Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕξώδικος διακανονισμός 132,5 εκ. ευρώ Κυβέρνησης-ΑΗΚ-ασφαλιστικών για το Βασιλικό

Εξώδικος διακανονισμός 132,5 εκ. ευρώ Κυβέρνησης-ΑΗΚ-ασφαλιστικών για το Βασιλικό

-

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ 5, Η ΟΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Την άποψη ότι θα πρέπει Κυπριακή Δημοκρατία, ΑΗΚ και ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να καταλήξουν σε εξώδικο διακανονισμό σε σχέση με την ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού, εξέφρασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης.

Σύμφωνα με σχετικό σημείωμα που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή, με αίτημα τη διενέργεια από τον προϋπολογισμό του 2013, δαπάνης 29 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των ζημιών που προέκυψαν στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού συνέπεια της έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στα πλαίσια του εξώδικου συμβιβασμού, από τον οποίο εξαιρούνται οι ζημιές στη Μονάδα 5, η οποία ήταν ασφαλισμένη με ξεχωριστό συμβόλαιο με διαφορετική εταιρεία, οι ασφαλιστές (Atlantic) θα καταβάλουν με την υπογραφή της συμφωνίας στην ΑΗΚ 132,5 εκατομμύρια ευρώ για διευθέτηση των απαιτήσεων της.

Προς τούτο, σύμφωνα με το σημείωμα, οι σχετικές διαβουλεύσεις ολοκληρώθηκαν στις 25 Οκτωβρίου και έχει καταβληθεί προς την ΑΗΚ ποσό 30 εκ. ευρώ και υπολείπεται να καταβληθούν 102,5 εκ. ευρώ.

Αναφέρεται επίσης ότι η Κυβέρνηση θα καταβάλει το ποσό των 99 εκ. ευρώ για διευθέτηση των απαιτήσεων των αντασφαλιστών, με την καταβολή 15 εκ. ευρώ στις 28 Ιανουαρίου 2013 και έξι εξαμηνιαίες δόσεις των 14 εκ. ευρώ η καθεμιά από 28 Ιουλίου 2013 μέχρι 28 Ιανουαρίου 2016. Οι ασφαλιστές θα πληρώσουν 132,5 εκ. ευρώ και θα πάρουν πίσω 86,6 εκ. ευρώ δηλαδή 65% του ποσού που θα καταβάλουν, αποδεχόμενοι μείωση 45,9 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σημείωμα του ΥΠΟΙΚ, η σχετική διαβούλευση ξεκίνησε με την ΑΗΚ να έχει απαιτήσεις 167,8 εκ. ευρώ και οι ασφαλιστές να αποδέχονται μόνο 110 εκ. ευρώ.

Στην περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή οποιουδήποτε ποσού προβλέπεται επιβάρυνση ύψους Libor + 150 μονάδες βάσης και αποπληρωμή ολόκληρου του ποσού. Το ποσό των 99 εκ. ευρώ που θα καταβάλει η Κυβέρνηση χωρίς τόκους, αντιστοιχεί σε 86,6 εκ. ευρώ με τη μέθοδο καθαρής παρούσας αξίας και επιτόκιο αναφοράς 7%.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «το συνολικό κόστος ενδεχομένως να ανέλθει στα 170 εκ. ευρώ, σημαντικό ποσοστό του οποίου θα καταβληθεί από το κράτος αλλά αυτό το ποσό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε σήμερα γιατί θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες για τα ποσά που εκκρεμούν».

Είπε ακόμη ότι ο κ. Κληρίδης ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια εξώδικη διευθέτηση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ΑΗΚ και των αντασφαλιστών τους για τις ζημιές που προκλήθηκαν για την έκρηξη στο Μαρί», προσθέτοντας ότι «άποψη του Γενικού Εισαγγελέα είναι πως δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν σε μια δικαστική διαμάχη ευθύνες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή θα μπορούσαν με επιτυχία οι αντασφαλιστές να στραφούν εναντίον της Δημοκρατίας και θα κόστιζε πάρα πολύ να υπερασπιστεί το κράτος».

Ανέφερε ότι θα κόστιζε πάρα πολύ να υπερασπιστεί το κράτος αυτές τις ευθύνες είτε σε δικαστήρια, είτε σε διαιτησίες, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν στο εξωτερικό και πρόσθεσε ότι υπάρχει και το πρακτικό ζήτημα ότι η ΑΗΚ χρειάζεται άμεσα αυτά τα χρήματα για να προχωρήσει με το έργο της ανοικοδόμησης του σταθμού.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι στο ποσό των 170 εκ. ευρώ «δεν περιλαμβάνεται το κόστος που έχει ήδη καταβληθεί ή θα καταβληθεί για την αγορά ηλεκτρισμού από τρίτους και από τα κατεχόμενα, το κόστος ενοικίασης ηλεκτρογεννητριών και το τεράστιο κόστος πάνω στην οικονομία από την ύφεση που προκλήθηκε από τη συγκεκριμένη τραγική έκρηξη στο Μαρί».

Διαβάστε Επίσης