θέμα.

Ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε εάν «δεν βλέπει κανείς να εγείρεται θέμα συνταγματικής τάξης, όταν ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει πως αν εκλεγεί θα παύσει τα Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών ενεργώντας απολύτως αντισυνταγματικά, όπως ξανάκανε ο ΔΗΣΥ το 1993», προσθέτοντας ότι «κανένας απολύτως δεν αντέδρασε όταν ο κ. Αναστασιάδης έκαμε αυτή τη δήλωση πριν από δύο περίπου εβδομάδες».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως «η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ το 2003, τον τελευταίο μήνα πριν αποχωρήσει, προέβαινε σε σωρεία διορισμών. Διόρισε Σχολικές Εφορείες, διόρισε Συμβούλιο του ΚΥΣΑΤΣ, μέχρι και τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές διόρισε τη Διοικούσα Επιτροπή του Ανοικτού Πανεπιστημίου και δεν τους ενοχλούσε τότε αυτό το πράγμα. Για να μην αναφερθούμε σε άλλες ψηφοθηρικές πολιτικές αποφάσεις που λήφθηκαν τότε, αναφορικά με υπογραφές συμβολαίων την τελευταία στιγμή και σε πολλά άλλα».

Ανέφερε, επίσης, ότι «σήμερα το πρωί σε συγκεκριμένο ραδιοσταθμό, ο κ. Νεοφύτου έλεγε ότι θα εξεταστούν όλες οι αποφάσεις που πήρε η Κυβέρνηση το τελευταίο εξάμηνο για να κριθούν κατά πόσο ήταν σωστές ή όχι, ή εάν έκρυβαν τις όποιες σκοπιμότητες. Θέλω να υπενθυμίσω στον κ. Νεοφύτου», πρόσθεσε, «ότι όταν Υπουργός το 2003, υπέγραφε συμβόλαια με συγκεκριμένες εταιρείες μέχρι και ένα μήνα πριν από τις εκλογές και δεν τον ενοχλούσε ποσώς τότε. Σήμερα ξαφνικά ανακάλυψε ότι τα πράγματα θα πρέπει να λειτουργούν διαφορετικά».

Διερωτήθηκε ακόμη κατά πόσο «ο κ. Αναστασιάδης, ο ΔΗΣΥ και οι συνοδοιπόροι έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν ‘νέο Σύνταγμα’ που να προβλέπει ότι κάθε απερχόμενη Κυβέρνηση θα πάψει να ασκεί τα καθήκοντα της όποτε το προτιμούν οι ίδιοι; Έξι μήνες, ένα χρόνο, δύο χρόνια πριν από τις εκλογές;», προσθέτοντας ότι «εάν εγείρεται θέμα να καθορίσουμε ένα κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος θα αφορά όλες τις Κυβερνήσεις, εμείς είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Να το θέσουν και να το συζητήσουμε, αλλά όχι να επιφυλάσσουν στον εαυτό τους το δικαίωμα να κάμνουν ό,τι θέλουν, αλλά όλοι οι υπόλοιποι να μην δικαιούνται».

«Αλήθεια, υπάρχει κάποιος διορισμός στον οποίο προέβη η Κυβέρνηση και δεν αντέδρασαν ανεξάρτητα από το πότε έγινε χρονικά; Σε κάθε διορισμό αντιδρούσαν», είπε και πρόσθεσε ότι « η Κυβέρνηση ενήργησε με βάση το Σύνταγμα για το διορισμό του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά».

Ο κ. Κυπριανού είπε, επίσης, ότι «ο κ. Αναστασιάδης, ο ΔΗΣΥ και οι συνοδοιπόροι του καμώνονται σήμερα τους αδιάφθορους, τους τοποτηρητές του Συντάγματος, τους σημαιοφόρους της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Γιγαντώνουν το θέμα του διορισμού του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, όμως για το θέμα των αποκαλύψεων του ιστότοπου «Κουτί της Πανδώρας» σχετικά με τις δανειοληπτικές δραστηριότητες του Γραφείου του κ. Αναστασιάδη, ούτε κουβέντα. Γιατί άραγε; Αυτό δεν τους ενοχλεί σε μια στιγμή που η Κύπρος βάλλεται, ατεκμηρίωτα, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος;».

Ερωτηθείς κατά πόσο πιστεύει ότι οι ανεξάρτητοι θεσμοί του κράτους θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΑΚΕΛ προκειμένου να παρέμβουν και να ερευνήσουν αυτή την υπόθεση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι « ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης θα έπρεπε να τους είχε καλέσει να προχωρήσουν σε διερεύνηση του όλους ζητήματος», προσθέτοντας ότι «είναι προς το συμφέρον και του ιδίου, εάν νοιώθει ότι είναι καθαρός σ’ αυτές τις υποθέσεις και σίγουρα είναι και προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές τις οποίες διερχόμαστε με ατεκμηρίωτες επιθέσεις που δεχόμαστε από διάφορες πλευρές για τάχατες ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

«Εάν ο κ. Αναστασιάδης είναι όπως παρουσιάζεται αδιάφθορος, άνθρωπος ο οποίος θέλει σε όλα αυτά τα ζητήματα να υπάρχει διαφάνεια, θεωρώ πως ο ίδιος θα έπρεπε να αναλάβει την πρωτοβουλία να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα και την ΜΟΚΑΣ να προχωρήσουν σε διερεύνηση των συγκεκριμένων αναφορών που έγιναν στον ιστότοπο του «Κουτί της Πανδώρας», είπε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «ο κ. Αναστασιάδης συνεχίζει να εμπαίζει τον κυπριακό λαό, υποτιμώντας τη μνήμη αλλά, κυρίως, τη νοημοσύνη του” τόσο όσον αφορά στο θέμα των Ημικρατικών Οργανισμών και της ρωσικής στήριξης προς την Κύπρο όσο και στο θέμα της απεργίας στην οικοδομική βιομηχανία.

«Σήμερα, ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ υποστηρίζουν πως ουδέποτε μίλησαν για ιδιωτικοποιήσεις Ημικρατικών Οργανισμών. Όμως ήταν ο κ. Αναστασιάδης που πριν από λίγο καιρό μας έδινε καταλόγους Ημικρατικών που έπρεπε να ιδιωτικοποιηθούν ή/και να αποκρατικοποιηθούν. Σήμερα ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ υποστηρίζουν πως η ρωσική οικονομική στήριξη στην Κύπρο είναι θετική εξέλιξη. Όμως, ήταν ο κ. Αναστασιάδης που πριν από λίγο καιρό προσπαθούσε να μας πείσει πως ο καλύτερος δρόμος είναι το μνημόνιο της Τρόικας και πως οικονομική συνδρομή από άλλους δεν μας συμφέρει», ανέφερε.

Αναφερόμενος, τέλος, στην απεργία στην οικοδομική βιομηχανία, είπε ότι «ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ δεν θέλουν να παρέμβουν γιατί δεν θέλουν να συγκρουστούν με όσους αδικούν και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. Αυτό είναι μια μικρή ένδειξη του τι περιμένει τους εργαζόμενους, αν τυχόν εκλεγεί ο κ. Αναστασιάδης», κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης