Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΟ κεντροαριστερός Μίλος Ζέμαν νέος Πρόεδρος της Τσεχίας – ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΝ...

Ο κεντροαριστερός Μίλος Ζέμαν νέος Πρόεδρος της Τσεχίας – ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΝ ΓΑΛΑΖΟΑΙΜΑΤΟ ΔΕΞΙΟ ΚΑΡΕΛ ΣΒΑΡΤΣΕΝΜΠΕΡΓΚ

-

Δημιουργήθηκε : Σάββατο, 26 Ιανουάριος 2013

ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΑΠ’ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ

Ο κεντρο-αριστερός πρώην πρωθυπουργός Μίλος Ζέμαν εξελέγη νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας με καταμετρημένο το 94% των ψήφων.

Αντίπαλος του 68χρονου Ζέμαν, ο οποίος εξασφάλισε το 55,8% της ψήφου ήταν ο 75χρονος γαλαζοαίματος δεξιός Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ που συγκέντρωσε το 44,2%.

Οι δύο αντίπαλοι είχαν έρθει στήθος με στήθος στον πρώτο γύρο αυτών των προεδρικών εκλογών, στις 11 και 12 Ιανουαρίου, με 24,21% για τον Ζέμαν, πρωθυπουργό από το 1998 ως το 2002, και 23,4% για τον Σβάρτσενμπεργκ, υπουργό Εξωτερικών στους κόλπους της κυβέρνησης του Πετρ Νέτσας η οποία προωθεί πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας.

Ο Ζέμαν θα είναι ο τρίτος πρόεδρος από την ανεξαρτητοποίηση της Τσεχικής Δημοκρατίας το 1993 ύστερα από τη “Βελούδινη Επανάσταση” του 1989 με πρωταγωνιστή τον Βάτσλαβ Χάβελ.

Ο Χάβελ διετέλεσε πρόεδρος από το 1989 ως το 2003. Επόμενος πρόεδρος ήταν ο ευρωσκεπτικιστής οικονομολόγος Βάτσλαβ Κλάους, η δεύτερη πενταετής θητεία του οποίου εκπνέει στις 7 Μαρτίου. Αμφότεροι εξελέγησαν από το κοινοβούλιο. Αυτές ήταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες οι πολίτες της Τσεχίας κλήθηκαν να εκλέξουν απευθείας τον πρόεδρο της χώρας.

Διαβάστε Επίσης