Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒ.ΣΙΑΡΛΗ: Το μνημόνιο ίσως υπογραφεί από τη νέα κυβέρνηση

Β.ΣΙΑΡΛΗ: Το μνημόνιο ίσως υπογραφεί από τη νέα κυβέρνηση

-

Aνοιχτό το ενδεχόμενο υπογραφής του μνημονίου της Κύπρου από την νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου, αφήνει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βάσος Σιαρλή.

“Από πλευράς μας κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να υπογραφεί σύντομα” δήλωσε ο κ. Σιαρλή σχετικά με το αν αναμένει απόφαση από το Eurogroup στις 21 Ιανουαρίου.

Όπως είπε αυτή είναι η επιδίωξη της Κύπρου, αλλά η απόφαση εξαρτάται από το Eurogroup, το οποίο είναι δυνατό να αποφασίσει αναβολή στη λήψη τελικής απόφασης.

Παράλληλα απέρριψε τη θέση ότι το ρωσικό δάνειο των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα συμπεριληφθεί στο ποσό των δημοσιονομικών αναγκών του κράτους και διαβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διμερείς διαπραγματεύσεις για παράταση της αποπληρωμής του σε βάθος χρόνου, αντί το 2016.

Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα έχει την απάντηση της Ρωσίας πριν από το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.

Ο κύριος Σιαρλή, αναφερόμενος στο θέμα του συμβουλευτικού οίκου, ο οποίος θα επαληθεύσει τη μεθοδολογία της εταιρείας PIMCO για τις τράπεζες, είπε ότι από τη στιγμή που επιβεβαιώνεται από την ενδιάμεση έκθεση της εταιρείας πως χρειάζονται 10 δισεκατομμύρια για τις τράπεζες, ποσό πολύ πιο υψηλό από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, καθήκον της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών ήταν να αναλύσουν τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε με την μετάκληση ειδικών εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό.

Διαβάστε Επίσης