Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠροετοιμάζει τη Βενεζουέλα για τη νέα εποχή ο Καμπέλο

Προετοιμάζει τη Βενεζουέλα για τη νέα εποχή ο Καμπέλο

-

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Ο ΤΣΑΒΕΣ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΡΑΤΗ ΝΟΣΟ, ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Στα χέρια των συμμάχων του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες παραμένει η προεδρία της Βουλής της λατινοαμερικανικής χώρας.

Ο Τσάβες εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Κούβας, έχοντας υποβληθεί στην τρίτη αντικαρκινική χειρουργική επέμβαση κατά τους τελευταίους 18 μήνες.

Οι οπαδοί του κ. Τσάβες αποτελούν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας και δε δυσκολεύτηκαν να επανεκλέξουν τον Ντιοσντάντο Καμπέλο στην προεδρία του νομοθετικού σώματος.

Οι βουλευτές στη Βενεζουέλα επανεξέλεξαν έναν πιστό σύμμαχο του ασθενούντος προέδρου Ούγο Τσάβες ως πρόεδρό τους, τοποθετώντας τον στη θέση ακριβώς του συνταγματικώς ασκούντος τα προεδρικά καθήκοντα, στη Βενεζουέλα, για όσο καιρό ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν είναι σε θέση για λόγους υγείας να ασκεί αυτά τα καθήκοντα.

Επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης επανεξελέγη σήμερα ο Ντιοσδάδο Καμπέλο, η τρίτη στη σειρά πολιτική προσωπικότητα της Βενεζουέλας, με ισχύ, μετά τον πρόεδρο Τσάβες και τον αντιπρόεδρο Νικόλα Μαδούρο.


“Ορκίζομαι να είμαι απόλυτα πιστός σε οτιδήποτε πράττω, να υπερασπίζομαι την πατρική γη, τους θεσμούς, και αυτή την υπέροχη επανάσταση υπό την ηγεσία του Ούγκο Τσάβες”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπέλο κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, στον απόηχο της επανεκλογής του.

Νωρίτερα, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο κ. Καμπέλο τους παρότρυνε να μη “συνωμοτήσουν κατά του λαού”, προειδοποιώντας τους ότι “θα καταστραφούν, εάν το προσπαθήσουν”.

Σε περίπτωση που ο Τσάβες χάσει τη μάχη με την επάρατη νόσο, ή αδυνατεί να κυβερνήσει λόγω προβλημάτων υγείας, ο κ. Καμπέλο, ως πρόεδρος της Βουλής, θα αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος της χώρας, ενώ το Σύνταγμα προβλέπει τη διενέργεια εκλογών εντός 30 ημερών.

Σε αυτό ενδεχόμενο, υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος θα ήταν ο νυν αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, και “δελφίνος” του Τσάβες, Νίκολας Μαντούρο.

Διαβάστε Επίσης