Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠαραδοχή ότι έχει στο στόχαστρο του τις ιδιωτικοποιήσεις, η επιμονή Αναστασιάδη περί...

Παραδοχή ότι έχει στο στόχαστρο του τις ιδιωτικοποιήσεις, η επιμονή Αναστασιάδη περί συμφωνίας με την Τρόϊκα

-

Δημιουργήθηκε : Σάββατο, 19 Ιανουάριος 2013

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΑ ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΙΚΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ

Η επιμονή του κ. Αναστασιάδη να υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση συμφώνησε για ιδιωτικοποιήσεις, το μόνο που ομολογεί είναι την επιμονή και τη βούλησή του για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει αποσοβήσει την υποχρέωση των απευθείας ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών, σημειώνοντας ότι το αρχικό μνημόνιο που προτάθηκε από την Τρόικα υπήρχε αναφορά για έναρξη προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των μεγάλων ημικρατικών οργανισμών, όπως τις Κυπριακές Αερογραμμές, την Cyta και άλλους ημικρατικούς οργανισμούς ανεξαρτήτως της βιωσιμότητας του χρέους.

Όπως είπε ο κ. Στεφάνου και αν το χρέος κριθεί μη βιώσιμο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορούν να το καταστήσουν βιώσιμο και αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικά στοιχεία της δανειακής συμφωνίας όπως το επιτόκιο και την περίοδο αποπληρωμής.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διερωτήθηκε γιατί το κυπριακό δημόσιο χρέος να θεωρηθεί από την αρχή του προγράμματος μη βιώσιμο και να μην ισχύσει αυτό που ίσχυσε στην περίπτωση του ελληνικού χρέους, η βιωσιμότητα του οποίου συζητείται για το 2022 και επέκρινε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη ότι μεταλλάσσει τη θέση του στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι στο αρχικό μνημόνιο που ετοίμασε η Τρόικα σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις οι Αρχές θα ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τις μεγάλες κρατικές και ημιδημόσιες εταιρείες μεταξύ άλλων και τις Κυπριακές Αερογραμμές και την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, όπως και μικρότερες επιχειρήσεις και άλλες εταιρείες και ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου πρέπει να ετοιμαστεί συγκεκριμένος οδικός χάρτης μέχρι το Μάρτιο του 2013 που να περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα για την κάθε εταιρεία ξεχωριστά. Πρόσθεσε ότι η σχετική αναφορά του μνημονίου που έχει κατʼαρχήνσυμφωνηθείμετηνΤρόικαπρονοείότιεάνείναιαπαραίτητογιατηναποκατάστασητηςβιωσιμότηταςτου χρέους οι αρχές της Κύπρου θα εξετάσουν πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρατικών και ημιδημόσιων εταιρειών.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι οι βασικές διαφορές μεταξύ του κατʼαρχήνσυμφωνημένουΜνημονίουκαιτουαρχικούπροσχεδίουείναιότιδενγίνεταιαναφοράαπευθείας για ιδιωτικοποιήσεις επισημαίνοντας ότι «έχουμε δηλαδή αποσοβήσει την υποχρέωση για απευθείας ιδιωτικοποιήσεις».

Eίπε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα εξεταστούν μόνο όταν κριθεί πως το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι “ακόμη και στην περίπτωση που το χρέος της Κύπρου κριθεί μη βιώσιμο υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορούν να καταστήσουν το χρέος βιώσιμο, αν φυσικά κριθεί ότι είναι μη βιώσιμο”.

“Εάν τα δύο πρώτα σημεία τελικά δεν πραγματωθούν”, συνέχισε, “τότε μόνο θα εξεταστεί ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων”.

Ο κ. Στεφάνου επέκρινε παράλληλα τον κ. Αναστασιάδη και τα κόμματα που τον στηρίζουν, το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, λέγοντας ότι ήταν απαίτησή τους “να υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρον άρον το μνημόνιο όταν ακόμη η Κυβέρνηση βρισκόταν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης του περιεχομένου του μνημονίου”.

“Η επιμονή του κ. Αναστασιάδη να υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση συμφώνησε τάχα για ιδιωτικοποιήσεις, όταν η Κύπρος δίνει σήμερα τη μάχη για τη βιωσιμότητα του χρέους της, το μόνο που ομολογεί είναι την επιμονή και τη βούλησή του για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών. Αυτή είναι άλλωστε η διαχρονική θέση του κ. Αναστασιάδη, η διαχρονική θέση του κόμματός του, αλλά και η διαχρονική θέση της ομάδας στην οποία συμμετέχει ο ΔΗΣΥ, που είναι το ευρωπαϊκό κόμμα”, πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, “ενόψει εκλογών ο κ. Αναστασιάδης έχει μεταλλάξει και αυτή του τη θέση”. “Το μόνο που απομένει είναι στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Αναστασιάδης να προσθέσει ακόμη ένα mea culpa στα πολλά που έχει πει”.

Σε ερώτηση με ποιος τρόπους μπορεί να καταστεί το δημόσιο χρέος μη βιώσιμο, ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι συστατικά μέρη της συζήτησης αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι το δάνειο που θα πάρει η Κυπριακή Δημοκρατία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπως το επιτόκιο, η διάρκεια του δανείου. “Αυτά τα χαρακτηριστικά ανάλογα αυξάνουν ή μειώνουν τη συνολική υποχρέωση που θα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία”, είπε.

Σε παρατήρηση ότι η βιωσιμότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ύψος της ανακεφαλαιοποίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από χώρα σε χώρα.

Έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Ελλάδας, για την οποία η βιωσιμότητα συζητείται για το τέλος της περιόδου προσαρμογής, για το 2022, ενώ στην περίπτωση της Κύπρου ζητείται από την αρχή.

“Όταν ακόμη δεν έχει κριθεί το θέμα του δανείου γιατί εδώ στην Κύπρο ορισμένοι επιμένουν να θεωρούν ότι το χρέος μας είναι μη βιώσιμο άρα θα πρέπει να πάμε σε ιδιωτικοποιήσεις και αυτό όπως έχω πει το κάνει ο κ. Αναστασιάδης;”, κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης