Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠλαφόν στην τιμή πώλησης του γάλακτος, από τον Υπουργό Εμπορίου

Πλαφόν στην τιμή πώλησης του γάλακτος, από τον Υπουργό Εμπορίου

-

2013

ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΟΣΟ ΣΤΗ ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΙΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε την Τρίτη ότι εντός της ημέρας θα εκδώσει διάταγμα με το οποίο θα καθορίζει την ανώτατη τιμή του γάλακτος τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά.

Ταυτόχρονα, ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι 45 ημέρες που θα ισχύσει το διάταγμα θα δώσουν την ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκομένους να κάνουν δεύτερες σκέψεις για τις προτεινόμενες αυξήσεις προκειμένου να προστατευτεί ο καταναλωτής, προειδοποιώντας ότι οι αυξήσεις που θα εκτοξεύσουν τη λιανική τιμή του γάλακτος θα αποβούν μπούμερανγκ για την ντόπια παραγωγή.

“Είναι σαφής η πρόθεσή μας, σήμερα θα εκδοθεί διάταγμα, το οποίο θα καθορίζει πλαφόν και για τη χονδρική τιμή, αλλά και για τη λιανική τιμή πώλησης”, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Συλικιώτης, υπενθυμίζοντας ότι την περασμένη εβδομάδα είχε χωριστές επαφές τόσο με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αγελαδοτρόφων όσο με τους παστεριωτές, αλλά και με εκπροσώπους των υπεραγορών και των αρτοποιείων.

Πρόσθεσε ότι από τις επαφές ο ίδιος κατάλαβε ότι όλοι αντιλήφθηκαν ότι “θα ήταν λανθασμένος ο δρόμος που οδηγούντο τα πράγματα”.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι θεωρεί “εντελώς αδικαιολόγητο” έστω και αν ο ΠΟΑ επέβαλλε 4 σεντ αύξηση, να μετακυλιόταν αύξηση 9 σεντ στη χονδρική αγορά και απ’ εκεί και πέρα αύξηση στη λιανική τιμή πώλησης.

“Άρα η παρέμβασή μας”, πρόσθεσε, “είναι να καθηλώσουμε τις τιμές, προστατεύοντας τους καταναλωτές πρώτα και κύρια και πιστεύω ότι υπάρχουν όλα τα περιθώρια στις επόμενες 45 ημέρες, διότι 45 μέρες μου δίνεται το δικαίωμα να επιβάλω πλαφόν, όλοι να ξανακάνουν δεύτερες σκέψεις και αυτό, πέραν από την προστασία των καταναλωτών, θα προστατέψει, όπως καταλαβαίνουν όλοι, και την ντόπια παραγωγή”.

Σε παρατήρηση ότι μετά τη λήξη του πλαφόν οι τιμές θα ανέβουν και πάλι, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι το πλαφόν θα έχει ισχύ για 45 μέρες και συμπλήρωσε ότι “απ’ εκεί και πέραν έχει την εξουσία να παρεμβαίνει καταλυτικά ο Υπουργός”.

“Νομίζω ότι γίνομαι κατανοητός τι εννοώ και νομίζω άρχισαν να το αντιλαμβάνονται και οι εκπρόσωποι της ΠΟΑ και οι άλλοι συμμετέχοντες ότι αυτές οι τιμές που οδηγούν και εκτοξεύουν στα ύψη την τιμή του γάλακτος μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ για την ντόπια παραγωγή”, κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης