Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝΕΟΚΛΗΣ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ: Να μην χαθεί μέρα στους σχεδιασμούς για το Φυσικό Αέριο

ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ: Να μην χαθεί μέρα στους σχεδιασμούς για το Φυσικό Αέριο

-

29 Ιανουάριος 2013

ΕΦΙΚΤΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΟ 2019

Δεν πρέπει να χαθεί μέρα σε σχέση με την προώθηση των υποδομών για το φυσικό αέριο και αυτό δεν έχει μόνο οικονομική αλλά και πολιτική σημασία, υπογράμμισε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης ύστερα από συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ).

Παράλληλα, τόσο ο Υπουργός όσο και ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας απέρριψαν την ιδέα για μεταφορά φυσικού αερίου που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ με αγωγούς μέσω Τουρκίας.

Συνοδευόμενος από το Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη, ο κ. Συλικιώτης συναντήθηκε, στα γραφεία της ΚΡΕΤΥΚ, με το ΔΣ της εταιρείας και ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης των σχεδιασμών που της ανατέθηκαν.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Συλικιώτης εξήγησε ότι για να μπορούν και τα κοιτάσματα που ανευρέθηκαν στην ΑΟΖ στο τεμάχιο 12, τα οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν με την επιβεβαιωτική γεώτρηση, αλλά και τα πιθανά κοιτάσματα στα τεμάχια 2, 3 και 9 για τα οποία υπογράφηκαν συμφωνία με την ENI/KOGAS θα πρέπει έγκαιρα να προχωρήσουν οι διεργασίες για το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου.

“Χωρίς το τερματικό δεν μπορούμε να μιλούμε για μεταφορά αυτών των κοιτασμάτων στις διεθνείς αγορές. Δεν πρέπει να χάσουμε μέρα και αυτό δεν έχει μόνο οικονομική σημασία έχει και πολιτική σημασία”, τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Συλικιώτης, “με το να προχωρήσουμε στις διεργασίες απαντούμε σε όλα αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταία και ενδεχομένως από κάποιους χειρισμούς από άλλους κύκλους που θέλουν να πάμε σε άλλες επιλογές, τις οποίες στο παρόν στάδιο κάτω από τις συνθήκες που υπάρχουν τις απορρίπτουμε κατηγορηματικά”.

Ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι η μετατροπή της Κύπρου σε ένα ενεργειακό κόμβο “δεν είναι ευσεβοποθισμός”, καθώς, όπως είπε, αυτό στηρίζεται και στη συμμαχία με το Ισραήλ, καθώς και στις χώρες της γύρω περιοχής. “Είναι ρεαλιστικό και μπορεί να γίνει και όλα τα δεδομένα αυτό δείχνουν, ένας ενεργειακός περιφερειακός κόμβος, ένα ενεργειακό περιφερειακό κέντρο για μεταφορά του φυσικού αερίου όχι μόνο από την Κύπρο, αλλά και από άλλες χώρες της περιοχής στις παγκόσμιες αγορές και στην Ευρώπη, αλλά και στην Ασία”, υπογράμμισε.

Ανέφερε ακόμη ότι η πρόταση της Κύπρου για τη δημιουργία του διαδρόμου της νοτιοανατολικής Μεσογείου για την τροφοδοσία της ΕΕ “συζητείται στην Ευρώπη και γίνεται αποδεκτό, κάτι που πριν από μερικούς μήνες τίθετο από εμάς αλλά ήταν αρκετά θεωρητικό”.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Έλληνας ανέφερε ότι στόχος είναι να καταστεί η Κύπρος “ένας κόμβος εξαγωγής LNG στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου”.

Ο κ. Έλληνας τόνισε πως η ΚΡΕΤΥΚ θα προχωρήσει τις διαδικασίες για ανέγερση του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου διότι, όπως είπε, ένας μόνο κόμβος μπορεί να υπάρξει για να εξυπηρετήσει τα κοιτάσματα στην περιοχή.

“Δεν μπορεί να υπάρχει ένας εδώ και άλλος στο Ισραήλ και άλλος στο Λίβανο ή να έχουμε αγωγούς που να πηγαίνουν από την περιοχή σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Ένας κόμβος μόνο θα υπάρχει και αυτός θα είναι εδώ στην Κύπρο”, είπε και πρόσθεσε: “Για αυτό, όπως είπε και ο Υπουργός, πρέπει να προχωρήσουμε ραγδαία με το θέμα του τερματικού, να κλείσουν όλες αυτές οι κουβέντες που γίνονται και ανοίγουν υποθέσεις που, πιστεύω, όχι μόνο δεν είναι εφικτές, δεν είναι λογικές”.

Κληθείς να αναφέρει ποιες εισηγήσεις θεωρεί ως μη λογικές, ο κ. Έλληνας αναφέρθηκε εμμέσως στην πρόταση για μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται μόνο για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12, αλλά πρόκειται για τα κοιτάσματα όλης της περιοχής.

“Όλη η περιοχή έχει πελώριες ποσότητες φυσικού αερίου, ένας κόμβος με τερματικό στην περιοχή του Βασιλικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξαγάγει το υγροποιημένο φυσικό αέριο σε όλη την Ευρώπη και στα άλλα μέρη του κόσμου”, είπε ο κ. Έλληνας.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι με τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου διεκδικεί ρόλο περιφερειακού ενεργειακού κόμβου, υπογραμμίζοντας ότι “δεν υπάρχει χώρος για οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις, πέραν από το γεγονός ότι θεωρώ ότι και πολιτικά είναι λάθος από τη στιγμή που υπάρχει κατοχή από την Τουρκία στην Κύπρο να συζητούμε ή να γίνεται αναφορά ακόμη σε τέτοιες επιλογές, δηλαδή αγωγός προς την Τουρκία”.

“Όταν εμείς εδώ στον τόπο αρχίσουμε να συζητούμε για άλλες επιλογές, αντιλαμβάνεστε διευκολύνουμε όλους αυτούς τους κύκλους και τους σχεδιασμούς που θέλουν να κάνουν. Εμείς σε αυτά τα πράγματα πρέπει να είμαστε κατηγορηματικοί”, πρόσθεσε.

ΕΦΙΚΤΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΟ 2019

Εξάλλου, ο κ. Έλληνας τόνισε ότι είναι εφικτός ο στόχος της δημιουργίας τερματικού υγροποίησης και της εξαγωγής φυσικού αερίου το 2019.

Όπως ανέφερε, το θέμα αυτό αποτέλεσε βασικό αντικείμενο των διήμερων επαφών την περασμένη βδομάδα μεταξύ υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της Noble και της ΚΡΕΤΥΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, στις συναντήσεις ότι είχαν τεθεί δύο βασικές ημερομηνίες που αφορούν την τελική συμφωνία για την επένδυση (final investment decision) εντός του 2015 και το θέμα της εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου πριν από το 2019.

“Στις συναντήσεις που είχαμε την περασμένη εβδομάδα αυτό επιβεβαιώθηκε και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να γίνει η επιβεβαιωτική γεώτρηση φέτος κάπου φέτος, όχι απαραίτητα τον Ιούνη, αλλά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να φτάσουμε εκείνο το σημείο. Η Noble το έχει επιβεβαιώσει σε εμάς”, είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε πως «κάθε καθυστέρηση, πέραν από του ότι δίνει χώρο σε όλους αυτούς τους κύκλους που κάνουν άλλους σχεδιασμούς, καθυστερεί την αξιοποίηση του φυσικού αερίου”.

“Γι` αυτό θέλω να το επαναλάβω ότι όσοι προβάλλουν είτε προσκόμματα προς την ΚΡΕΤΥΚ είτε προσκόμματα να υλοποιήσουμε τους σχεδιασμούς μας, τελικά αυτό που διευκολύνουν είναι να γίνουν άλλοι σχεδιασμοί αλλά καθυστερούν και να υλοποιήσουμε αυτή την ελπίδα που είναι για τον κυπριακό λαό ,” συνέχισε.

Ερωτηθείς πότε θα υπογραφεί το μνημόνιο με τη Noble, ο κ. Έλληνας αφού είπε πως το θέμα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε το αρχικό μνημόνιο.

Είπε ότι το μνημόνιο θα διέπει το θέμα του τερματικού και θα θέτει χρονοδιάγραμμα για να υπογράψουμε την τελική συμφωνία για το τερματικό μέσα σε αυτό το χρόνο.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Συλικιώτης εξήγησε ότι δεν εγκρίνεται ο προϋπολογισμός της ΚΡΕΤΥΚ από τη Βουλή, καθ` ότι η ΚΡΕΤΥΚ είναι κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου με μόνο αποκλειστικό μέτοχο το κράτος.

Εξήγησε ότι αυτό που παγοποιήθηκε από τη Βουλή, το οποίο χαρακτήρισε λάθος, είναι η καταβολή του μετοχικού κεφαλαίου από το κράτος. Πρόσθεσε πως κατόπιν γνωμάτευσης από το Γενικό Εισαγγελέα ετοίμασε επιστολή προς τη Βουλή, λέγοντας ότι το κράτος είναι υπόχρεο να καταθέσει το μετοχικό κεφάλαιο σε κρατική εταιρεία.

Αν και αναγνώρισε ότι αυτό δημιουργεί κάποια προβλήματα στην ΚΡΕΤΥΚ, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι η μη έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου δεν δημιουργεί ζήτημα αναστολής της λειτουργίας της ΚΡΕΤΥΚ καθότι η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση με την εγγύηση του κράτους.

Διαβάστε Επίσης