Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΑΣΕΧΑ: Καταγγέλλει τους βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλο για ανέξοδο ...

ΠΑΣΕΧΑ: Καταγγέλλει τους βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλο για ανέξοδο λαϊκισμό

-

08 Ιανουάριος 2013

ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΒΕΡΩΦ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΝ ΚΟΥΜΠΑΡΟ ΤΟΥ ΧΡ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΗΚΩΤΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΟΡΦΑΝΙΔΗ

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επενδυτών Χρηματοοικονομικών Αξιών (ΠΑΣΕΧΑ) καταγγέλλει τους βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλο για ανέξοδο λαϊκισμό σε βάρος της Κεντρικής Τράπεζας και του τραπεζικού συστήματος.

Ενώ γνωρίζουν ότι το ύψος των πρωτοβάθμιων κεφαλαίων των τραπεζών καθορίζεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και στις διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα υπήρχε απαίτηση για αύξησή του στο 10%, ωστόσο η ΚΤ πέτυχε τελικά 9% με ισχύ τέλος του έτους, επανέρχονται με θέσεις που είναι εκτός πραγματικότητας και εκτός συζήτησης με τους μελλοντικούς δανειστές μας», αναφέρει.

Προσθέτει ότι στόχος τους είναι να αθωώσουν όσους με τις πράξεις και παραλείψεις τους έφεραν το τραπεζικό σύστημα και τη κυπριακή οικονομία «σ’ αυτή την άθλια κατάσταση και ειδικότερα τους μεγαλοτραπεζίτες και τον Αθανάσιο Ορφανίδη και να φορτώσουν την ευθύνη στο νέο διοικητή».

«Να υπενθυμίσουμε ότι σε συνέντευξή του το 2010 ο κ. Νεοφύτου καλούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμβουλεύεται τους τραπεζίτες Ανδρέα Ηλιάδη και Παναγιώτη Κουννή ενώ παράλληλα ζητούσε τον επαναδιορισμό του Αθανάσιου Ορφανίδη για να σώσει τις τράπεζες από τη κατάσταση που τις έφερε», αναφέρουν.

Υπενθυμίζουν επίσης πρόσφατες δηλώσεις του προκατόχου του κ. Ορφανίδη, Χριστόδουλου Χριστοδούλου ο οποίος, όπως αναφέρουν, χαρακτήρισε τον Αθανάσιο Ορφανίδη «απαθή θεατή».

Ο ΠΑΣΕΧΑ καλεί επίσης τον Αβέρωφ Νεοφύτου «να καλέσει στη βουλή τον κουμπάρο του Χριστόδουλο Χριστοδούλου να του εξηγήσει αυτό που ανέφερε σε γραπτή του δήλωση, ότι δηλαδή το σημαντικό γεγονός έγκειται στις ασήκωτες ευθύνες του κυρίου Ορφανίδη, ο οποίος δεν μετήλθε όλα τα προσφερόμενα νόμιμα μέσα για την αποτροπή της μετατροπής της Μαρφίν Εγνατίας από θυγατρική στην Ελλάδα σε συγχωνευθείσα κυπριακή, με υποκατάστημα στην Ελλάδα. Παρακολούθησε απλώς ως απαθής θεατής τις εξελίξεις.»

Διερωτάται επίσης γιατί οι κύριοι Νεοφύτου και Παπαδόπουλος δεν καλούν τον κύριο Χριστοδούλου στη βουλή για να ρίξει φως «στο μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο και την ποιότητα εποπτείας που άσκησε ο Αθανάσιος Ορφανίδης».

Διαβάστε Επίσης