Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Προχωρημένες οι διαπραγματεύσεις με τους κολοσσούς

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Προχωρημένες οι διαπραγματεύσεις με τους κολοσσούς

-

Η ΜΟΝΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΤΑΝ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ, ΟΠΩΣ ΑΡΧΙΚΑ ΑΠΑΙΤΟΥΣΑΝ ΟΙ ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ

Ενώ οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Β΄ γύρου των αδειοδοτήσεων συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με αυτές που αφορούν την ΕΝΙ – KOGAS για τα οικόπεδα 2, 3 και 9 να βρίσκονται στη συζήτηση των επιμέρους ρητρών του συμβολαίου, η Κυβέρνηση διαβίβασε χθες στην Τρόικα, προς ενημέρωση το νομοσχέδιο για την Ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων και ζήτησε σήμερα από τη Βουλή όπως το νομοσχέδιο ψηφιστεί σε νόμο στις 17 Ιανουαρίου καθώς αναμένονται τα πρώτα έσοδα ύψους 200 εκατομμυρίων από τις αδειοδοτήσεις.

Ο Υπουργός Εμπορίου ενημέρωσε την Επιτροπή ότι οι προτάσεις της Total και της ΕΝΙ – KOGAS είναι πιο «επιθετικές» από αυτήν της NOBLE και προβλέπεται ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις θα προχωρήσουν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς.

Κατά την πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου την Τρίτη, ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης ξεκαθάρισε εκ νέου πως σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου η μόνη δέσμευση που ανέλαβε έναντι της Τρόικας ήταν η ενημέρωση και όχι η διαβούλευση και έγκριση από την Τρόικα, όπως αρχικά απαιτούσαν οι Τροϊκανοί.

Από την πλευρά τους οι Βουλευτές θα παραπέμψουν το θέμα στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, με κάποιους εξ αυτών να δηλώνουν ότι θα καταθέσουν τροποποιήσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι η διαχείριση του ταμείου θα ελέγχεται ικανοποιητικά από τη Βουλή.

Με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου τα έσοδα του Ταμείου θα διατίθενται για στήριξη της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων για τη δημιουργία των απαραίτητων ενεργειακών υποδομών, την ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού, επενδύσεις με μακροπρόθεσμες αποδόσεις προς όφελος των μελλοντικών γενεών υποδομών.

Με το νομοσχέδιο καθιδρύεται επενδυτική επιτροπή, η σύνθεση της οποίας θα καθορίζεται με κανονισμούς. Καθιδρύεται επίσης συμβουλευτική επιτροπή ηθικής και δεοντολογίας, η σύνθεση της οποίας θα ρυθμιστεί με κανονισμούς και η οποία θα έχει αρμοδιότητα τον έλεγχο των επενδύσεων.

Όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρη Χριστοφόρου ο Υπουργός Εμπορίου με δική του πρωτοβουλία να ενημέρωσε σήμερα τη Βουλή σε πέμπτη συνεδρία αναφορικά με θέμα των υδρογονανθράκων.

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του 2ου γύρου των αδειοδοτήσεων με την ΕΝΙ – KOGAS ΕΝΙ για τα τεμάχια 2, 3και 9 βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο σχεδόν έχει συμφωνηθεί ο αναλογικός καταμερισμός και ότι παραμένουν επιμέρους ρήτρες του συμβολαίου για να επέλθει συμφωνία αναφορικά με τα οικονομικά δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την TOTAL για τα οικόπεδα11 και 10 «είμαστε πιο πίσω», είπε στην Επιτροπή. Στις δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

«Η πρόταση της ENI σε τεχνικά θέματα είναι επιθετική από ό,τι της NOBLE και θα προχωρήσουν με ταχεία διαδικασία», είπε προσθέτοντας ότι οι προτάσεις των δύο εταιρειών χαρακτηρίζονται επιθετικές λόγω των εμπειριών τους σε βαθιά νερά.

Πρόσθεσε ότι η TOTAL είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με εμπειρίες σε βαθιά νερά και η ΕΝΙ έχει επίσης μεγάλη εμπειρία σε βαθιά νερά ειδικά στη Μεσόγειο και αναμένεται ότι θα κινηθούν γρηγορότερα από ότι η NOBLE

Ο Υπουργός Εμπορίου είπε πως με βάση την πρόταση τους τα πρώτα τρία χρόνια θα προβούν σε δύο γεωτρήσεις, σε αντίθεση με τη NOBLE που έκανε μια γεώτρηση προς το τέλος του τρίτου χρόνου.

Συνεχίζοντας είπε ότι οι δύο εταιρείες θα προχωρήσουν σε μεγαλύτερες σεισμογραφικές και τρισδιάστατες έρευνες και ανέφερε πως το ζητούμενο δεν είναι να έρθει φυσικό αέριο το 2018 – 2019, αλλά ενωρίτερα.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η επένδυση Noble μαζί με τον υποθαλάσσιο αγωγό μπορεί να προσεγγίζει τα 3,5 δις ευρώ και εξήγησε πως το ζητούμενο είναι ενόσω προχωρούν τα συμβόλαια να προωθηθεί η κατασκευή του τερματικού ώστε έγκαιρα να είναι έτοιμες οι υποδομές που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο στο εξωτερικό οπόταν θα αρχίσουν τα έσοδα.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ακόμα πως για να είναι το τερματικό έτοιμο το 2019, το 2013 πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εξεύρεσης επενδυτών, η ολοκλήρωση των επενδυτικών πλάνων και η εξεύρεση αγοραστών.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι ευθύνες ανατέθηκαν στην ΚΡΕΤΥΚ και επανέλαβε πως στο θέμα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων έχει κόστος καθώς προκαλεί μεγαλύτερο κόστος στις επενδύσεις αλλά στοιχίζει και στην καθυστέρηση εσόδων.

Το κόστος του τερματικού είπε ο κ. Συλικιώτης θα αγγίξει τα 7 με 8 δις ευρώ και τόνισε ότι σε αυτές τις υποδομές το κράτος πρέπει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ώστε να υπάρχει δημόσιο όφελος.

Ο Υπουργός Εμπορίου ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι στις 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι εμπειρογνώμονες και παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες μελέτες για το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου.

Ανέφερε ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν το ΔΣ της ΚΡΕΤΥΚ που αναλαμβάνει σε συνεργασία με τη NOBLE τη διαδικασία κατασκευής τερματικού αποϋγροποίησης φυσικού αερίου με πρώτιστο στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τη NOBLE.

Για την κατασκευή του τερματικού έγινε ο χωροταξικός σχεδιασμός, είπε στην Επιτροπή ο κ. Συλικιώτης προσθέτοντας ότι η προσέγγιση στις περισσότερες χώρες του κόσμου είναι τα τερματικά να είναι συγκεντρωμένα σε ένα χώρο και ανέφερε ότι στο τερματικό θα υπάρχουν τρία Trein και θα είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Ο Υπουργός είπε επίσης ότι η ΚΡΕΤΥΚ πρέπει να προκηρύξει εκδήλωση ενδιαφέροντος για οικονομικό σύμβουλο για την ετοιμασία του επενδυτικού πλάνου.

Αναμένεται η μελέτη από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), η οποία αφορά όλα τα θέματα που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εμπορίου προχωρά με τη λεπτομερή επεξεργασία των προτάσεων που κατατέθηκαν στην ΕΕ για συγχρηματοδότηση και αφορούν τον αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο, την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου για σύνδεση του Ισραήλ της Κύπρου και της Ελλάδας και τη δημιουργία του διαδρόμου φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου.

Ανέφερε ακόμα ότι σε συνάντηση με τους ομολόγους της Ελλάδας και του Ισραήλ στις 8 Νοεμβρίου αποφασίστηκε η σύσταση τεχνικών ομάδων και ήδη η ομάδα για την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ στις 18 Δεκεμβρίου.

Αναφέροντας επίσης ότι τον Απρίλη η NOBLE θα προχωρήσει στην επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 και επεσήμανε ότι η μεταφορά του 30% των δικαιωμάτων της NOBLE στην Delek ανοίγει ακόμα περισσότερες προοπτικές συνεργασίας με το Ισραήλ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών ο κ. Συλικιώτης εξήγησε ότι «αρχικά είχαμε εγκρίνει ποσοστό της Delek επί των εσόδων» και τόνισε ότι για την όποια συνεργασία της NOBLE τέθηκε προϋπόθεση ότι απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία υποχρεώσεις θα έχει μόνο η NOBLE.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για το ταμείο υδρογονανθράκων, ο κ. Συλικιώτης ενημέρωσε την Επιτροπή Εμπορίου ότι έχει υιοθετηθεί το νορβηγικό μοντέλο και σκοπός του είναι η ορθολογική διαχείριση των υδρογονανθράκων και των εσόδων.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι κατά τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα η Κυπριακή Δημοκρατία απέρριψε το αίτημα διαβούλευσης και έγκρισης από την Τρόικα για τα θέματα των υδρογονανθράκων και ανέλαβε υποχρέωση να ενημερώνει.

«Σύντομα θα έχουμε τα 200 εκ. ως πρώτο έσοδο από τη χορήγηση των αδειών και επείγει η σύσταση του ταμείου», είπε στην Επιτροπή ο Υπουργός Εμπορίου και εξήγησε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν ξεκινά η λειτουργία του Ταμείου, για τη λειτουργία του οποίου θα απαιτηθεί η έγκριση κανονισμών. Διευκρίνισε περαιτέρω ότι το ποσό όμως θα μείνει δεσμευμένο στο κρατικό ταμείο για τη λειτουργία του εθνικού ταμείου υδρογονανθράκων.

Η Τρόικα ήθελε να είναι όλα «διαπραγμάτευση – έγκριση». Δεν αποδεχθήκαμε και το θέμα της διαχείρισης περιορίστηκε σε ενημέρωση της Τρόικας.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε επίσης στην Επιτροπή ότι συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα για χρόνια παρεμβάλλουν εμπόδια στη δημιουργία του τερματικού και κατέληξε αναφέροντας ότι πρέπει να γίνει συνείδηση πως η Κύπρος αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση σε συνδυασμό με τους φυσικούς της πόρους μπορεί να καταστεί ενεργειακό κέντρο.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών για διαβούλευση της Κυβέρνησης με τη Βουλή αναφορικά με τη διαχείριση του ταμείου, είπε ότι η όποια επέμβαση της Βουλής σε διοικητική πράξη είναι αντισυνταγματική.

«Ο διαχωρισμός των εξουσιών είναι η βάση της δημοκρατίας. Κατίσχυση της μίας εξουσίας επί της άλλης συνιστά κατάλυση της δημοκρατίας», πρόσθεσε και υπέδειξε στους Βουλευτές «Δεν συνειδητοποιήσατε την εξουσία που έχετε με την έγκριση του Προϋπολογισμού;»

Διατυπώνοντας τη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στα άρθρα του Συντάγματος, είπε στους Βουλευτές εάν επιθυμούν τέτοια παρέμβαση να τροποποιήσουν το Σύνταγμα.

Ο κ. Χριστοφόρου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία είπε ότι τονίζουμε ότι συντασσόμαστε με την όποια ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή είναι σύμφωνη με την ενδιάμεση λύση έλευσης φυσικού αερίου και ανέφερε πως «μέχρι τότε καλούμε την ΑΗΚ σε περιορισμό των εξόδων»

Απηύθυνε επίσης έκκληση όπως οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού προστατεύονται από τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης αναφέροντας ότι δόθηκαν αρκετές πληροφορίες σε μια διαφωτιστική ενημέρωση, πρόσθεσε ότι θέλουμε να συζητήσουμε περισσότερο τις πρόνοιες του νομοσχεδίου ώστε να θεσμοθετηθεί ο έλεγχος για τη διαχείριση του ταμείου.

Λέγοντας επίσης ότι το αίτημα για ταχεία ψήφιση θα κατατεθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κατατεθούν τροπολογίες.

Ερωτηθείς εάν η Βουλή θα αναμένει τη γνώμη της Τρόικας, ο κ, Βότσης είπε «δεν θα ρωτήσουμε την Τρόικα δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα αφού ανέφερε ότι η Επιτροπή Εμπορίου έτυχε μερικής ενημέρωσης σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων, είπε ότι εντός της αίθουσας δεν ακούστηκε οτιδήποτε που να μην είναι ήδη γνωστό και αναφέροντας ότι το φυσικό αέριο είναι εθνική υπόθεση και αποτελεί τη μοναδική διέξοδο από το οικονομικό αδιέξοδο, παρατήρησε ότι από το νομοσχέδιο απουσιάζει ο ρόλος που πρέπει να έχει η Βουλή.

«Η Βουλή μένει εκτός» πρόσθεσε αναφέροντας ότι η ΕΔΕΚ θα καταθέσει τροποποιήσεις, ενώ σχολιάζοντας τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα είπε ότι «ο Γενικός κατέθεσε την άποψη του και η Βουλή δύναται να έχει τη δική της άποψη όπως συμβαίνει και για διορισμούς αξιωματούχων.

Διαβάστε Επίσης