Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠαρασκηνιακή συμφωνία της αντιπολίτευσης με την Τρόικα για το ταμείο φυσικού αερίου,...

Παρασκηνιακή συμφωνία της αντιπολίτευσης με την Τρόικα για το ταμείο φυσικού αερίου, καταγγέλλει ο Ν.Συλικιώτης

-

Δημιουργήθηκε : Παρασκευή, 18 Ιανουάριος 2013

ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Δεν τίθεται κανένα θέμα διπλής ερμηνείας ή παρερμηνείας στο προσχέδιο που συμφωνήθηκε με την Τρόικα για τα θέματα φυσικού αερίου και η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αποστείλει στην Τρόικα το προσχέδιο του νομικού πλαισίου για το ταμείο υδρογονανθράκων , ωστόσο δεν απαιτείται η συμφωνία της.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης ο οποίος ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας θα αποστείλει επιστολή στους εκπροσώπους της Τρόικας στην οποία, όπως είπε, με πλήρη σαφήνεια και μέσα στο γράμμα και των πνεύμα των συμφωνηθέντων στο προσχέδιο του μνημονίου, θα παραθέσουμε τις θέσεις μας.

«Είναι σαφές ότι στο μνημόνιο δεν υπάρχει η αναφορά σε συμφωνία ενώ η Τρόικα με τις υποδείξεις της θέτει όχι μόνο το review αλλά και το agreement, ότι δηλαδή πρέπει να συμφωνήσουν , και είναι γι αυτό που θεωρώ ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε εμείς όπως συμφωνήσαμε στο μνημόνιο με την Τρόικα», ανέφερε.

Ο κ. Συλικιώτης έδωσε στους δημοσιογράφους το επίμαχο απόσπασμα από το μνημόνιο συναντίληψης με την Τρόικα στο οποίο αναφέρεται ότι οι κυπριακές αρχές πρέπει να παραδώσουν το προσχέδιο του νομικού πλαισίου για σκοπούς αξιολόγησης από την Τρόικα, καθώς και τις νέες απαιτήσεις της Τρόικας με βάση τις οποίες δεν υπάρχει λόγος σε αυτό το χρονικό σημείο το νομοσχέδιο να αχθεί ενώπιον της Βουλής και ότι προτού τεθεί ενώπιον του νομοθετικού σώματος πρέπει να υπάρξει η σωστή αξιολόγηση και συμφωνία των εταίρων (Τρόικα).

Την ίδια ώρα ο κ. Συλικιώτης κατήγγειλε την στάση της αντιπολίτευσης και όσων συνεργάστηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση, «για να συμφωνήσουν παρασκηνιακά με την Τρόικα να μην εγκριθεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων».

Ο κ. Συλικιώτης είπε ακόμη ότι μοιράζει στα ΜΜΕ το περιεχόμενο της συμφωνίας που έχουμε καταλήξει στο μνημόνιο σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα, όπως και το απόσπασμα που καταγράφεται η νέα στόχευση της Τρόικας, εξηγώντας ότι ο λόγος είναι για να καταδείξει «τη στάση της αντιπολίτευσης και όσων συνεργάστηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση, για να συμφωνήσουν παρασκηνιακά με την Τρόικα να μην εγκριθεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων».

Ανέφερε ότι παρόλο που έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει και δημόσια την κατανόησή του σε θέσεις και προθέσεις της αντιπολίτευσης λόγω του ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο, δεν μπορεί παρά να εκφράσει τη λύπη του γιατί δεν έχει επιδειχθεί πνεύμα αυτοσυγκράτησης για ένα θέμα εθνικής σημασίας που αφορά όχι μόνο τις παρούσες αλλά και τις μελλοντικές γενιές των Κυπρίων πολιτών.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι στην τηλεδιάσκεψη που θα γίνει το απόγευμα θα παρατεθούν με σαφήνεια οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι στο μνημόνιο, και ύστερα από σκληρή μάχη με τους εκπροσώπους της Τρόικας, έχουμε καταλήξει ότι η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αποστείλει το προσχέδιο του νομικού πλαισίου για την ίδρυση Ταμείου Υδρογονανθράκων, καθώς και του σχεδίου δράσης που αφορά στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2013, για σκοπούς κριτικής ανασκόπησής τους (review) από την τρόικα και «δεν απαιτείται η συμφωνία επί αυτών των προσχεδίων της Τρόικας».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, μέρος του σχεδίου δράσης για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην Τρόικα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας στις 12 Νοεμβρίου 2012, καθώς και με σχετική επιστολή που ο ίδιος απέστειλα στην Εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου στις 31 Ιουλίου 2012.

Ο κ. Συλικιώτης διευκρίνισε ότι το λεπτομερέστερο σχέδιο δράσης θα παρουσιαστεί στην Τρόικα εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί.

«Διαφωνούμε ότι θα πρέπει να προηγηθεί η παρουσίαση του λεπτομερέστερου αυτού σχεδίου δράσης στην Τρόικα της δημιουργίας του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων, ενόψει του γεγονότος ότι αυτό δεν προβλέπεται στη συμφωνία του προσχεδίου του μνημονίου», ανέφερε ο κ. Συλικιώτης και πρόσθεσε ότι επειδή ο στρατηγικός σχεδιασμός και το σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έχουν ήδη αποφασιστεί από την Κυβέρνηση, «κρίνουμε ότι υπάρχουν οι σωστές συνθήκες και προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε με τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων».

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός ανέφερε ότι στη συμφωνία του προσχεδίου του μνημονίου «δεν προβλέπεται η υποχρέωσή μας για στενή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την προετοιμασία αυτών των κειμένων».

«Ωστόσο», συνέχισε, «αν κρίνουμε ότι χρειαζόμαστε την δική τους συμβολή θα το πράξουμε. Το βέβαιο είναι ότι θα ακούσουμε με ιδιαίτερη προσοχή και θα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, τις όποιες παρατηρήσεις τους επί των προσχεδίων που θα τους αποστείλουμε και επί του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων».

Ειδικότερα για το νομοσχέδιο για την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων (ΕΤΥ) ο κ. Συλικιώτης είπε ότι στην επιστολή που οι εκπρόσωποι της Τρόικα απέστειλαν στο Υπουργείο Οικονομικών, ημερομηνίας 14 Ιανουαρίου, «πέρα από μια γενικόλογη και αόριστη πρόταση δύο μόλις γραμμών δεν παραθέτουν οποιεσδήποτε συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου». (there is no need to rush this bill through parliament at this stage. Please make sure that this bill does not go to the parliament before proper review and agreement by the Troika partners).

“Είναι σαφές ότι η διαφωνία τους επί του νομοσχεδίου είναι προσχηματική επειδή επιδιώκουν να ακολουθηθεί ο δικός τους σχεδιασμός, που προϋποθέτει τη δική τους άμεση εμπλοκή, συνεπώς ρόλο και λόγο στον όλο προγραμματισμό και κυρίως στον τρόπο διάθεσης των εσόδων από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων”, ανέφερε ο κ. Συλικιώτης.

Συνέχισε λέγοντας ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση «διασφαλίζει απόλυτα τους κανόνες διαφάνειας, λογοδοσίας, αποτελεσματικού συστήματος διακυβέρνησης, ηθικής και δεοντολογίας που πρέπει να διακρίνει ένα τέτοιο εγχείρημα, αποτελεί μια στέρεη νομική βάση που στηρίζεται στις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και τηρεί σε όλες τις παραμέτρους του τα συμφωνηθέντα με την Τρόικα, ακόμη και για τους τρόπους διάθεσης των εσόδων του».

Σύμφωνα με τον Υπουργό τα έσοδα διατίθενται αποκλειστικά, για τη στήριξη της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων για τη δημιουργία των απαραίτητων ενεργειακών υποδομών, την ενίσχυση του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού και για επενδύσεις με μακροπρόθεσμες αποδόσεις προς όφελος των μελλοντικών γενεών των Κυπρίων πολιτών.

Επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι τίποτε άλλο από σχεδόν αντιγραφή του νορβηγικού μοντέλου, το οποίο όχι απλά αποτελεί καλή διεθνή πρακτική, αλλά την καλύτερη στον κόσμο.

«Αυτή είναι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτή θα υπερασπιστούμε έναντι της τρόικα, υπερασπιζόμενοι έτσι το κυριαρχικό μας δικαίωμα να διαχειριστούμε τον φυσικό μας πλούτο με τρόπο ορθολογικό και στηριζόμενοι στην καλύτερη διεθνή πρακτική που υπάρχει μέχρι σήμερα, προς το συμφέρον τόσο των παρόντων όσο και των μελλοντικών γενιών των Κυπρίων πολιτών», ανέφερε ο κ. Συλικιώτης.

Στις δηλώσεις του επίσης εξέφρασε θλίψη γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «δεν μπόρεσαν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εγκρίνουν το νομοσχέδιο που βρισκόταν ενώπιόν τους και προτίμησαν να υπακούσουν στις εντολές της Τρόικας» και διερωτήθηκε ποιο είναι το αποτέλεσμα από αυτή τους την απόφαση.

Υπενθύμισε ότι σε λίγες ημέρες η Κυβέρνηση καταλήγει σε συμφωνία και υπογράφει συμβόλαια για την αδειοδότηση πέντε τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ και ότι με την υπογραφή η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει να εισπράξει ως άμεσο όφελος γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Επανέλαβε ότι τα 100 εκατομμύρια θα κατατεθούν στον ήδη εγκριμένο προϋπολογισμό για το 2013, όπως ήταν και η δέσμευσή μας έναντι της Τρόικας.

«Το ερώτημα τώρα είναι αν και τα υπόλοιπα 100 περίπου εκατομμύρια που αναμένουμε να εισπράξουμε θα πάνε και αυτά στον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να διοχετευθούν για την αποπληρωμή των χρεών αντί να διατεθούν για τις υποδομές, για το τερματικό, δηλαδή για σκοπούς ανάπτυξης, όπως ήταν η προσπάθειά μας και όπως πολύ καλά εξήγησα και πριν τρεις ημέρες με δηλώσεις μου», ανέφερε ο κ. Συλικιώτης.

Είπε ακόμη ότι δεν θα του προκαλούσε καμία έκπληξη, «αν ακούσω από την αντιπολίτευση ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε συμφωνία με τις εταιρείες για αδειοδότηση των πέντε τεμαχίων. Άλλωστε εργάστηκαν πολύ σκληρά, είναι αλήθεια, για να εξωθήσουν εκεί τα πράγματα».

«Για όλα αυτά, όπως και για την μη αποδέσμευση του κονδυλίου για την αγορά των μετοχών της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, η αντιπολίτευση, πλην της ΕΔΕΚ, και φυσικά του ΑΚΕΛ, οι οποίοι κράτησαν υπεύθυνη στάση και την ευχαριστώ θερμά για αυτό, είναι υπόλογοι όχι απέναντι στην Κυβέρνηση, αλλά απέναντι στον λαό», ανέφερε.

Διαβάστε Επίσης