Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντονη διαμάχη Ντράγκι-Σόιμπλε για την Κύπρο, γράφει το Der Spiegel

Έντονη διαμάχη Ντράγκι-Σόιμπλε για την Κύπρο, γράφει το Der Spiegel

-

2013

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΘΑ ΕΣΒΗΝΕ ΜΕ ΜΙΑΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΕΦΕΡΑΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Έντονη διαμάχη για τη σχεδιαζόμενη οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο φαίνεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ Βερολίνου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αποκαλύπτει το Der Spiegel.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας ο πρόεδρος της EKT Μάριο Ντράγκι διαφώνησε κατηγορηματικά με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε όσον αφορά τη «συστημική σημασία» της Κύπρου, κατά πόσον δηλαδή ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία της μεγαλονήσου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Το ότι η Κύπρος δεν έχει «συστημική σημασία», είναι ένα επιχείρημα το οποίο επικαλούνται συνήθως οι νομικοί, φέρεται να είπε ο Μάριο Ντράγκι προς τον γερμανό υπ. Οικονομικών, σύμφωνα με το Σπίγκελ. Εντούτοις το ερώτημα αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί από νομικούς, αλλά από οικονομολόγους, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ με το Σπίγκελ να υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε είναι νομικός.

Τις θέσεις Ντράγκι έσπευσαν να στηρίξουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόσο ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, όσο και ο επικεφαλής του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Και οι τρεις φέρονται να τόνισαν προς τον κ. Σόιμπλε ότι οι δυο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες διαθέτουν ένα ευρύ δίκτυο υποκαταστημάτων στην Ελλάδα. Εάν λοιπόν οι καταθέσεις δεν είναι πλέον εγγυημένες, τότε η ανασφάλεια των αποταμιευτών θα μπορούσε να πλήξει εκ νέου και τις ελληνικές τράπεζες. Και αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, θα μπορούσε να σημαίνει για την Ελλάδα ένα «σοβαρό πισωγύρισμα».

Επιπλέον, όπως τόνισαν, ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου θα έσβηνε με μιας όλες τις θετικές ειδήσεις οι οποίες επέφεραν το τελευταίο διάστημα ηρεμία στην ευρωζώνη. Οι κκ. Ντράγκι, Ρεν και Ρέγκλινγκ έκαναν λόγο για τάσεις βελτίωσης ενώ επικαλέστηκαν εντέλει και ένα νομικό επιχείρημα για να υπεραμυνθούν των σχεδίων στήριξης της μεγαλονήσου. Η Κύπρος, όπως είπαν, συμβάλει στα πακέτα στήριξης και συνεπώς έχει το δικαίωμα να ζητήσει και αυτή βοήθεια.

Διαβάστε Επίσης