Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΜΑΛΑ: Όχι σε διαδικασία που καθιστά το χρέος μη διαχειρίσιμο

ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΜΑΛΑ: Όχι σε διαδικασία που καθιστά το χρέος μη διαχειρίσιμο

-

Ιανουάριος 2013

ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΜΟΝΟ Η ΚΟΙΝΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Πρέπει να επιμείνουμε σε μια ανάλυση και μια διαδικασία που να μην οδηγεί σε ακραία σενάρια, που θα καθιστούν το χρέος μη διαχειρίσιμο, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου Προέδρου Σ. Μαλά, Τάκης Χατζηγεωργίου, ενώ χαιρέτισε παράλληλα την χθεσινή συνάντηση κομμάτων και Κεντρικής Τράπεζας στο Υπουργείο Οικονομικών. «Θεωρούμε πως στην κατάσταση που μας έχει φέρει η τραπεζική κρίση, μόνο η κοινή βούληση και συναίνεση μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε από το αδιέξοδο», είπε.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι, στο εκλογικό επιτελείο του Σ. Μαλά, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι ο Σταύρος Μαλάς έχει δηλώσει εδώ και αρκετούς μήνες ότι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί ένα μοναδικό δρόμο επίλυσης του προβλήματος». Ανέφερε επίσης ότι είναι πολύ σημαντική η συζήτηση που γίνεται για το ακριβές ποσό της ανακεφαλαιοποίησης και πρόσθεσε ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλουν να καταλάβουν ότι «είναι παντελώς λανθασμένη η διαδικασία που φορτώνει το χρέος των τραπεζών στις πλάτες των πολιτών».

Ο κ. Χατζηγεωργίου πρόσθεσε ότι τώρα που ξεκαθαρίζει πλήρως η εικόνα για τα αίτια, που, όπως είπε, είναι η κακοδιαχείριση των τραπεζών, πρέπει όλοι να στρέψουμε την προσοχή μας στην εξυγίανση και στον έλεγχο των τραπεζών. Συμπλήρωσε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο, «τέτοιο που να μην επιτρέπει την ασυδοσία». Δυστυχώς, συνέχισε, «χωρίς επαρκή εποπτεία φτάσαμε στο σημείο να τοποθετηθούμε στον παγκόσμιο χάρτη ως το 2ο μεγαλύτερο τραπεζικό χρέος, αν το συγκρίνει κανείς με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας».

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΓ ΓΙΑ ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες που εκφράζουν οι Πρόεδροι της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ αναφορικά με το προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις πληροφορίες για κωδικοποίηση συγκλίσεων και αποκλίσεων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Χατζηγεωργίου εξέφρασε την απορία «αν οι ανησυχίες του κ. Καρογιάν είναι και ανησυχίες του κ. Αναστασιάδη». Συμπλήρωσε ότι πρέπει να αναδείξουμε την ύψιστη δυνατή σοβαρότητα και σε αυτό το ζήτημα και πρόσθεσε ότι πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις με σοβαρότητα και σύνεση.

Ο κ. Χατζηγεωργίου συμπλήρωσε ότι πρέπει «να δούμε πρώτα την ανακοίνωση του ΓΓ» και «να δούμε ποιες συγκλίσεις καταγράφονται ως τέτοιες και ποιες είναι οι αποκλίσεις, να μελετηθούν σοβαρά τα έγγραφα και να δούμε πως κινούμαστε». Είπε ότι βρισκόμαστε προεκλογική περίοδο, που πάντοτε προσφέρεται για υπερβολές και λαϊκισμούς. Το Επιτελείο Μαλά, πρόσθεσε, στέλνει το μήνυμα ότι «τίποτα δεν θα πούμε, που δεν θα μπορούμε να στηρίξουμε την επαύριο των εκλογών», ενώ ανέφερε τέλος ότι οι ανθυποψήφιοι του κ. Μαλά «λένε κουβέντες, τις οποίες εκείνοι πρώτοι γνωρίζουν ότι θα είναι οι πρώτοι που θα ξεχάσουν».

Διαβάστε Επίσης