Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓια προεκλογικές σκοπιμότητες αναβλήθηκε η ψήφιση του ταμείου υδρογονανθράκων, καταγγέλλει ο Ν....

Για προεκλογικές σκοπιμότητες αναβλήθηκε η ψήφιση του ταμείου υδρογονανθράκων, καταγγέλλει ο Ν. Συλικιώτης

-

Τρίτη, 15 Ιανουάριος 2013

ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ Β` ΓΥΡΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

Για προεκλογικές σκοπιμότητες κατηγόρησε τα κοινοβουλευτικά κόμματα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης με αφορμή την απόφαση της Βουλής να μεταθέσει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων μετά τις προεδρικές εκλογές, τονίζοντας ότι αν δεν συσταθεί το Ταμείο τα έσοδα από το β` γύρο αδειοδότησης αντί να πάνε στο Ταμείο θα πάνε στο δημόσιο χρέος.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου στις 8 Ιανουαρίου ο ίδιος αντιλήφθηκε ότι “εφόσον υπήρξε συναίνεση από όλους θα προχωρούσε το νομοσχέδιο”.

“Είναι με λύπη πρέπει να πω που έχω πληροφορηθεί ότι η Βουλή αποφάσισε να στείλει στις ελληνικές καλένδες το νομοσχέδιο. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία της αντιπολίτευσης ενόψει και του γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν αντέχουν, λυπούμαι να το πω, να πιστωθεί αυτή η Κυβέρνηση με άλλη μια επιτυχή και αποτελεσματική διαχείριση στον τομέα των υδρογονανθράκων”, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Συλικιώτης.

Ανέφερε πως το νομοσχέδιο ορίζει ότι τα έσοδα του ταμείου θα διατίθενται οριστικά για την στήριξη της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, την ενίσχυση του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού και τρίτο για επενδύσεις με μακροπρόθεσμες αποδόσεις προς όφελος των μελλοντικών γενεών των Κυπρίων πολιτών, προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για την αδειοδότηση των πέντε τεμαχίων από τις οποίες θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία γύρω στα 200 εκ. ευρώ.

“Θέλουν αυτά τα λεφτά να πάνε στον προϋπολογισμό, να τα κάνουν δώρο τελικά στην Τρόικα και να πάνε στο δημόσιο χρέος ή θέλουν ένα μεγάλο ποσό να διατεθεί για την ανάπτυξη;” διερωτήθηκε ο κ. Συλικιώτης.

Όπως πρόσθεσε, “το ζητούμενο είναι όμως ότι τώρα που θα έχουμε αυτή την εισροή αυτών των χρημάτων δεν θα υπάρχει το Ταμείο, δεν θα υπάρχει νομοθεσία για το Ταμείο”.

Ο Υπουργός Εμπορίου κατέστησε σαφές πως όταν μιλά για ανάπτυξη, εννοεί τις αναγκαίες υποδομές, το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, “το έργο που θα μας επιτρέψει να μπούμε για τα καλά σε μια νέα εποχή ανάπτυξης, θα μας επιτρέψει να δώσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άνεργους, να εξαγάγουμε το φυσικό μας αέριο στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές, ένα έργο, τέλος, που ανοίγει όλες τις προοπτικές για να μετατραπεί η Κύπρος σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο”.

“Μήπως τελικά”, συνέχισε, “εκείνο που θέλουμε είναι να μην προχωρήσουμε ούτε με την πραγματοποίηση των έργων υποδομής φυσικού αερίου γιατί να ξέρετε ότι γίνονται μεγάλες συζητήσεις από ξένα κέντρα για το κατά πόσον είναι προτιμότερο να συνδέσουμε το φυσικό μας αέριο με αγωγό προς την Τουρκία κάτι που εμείς έμπρακτα το απορρίπτουμε”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Συλικιώτης διατύπωσε ανησυχία για το ότι σε περίπτωση μη έγκρισης του νομοσχεδίου, τότε κινδυνεύει ο σχεδιασμός για τα έργα υποδομής.

“Πού θα παν αυτά τα 200 εκατομμύρια; περί αυτού πρόκειται. Όταν έχεις εγκριμένο το νομοσχέδιο, έστω κι` αν δεν υπάρχουν εγκριμένοι κανονισμοί, όλα αυτά τα έσοδα θα πάνε στο πάγιο ταμείο, θα κατακρατηθούν για να πάνε στο ταμείο εάν και εφόσον λειτουργήσει. Αν δεν εγκριθεί το νομοσχέδιο απλώς θα διατεθούν μέσα από το πάγιο ταμείο και θα δοθούν ενδεχομένως ως δόσεις για τα χρέη”, είπε.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι η Κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημα των κομμάτων, όπως η Βουλή να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του ταμείου, κάτι που, όπως ανέφερε, εμμέσως θα σημαίνει ότι η Βουλή θα έχει λόγο και στην κατανομή των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.

Σημείωσε τέλος ότι οι πλείστες από τις εισηγήσεις που του απέστειλε ο ΔΗΣΥ υιοθετήθηκαν. “Ο ΔΗΣΥ όπως και τα άλλα κόμματα δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία να προβάλλον προσκόμματα με την έγκριση του νομοσχεδίου, εκτός και αν όλες αυτές είναι οι επιθυμίες τους και εννοώ την επιλογή των έργων υποδομής”, κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης