Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Γερμανία φέρεται να λυγίζει στις πιέσεις και θα συμφωνήσει για...

Η Γερμανία φέρεται να λυγίζει στις πιέσεις και θα συμφωνήσει για βοήθεια στην Κύπρο

-

: Τετάρτη, 30 Ιανουάριος 2013

ΓΙΟΥΝΚΕΡ : ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΗΘΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

H Γερμανία φαίνεται να λυγίζει στις πιέσεις του Eurogroup σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της Κύπρου, παρά το ότι ο Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ακόμη τις επιφυλάξεις του, αναφέρει στην ιστοσελίδα της, η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με πληροφορίες της SZ, η Κυβέρνηση της Γερμανίας φαίνεται τώρα έτοιμη να συναινέσει σε ένα πακέτο βοήθειας για την Κύπρο.

Συμπληρώνει ότι σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι πιέσεις από τους εταίρους στο Eurogroup, και από πλευράς της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι τόσο μεγάλες που κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος θα δοθεί η βοήθεια στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι η Κύπρος για πρώτη φορά φαίνεται να είναι έτοιμη για μεταρρυθμίσεις. Επίσης, αναφέρει ότι το πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο φαίνεται να είναι τελικά μικρότερο από ό,τι ήταν οι αρχικοί υπολογισμοί.

Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η Κύπρος θα μπορούσε να δημιουργήσει ευρύτερα προβλήματα στην ευρωζώνη, αν δεν συμφωνηθεί σύντομα μια στήριξη της χώρας, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αποχώρησε την περασμένη εβδομάδα από τη θέση του προέδρου του Eurogroup, το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

“Δεν πρέπει να υποτιμάμε το πρόβλημα της Κύπρου”, δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα “Κλάινε Τσάιτουνγκ”.

“Αν δεν επιλύσουμε οριστικά την περίπτωση του κυπριακού προβλήματος, υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης ακόμη κι απ` αυτή την πολύ μικρή εθνική οικονομία”, δήλωσε. “Ο χρόνος πιέζει”.

Ερωτηθείς πώς η Κύπρος θα μπορούσε ποτέ να αποπληρώσει τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ που εκτιμάται ότι χρειάζεται, ο Γιούνκερ δήλωσε: “Θα είναι μια τεράστια πρόκληση τόσο για την Κύπρο όσο και για την ευρωζώνη”.

Ωστόσο πρόσθεσε πως υπάρχουν όρια σ` αυτό που η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει για να βοηθήσει την Κύπρο. “Δεν πιστεύω πως η Ελλάδα άξιζε να σωθεί πάση θυσία και, στην περίπτωση της Κύπρου, δεν θα ανεχθούμε μια διάσωση πάση θυσία. Όμως πρέπει να διαπραγματευθούμε”.


Διαβάστε Επίσης