Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔεν αναμένονται αποφάσεις για την Κύπρο κατά το σημερινό Γιούρογκρουπ

Δεν αναμένονται αποφάσεις για την Κύπρο κατά το σημερινό Γιούρογκρουπ

-

2013

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΚΕ Η PIMCO ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ


Συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε μια σύνοδο κατά την οποία δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το κυπριακό αίτημα οικονομικής στήριξης, καθώς δεν οριστικοποιήθηκε το τελικό ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Καθώς συνεχίζεται η ανάλυση των στοιχείων που επεξεργάστηκε η Pimco για να καταλήξει στο τελικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης, ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομόλογούς του για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου που συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν με την Τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ), ενώ σχετική ενημέρωση θα γίνει και από πλευράς της Τρόικα.

Η Σύνοδος του Eurogroup, που αρχίζει στις 17:00 τοπική ώρα, πραγματοποιείται στον απόηχο δημοσιευμάτων ξένων μέσων ενημέρωσης ( που αναμεταδίδονται και στην Κύπρο), για «δηλώσεις» υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωζώνης (οι οποίοι ωστόσο δεν κατονομάζονται), ότι χωρίς ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για το κυπριακό πρόγραμμα στήριξης.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, οι τελικές αποφάσεις για το κυπριακό πρόγραμμα αναμένονται επί της νέας Κυβέρνησης και ειδικότερα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου.

Εξάλλου, η πρώτη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για το 2013 θα είναι και η τελευταία υπό την προεδρία του Λουξεμβούργιου Πρωθυπουργού Ζιαν Κλουντ Γιούνκερ, ο οποίος, ύστερα από οκτώ χρόνια, παραδίδει –όπως όλα δείχνουν – την σκυτάλη στον ΥΠΟΙΚ της Ολλανδίας Γεροέν Ντάισμπλομ, ο οποίος ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του για το αξίωμα την περασμένη Πέμπτη.

Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωομάδας θα συζητήσουν σε πολιτικό επίπεδο και το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Επίσης, το Eurogroup θα εξετάσει και το θέμα της αποδέσμευσης της επόμενης δόσης για την Ελλάδα συνολικού ύψους 9,2 δις. (7,2 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για 2 δις για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού).

Στα κύρια θέματα της συνεδρίας θα βρίσκεται και το αίτημα της Ιρλανδίας για έξοδο της από το πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πριν από το τέλος του έτους.

Διαβάστε Επίσης