Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπιστολή Προέδρου προς Μπαρόζο για απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις κυπριακών τραπεζών

Επιστολή Προέδρου προς Μπαρόζο για απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις κυπριακών τραπεζών

-

ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ



ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ/ Γαλλία

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζητώντας όπως η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών γίνει απευθείας από το μηχανισμό στήριξης χωρίς να χρεωθεί στο χρέος της Κύπρου, παρέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος την Τρίτη, μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Στρασβούργο με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Στην επιστολή του, ημερομηνίας 11 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζητεί τη στήριξη του κ. Μπαρόζο στο πιο πάνω αίτημα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το εργαλείο για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ για τις χώρες εκείνες που έχουν λάβει έμμεση ανακεφαλαιοποίηση για τον τραπεζικό τους τομέα.

Αυτό, επισημαίνει, θα συμβάλει στο να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ των κρατών και των τραπεζών.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για τα συμπεράσματα του κυπριακού Μνημονίου με την Τρόικα, σημειώνει ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ανεξάρτητης ενδελεχούς μελέτης του κυπριακού τραπεζικού τομέα, που έχουν υπολογιστεί από την PIMPCO, υπογραμμίζουν την έλλειψη κεφαλαιουχικού ποσού υπό το δυσμενές μακρο-οικονομικό σενάριο το οποίο, υπό κάποιες συνθήκες, έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τονίζει ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και να καθυστερήσει την ολοκλήρωση μιας πολιτικής συμφωνίας, μια κατάσταση η οποία θα αποβεί πολύ επιζήμια για την οικονομία της Κύπρου.

Ήδη, αναφέρει, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας έχουν επηρεάσει σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα κατά ένα πολύ αρνητικό τρόπο.

Για αυτό το λόγο, συνεχίζει, αισθανόμαστε έντονα ότι οι δυσπραγούσες τράπεζες μας θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω του προγράμματος οικονομικής βοήθειας στη βάση της μείωσης του κεφαλαίου που πηγάζει από το βασικό μακροοικονομικό σενάριο που περιλαμβάνεται στο προκαταρκτικό Μνημόνιο και που είναι ευθυγραμμισμένο με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης, εκφράζει τη θέση ότι θα μπορούσε να παρασχεθεί μια Ενισχυμένη Πίστωση για το επιπρόσθετο ποσό που πηγάζει από το δυσμενές σενάριο για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημειώνει ότι μια τέτοια απόφαση θα εξαλείψει όλες τις παρούσες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και θα άνοιγε το δρόμο για την ολοκλήρωση μιας πολιτικής απόφασης στο επίπεδο του Eurogroup για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη προς τον κυπριακό τραπεζικό τομέα και στη διάλυση της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας.

Περαιτέρω, αναφέρει ότι όταν υπάρξει η εδραίωση και η ενεργοποίηση του εργαλείου για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σκοπεύουμε να ζητήσουμε την αντικατάσταση ενός σημαντικού μέρους της οικονομικής βοήθειας που θα δοθεί στην Κύπρο για τον τραπεζικό της τομέα υπό το Μνημόνιο, από το νέο εργαλείο.

Στην επιστολή του προς τον κ. Μπαρόζο, ο Πρόεδρος σημειώνει ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει την παρούσα περίοδο δύσκολες στιγμές, λόγω της έκθεσης του τραπεζικού της τομέα στην ελληνική οικονομία.

Όπως αναφέρει, η αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα, ως κράτος μέλος, έχει επιβεβαιωθεί συλλογικά με τη σύμφωνη γνώμη μας για παροχή του πακέτου σωτηρίας, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Κατά τον Πρόεδρο Χριστόφια, “οι κυπριακές τράπεζες, παρά τη σοφία τους να κάνουν μεγάλες επενδύσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, έχουν καταστεί θύμα της πιο πάνω απόφασης έχοντας υποστεί απώλεια ενός τεράστιου ποσού που φθάνει περίπου στο 25% του κυπριακού ΑΕΠ και που τώρα καλείται ο Κύπριος φορολογούμενος να καλύψει”.

Καταλήγοντας, ζητά την πλήρη στήριξη του κ. Μπαρόζο στην υπόθεση της Κύπρου, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Διαβάστε Επίσης