Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΑσαντ: Μαριονέτα της Δύσης οι αντικαθεστωτικοί και καλεί σε «εθνική κινητοποίηση»

Ασαντ: Μαριονέτα της Δύσης οι αντικαθεστωτικοί και καλεί σε «εθνική κινητοποίηση»

-

Ιανουάριος 2013

«ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ» ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Εν μέσω… αποθέωσης από τους φανατικούς υποστηρικτές του οι οποίοι διαγκωνίζονταν να τον ακουμπήσουν και να του… φιλήσουν το χέρι μέσα στην κατάμεστη Όπερα της Δαμασκού, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ επιτέθηκε στη Δύση, δήλωσε ότι πολεμάει μια επανάσταση κατευθυνόμενη από την Αλ Κάιντα, και κατέληξε κάνοντας πρόταση για έξοδο από την κρίση με διοργάνωση συνεδρίου συμφιλίωσης, αλλά μόνο με αυτούς που δεν έχουν προδώσει τη Συρία, από το οποίο θα προκύψει νέα κυβέρνηση.

“Συναντόμαστε σήμερα και ο πόνος κατακλύζει την συριακή γη. Δεν υπάρχει χώρος για τη χαρά ενώ η ασφάλεια και η σταθερότητα απουσιάζουν από τους δρόμους της χώρας. Το έθνος ανήκει σε όλους και όλοι πρέπει να το προστατεύσουμε”, είπε ο Άσαντ.

Τα σχόλιά του αυτά ήταν τα πρώτα που έκανε δημοσίως έπειτα από μία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Νοέμβριο σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό όταν δεσμεύτηκε να παραμείνει στη Συρία και να πολεμήσει μέχρι θανάτου αν χρειαστεί.

Ο Σύρος πρόεδρος ανακοίνωσε αυτό που περιέγραψε ως ειρηνευτικό σχέδιο, ζητώντας την διεξαγωγή μίας συνόδου συμφιλίωσης με “εκείνους που δεν έχουν προδώσει τη Συρία” και στη συνέχεια τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την χορήγηση αμνηστίας.

“Το πρώτο στάδιο μίας πολιτικής λύσης θα απαιτούσε οι γειτονικές δυνάμεις να σταματήσουν να χρηματοδοτούν και να εξοπλίζουν (την αντιπολίτευση), να τερματιστούν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις και να ελέγχονται τα σύνορα”, είπε σε διάγγελμά του που εκφώνησε στο κέντρο της Δαμασκού, η πρώτη δημόσια ομιλία του εδώ και μήνες.

Αναφερόμενος στους αντικαθεστωτικούς ο πρόεδρος είπε: “Δεν θα κάνουμε διάλογο με μία μαριονέτα που κατασκεύασε η Δύση”.

Ο Ασαντ δήλωσε ότι οι αντάρτες που επιχειρούν να τον ανατρέψουν υποστηρίζονται από ξένες δυνάμεις και διεξάγουν έναν “εξωτερικό πόλεμο” κατά της Συρίας.

“Αυτοί είναι οι εχθροί του λαού, οι εχθροί του Θεού. Τελικά κατέφυγαν στην τρομοκρατία για να τρομοκρατήσουν τον λαό. Το αποκαλούν επανάσταση, αλλά δεν έχει καμία σχέση με επανάσταση. Μία επανάσταση χρειάζεται διανοητές. Αυτοί είναι μία ομάδα από εγκληματίες”, είπε ο Άσαντ για τους αντάρτες στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ ευχαρίστησε την Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν για την στήριξη που παρέχουν στο καθεστώς του.

Η εξέγερση κατά του Άσαντ που μετρά ήδη 21 μήνες έχει μετατραπεί σε εμφύλιο ο οποίος, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 60.000 ανθρώπους.

Απερρίφθη η πρόταση

Η αντιπολίτευση στη Συρία απέρριψε την ειρηνευτική πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα σε διάγγελμά του ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ λέγοντας ότι αυτή αποσκοπεί στο να καταστρέψει τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.

“Ο Άσαντ απλώς θέλησε, με την πρότασή του, να κόψει τον δρόμο προς την εξεύρεση πολιτικής λύσης, η οποία θα μπορούσε να προκύψει από την προσεχή αμερικανο-ρωσική σύνοδο με τον (μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Λακχντάρ) Μπραχίμι και την οποία η αντιπολίτευση δεν θα δεχτεί εκτός αν εγκαταλείψει την εξουσία εκείνος και το καθεστώς του”, δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συμμαχίας, Ουαλίντ Μπούνι.

Λονδίνο: Υποκριτική η πρόταση

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ κατηγόρησε σήμερα τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για υποκρισία και είπε ότι η έκκληση που έκανε νωρίτερα για την εφαρμογή ενός ειρηνευτικού σχεδίου με στόχο τον τερματισμό του εμφυλίου δεν θα ξεγελάσει κανέναν.

“Η ομιλία του Άσαντ είναι παραπάνω από υποκριτική. Οι θάνατοι, η βία και η καταστολή που σημειώνονται στη Συρία είναι δικό του δημιούργημα. Οι κενές υποσχέσεις για μεταρρύθμιση δεν ξεγελούν κανέναν”, έγραψε ο Χέιγκ στο Twitter.

Από την πλευρά της, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάθριν Άστον, δήλωσε σήμερα ότι ο σύρος πρόεδρος θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία ώστε να επέλθει μία πολιτική λύση για τον τερματισμό του πολέμου.

Η αντίδραση αυτή αφορά τη δήλωση του Άσαντ ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τις δυνάμεις που επιχειρούν την απομάκρυνσή του.

“Θα εξετάσουμε προσεκτικά αν υπάρχει κάτι νέο στην ομιλία, αλλά διατηρούμε τη θέση μας ότι ο Άσαντ πρέπει να παραιτηθεί και να επιτρέψει την πολιτική μετάβαση”, δήλωσε εκπρόσωπος της Άστον.

Διαβάστε Επίσης