Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΛΙ ΡΕΝ: Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του κυπριακού χρέους

ΟΛΙ ΡΕΝ: Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του κυπριακού χρέους

-

2013

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ (SPD) ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΒΕΤΟ ΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η Ευρωζώνη δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Κύπρου, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν σε συνέντευξη του που δημοσιεύει η καθημερινή γερμανική οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt”.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ρεν υποβάθμισε τις ανησυχίες οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να θέσουν βέτο στη βοήθεια προς την Κύπρο, καθώς αποτελούν φιλοευρωπαϊκή πολιτική δύναμη, ενώ εξέφρασε την ανάγκη να βρεθεί μια πειστική λύση, η οποία θα γίνει αποδεκτή για τους Γερμανούς φορολογούμενους και θα βοηθά τελικά να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Επίσης, κάλεσε την κυπριακή Κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι εφαρμόζεται η νέα νομοθεσία που ενέκρινε για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Όπως μεταδίδει το Reuter, η Κύπρος υπέβαλε αίτηση για οικονομική διάσωση τον περασμένο Ιούνιο, μετά τις τεράστιες απώλειες που υπέστησαν οι τράπεζες από την διαγραφεί ελληνικού χρέους που ενέκρινε η ΕΕ, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της για υπογραφή του πακέτου οικονομικής βοήθειας, καθώς το επίπεδο του κυπριακού χρέους καταδεικνύει ότι η Κύπρος δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει την βοήθεια που θα λάβει, “χωρίς περαιτέρω παραχωρήσεις από διεθνείς δανειστές”.

Όμως, “ένα κούρεμα δεν αποτελεί επιλογή μας”, είπε ο κ. Ρεν, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Το Reuters αναφέρεται στην υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες της Κύπρου αργά την Πέμπτη από τους Moody`s, λόγω της αναμενόμενης αύξηση των υποχρεώσεών της, σημειώνοντας ότι ο οίκος δίνει 50% πιθανότητες η Κύπρος να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών ή να πιέσει για μια ανταλλαγή του χρέους της, ενώ επικαλείται δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή ότι “δεν είναι καθόλου χαρούμενος” για την υποβάθμιση από τους Moody`s και ότι θα ήθελε ο οίκος να επικεντρωθεί στις θετικές προοπτικές της Κύπρου από την αναμενόμενη σύναψη συμφωνίας διάσωσης.

Το διεθνές πρακτορείο αναφέρεται επίσης στην ανησυχία της Γερμανίας στη διοχέτευση χρημάτων των φορολογουμένων σε μια χώρα που θεωρείται από κάποιους ως ένα κομβικό σημείο ξεπλύματος χρημάτων και σημειώνει ότι η Κύπρος είναι ένας δημοφιλές φορολογικός παράδεισο για τους πλούσιους Ρώσους, αλλά λέει ότι συμμορφώνεται πλήρως με τους διεθνούς κανόνες κατά του ξεπλύματος χρημάτων.

Επί του προκειμένου, στη συνέντευξη του, ο κ. Ρεν αναφέρει ότι συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι “η Κυβέρνηση στη Λευκωσία έχει ήδη αλλάξει τη νομοθεσία της (για το ξέπλυμα χρήματος).

“Αλλά πρέπει τώρα να διασφαλίσει ότι οι νέοι νόμοι εφαρμόζονται επίσης. Τα προβλήματα είναι γνωστά σε μένα», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Ρεν υποβάθμισε τις ανησυχίες οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να θέσουν βέτο στη βοήθεια προς την Κύπρο.

«Το SPD είναι μια βαθιά φιλοευρωπαϊκή πολιτική δύναμη. Γι `αυτό και πιστεύω ότι μπορεί να υποστηρίξει τελικά ένα πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο αν έχουμε βρει μια πειστική λύση, η οποία θα είναι αποδεκτή για τους φορολογούμενους και θα βοηθά τελικά να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος”, είπε ο κ. Ρεν.

Ο κ. Ρεν είπε ότι οι διεθνείς πιστωτές ήθελαν να ακολουθήσουν το ισπανικό μοντέλο για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Διαβάστε Επίσης