Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΠΙΣΤΗΜΗΑνακαλύφθηκε κβάζαρ ασύλληπτων διαστάσεων

Ανακαλύφθηκε κβάζαρ ασύλληπτων διαστάσεων

-

ARXAIOS”/>ΜΑΚΡΙΝΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΝΥΘΕΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 4 ΔΙΣ. ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ

Ομάδα αστρονόμων ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη γνωστή δομή στο Σύμπαν, μια ομάδα από κβάζαρ (κάθε εξαιρετικά λαμπρός και μακρινός ενεργός γαλαξιακός πυρήνας), η οποία για να διανυθεί χρειάζονται 4 δισεκατομμύρια έτη φωτός.

Η απίστευτα τεράστια κλίμακα της ομάδας των «ημιαστέρων», δείχνει να αψηφά τη Κοσμολογική Αρχή του Άλμπερτ Αϊνστάιν, την υπόθεση δηλαδή ότι το Σύμπαν είναι ισότροπο, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Τα κβάζαρ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελούν τα πιο φωτεινά αντικείμενα στο Σύμπαν και πρόκειται για πυρήνες αρχαίων γαλαξιών.

«Είναι γνωστό από το 1982 ότι τα κβάζαρ έχουν την τάση να συγκεντρώνονται σε σύνολα ή «δομές» εκπληκτικά τεραστίων διαστάσεων, δημιουργώντας απίστευτα μεγάλες ομάδες κβάζαρ, ή αλλιώς LQG», αναφέρουν οι ερευνητές.

Η τεράστια ομάδα κβάζαρ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, έχει διαστάσεις 500 μεγαπαρσέκ (1 μεγαπαρσέκ ισούται με 3,3 εκατομμύρια έτη φωτός).

Επειδή η ομάδα LQG επιμηκύνεται, η μεγαλύτερη διάστασή της είναι 1.200 μεγαπαρσέκ, ή 4 δισεκατομμύρια έτη φωτός, εξηγούν οι αστρονόμοι.

Το μέγεθος αυτό είναι 1600 φορές μεγαλύτερο από την απόσταση του Γαλαξία της Γης στον πλησιέστερο γαλαξία, την Ανδρομέδα.

«Παρόλο που είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την κλίμακα αυτής της LQG, είμαστε σε θέση να δηλώσουμε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δομή που έχουμε ανακαλύψει ποτέ στο Σύμπαν», αναφέρει ο Ρότζερ Κλόουζ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Λάνκασιρ στη Βρετανία. «Αυτή η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά συναρπαστική επειδή θέτει υπό αμφισβήτηση την μέχρι τώρα θεωρία για την κλίμακα του Σύμπαντος».

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε Επίσης