Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑπορρίπτει η Κυβέρνηση τα περί αντισυνταγματικότητας στο διορισμό Υποδιοικητή Κεντρικής Τράπεζας

Απορρίπτει η Κυβέρνηση τα περί αντισυνταγματικότητας στο διορισμό Υποδιοικητή Κεντρικής Τράπεζας

-

Φεβρουάριος 2013

Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΛΟΓΟΥΣ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Η Κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου, απέρριψε τα περί αντισυνταγματικότητας του διορισμού Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, λέγοντας ότι ο διορισμός είναι “καθόλα συνταγματικός και νόμιμος”.

Σε δηλώσεις του σήμερα το απόγευμα, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι Υποδιοικητής θα διοριστεί ο Σπύρος Σταυρινάκης, ο οποίος εργάζεται για πάρα πολλά χρόνια στην Κεντρική Τράπεζα και έχει πλούσιες εμπειρίες, χρήσιμες για τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική τελετή θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11:00 στο Προεδρικό Μέγαρο.

“Ο διορισμός Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι καθόλα συνταγματικός και νόμιμος”, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Στεφάνου και πρόσθεσε: “Η Κυβέρνηση δεν προβαίνει σε αντισυνταγματικές ενέργειες, όπως κάνει ο ΔΗΣΥ και ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος σήμερα άφησε αιχμές περί αντισυνταγματικότητας”.

Επεσήμανε πως ο Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας προβλέπεται στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο διορισμός Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας επιβάλλεται για μια σειρά από λόγους όπως τις αυξημένες ευθύνες και περισσότερες αρμοδιότητες που έχει σήμερα η Κεντρική Τράπεζα, λόγω της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωζώνη.

“Οι ευθύνες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έχουν πολλαπλασιαστεί και σε σχέση με τη συμμετοχή του στα Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στα οποία συμμετέχει δύο φορές το μήνα”, πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο επειδή από τον Ιούνιο η εποπτεία του συνεργατικού-πιστωτικού τομέα θα περάσει στην Κεντρική Τράπεζα, λόγω της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, λόγω του αυξημένου όγκου των καθημερινών ζητημάτων των τραπεζών, “οι οποίες βρίσκονται στην πιο δύσκολη κατάσταση που βρέθηκαν ποτέ από το 1974, κατάσταση που διαχειρίζεται η Κεντρική Τράπεζα”, όπως είπε ο κ. Στεφάνου.

Αναφέρθηκε επίσης στις πολύ σημαντικές ευθύνες που ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έχει επωμιστεί και για τα θέματα της διαχείρισης του διαγνωστικού ελέγχου των τραπεζών, “τα οποία πρέπει να μπορεί απερίσπαστα να διαχειριστεί” και πρόσθεσε ότι ο διορισμός Υποδιοικητή “ενισχύει το δημοκρατικό έλεγχο και την εταιρική διακυβέρνηση”.

“Αν υπήρχε Υποδιοικητής προηγουμένως ίσως ο έλεγχος να μην ήταν τόσο πλημμελής και να μην αντιμετωπίζαμε τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου”, κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

Διαβάστε Επίσης