Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΗΜ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Tο χέρι βοήθειας από τη Ρωσία μπορεί να αποβεί σωστικό...

ΔΗΜ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Tο χέρι βοήθειας από τη Ρωσία μπορεί να αποβεί σωστικό για την Κύπρο

-

Δημιουργήθηκε : Τετάρτη, 30 Ιανουάριος 2013

«Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΟΤΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΗ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Το μήνυμα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να συμβάλει, μαζί με την ΕΕ, στη δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι το χέρι βοήθειας από τη Ρωσία μπορεί να αποβεί σωστικό για την Κύπρο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις του το πρωί στους δημοσιογράφους, στο Βελιγράδι, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει σε Διακυβερνητική Σύνοδο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «εδώ και μερικούς μήνες βρίσκομαι σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Πούτιν και γενικά με την ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ανέφερε πως χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Πούτιν εβρισκόμενος στη Ρώμη στο δρόμο προς το Βελιγράδι. Ηταν θερμή η συνομιλία, όπως συνήθως, φιλικότατη και βεβαίως περιστράφηκε γύρω από την οικονομική κατάσταση της Κύπρου και την πιθανή συμμετοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οπως ανέφερε, “ο Πρόεδρος Πούτιν με διαβεβαίωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να συμβάλει μαζί με την ΕΕ στη δανειοδότηση της Κύπρου. Είναι φυσικό η Ρωσική Ομοσπονδία να ενδιαφέρεται να δανειοδοτηθεί η Κύπρος και από την ΕΕ, είναι μέλος της Ενώσης. Την ίδια ώρα, όμως, ως παλιός φίλος της Κύπρου θα ήθελε να βοηθήσει σε συνεργασία με την ΕΕ. Βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ελπίζω σύντομα αυτή η υπόθεση να κλείσει θετικά”.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν για την ετοιμότητα του να δώσει χέρι βοήθειας προς την Κυπριακή Δημοκρατία τιμώντας την παλιά παραδοσιακή, στενή φιλία μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είπε πως υποσχέθηκε στον κ. Πούτιν πως η Κυπριακή Δημοκρατία “θα φανεί αντάξια της φιλίας, θα φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης την οποία δείχνει η Ρωσική Ομοσπονδία προς την Κύπρο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η ρωσική συμμετοχή στο δάνειο καθιστά το δάνειο βιώσιμο σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Δεν θέλω να μπούμε σε τέτοιες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή. Ηθελα να δώσω αυτό το μήνυμα στον κυπριακό λαό, είναι σημαντικό μήνυμα, κατά την άποψή μου, το οποίο έρχεται από τη Μόσχα και οι λεπτομέρειες ας αφεθούν να αναλυθούν και από ειδικούς”.

“Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το χέρι βοήθειας μπορεί να είναι σωστικό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα απεκδυθούμε εμείς υποχρεώσεων σε ό,τι αφορά και διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία μας, αλλά και σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των πιθανών δανείων είτε από την ΕΕ, είτε από κοινού ΕΕ και Ρωσική Ομοσπονδία», κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης