Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε εξέλιξη η διαδικασία υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών, αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα...

Σε εξέλιξη η διαδικασία υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών, αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

-

: Σάββατο, 19 Ιανουάριος 2013

Η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΔΕΝ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, η εξέταση των τεχνικών λεπτομερειών για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, “μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση”.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου έληξε το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε στην Pimco για να παραδώσει την τελική της έκθεση για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Πλέον, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής στην οποία εκπροσωπούνται τόσο οι κυπριακές αρχές όσο και οι διεθνείς πιστωτές της Κύπρου (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), θα συνεχίσουν τη μεταξύ τους συζήτηση επί των στοιχείων που επεξεργάστηκε η Pimco για να καταλήξει στο τελικό ποσό, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία στο ύψος του ποσού που θα χρειαστεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου.

Αναμένεται μέσα στο επόμενο 10ημερο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ολοκλήρωση της διαδικασίας των συζητήσεων και επεξεργασίας των στοιχείων της Pimco και η κατάληξη στο τελικό ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με βάση το βασικό και το δυσμενές σενάριο.

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής έχουν θέσει πάρα πολλά ερωτήματα στη Pimco και παράλληλα της ζήτησαν να τους παραδώσει στοιχεία όσον αφορά το αποτέλεσμα που παρέδωσε στην Επιτροπή, χωρίς, ωστόσο, ακόμη η αμερικανική εταιρεία να το πράξει.

Οπως είχε δηλώσει έγκυρη πηγή, η Pimco παρουσιάζει κοντά στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με βάση το ακραίο σενάριο, ενώ γίνονται προσπάθειες από την κυπριακή πλευρά να μειωθεί περαιτέρω το ποσό αυτό.

Η καθυστέρηση στην κατάληξη του τελικού ποσού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθυστερεί και την έναρξη της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) που θα πραγματοποιηθούν για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο, με βάση το αποτέλεσμα της Pimco.

Τα αποτελέσματα των stress test θα υποδείξουν τις συνολικές κεφαλαιουχικές ανάγκες του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και κάθε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Διαβάστε Επίσης