Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ Κύπρος ανάμεσα στις χώρες "οπαδούς της καινοτομίας"

Η Κύπρος ανάμεσα στις χώρες “οπαδούς της καινοτομίας”

-

Ανάμεσα στις χώρες «οπαδούς της καινοτομίας» κατατάσσεται, με βάση τον ευρωπαϊκό πίνακα επιδόσεων καινοτομίας του 2011 η Κύπρος, η οποία τον περασμένο χρόνο κατέγραψε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης των επιδόσεων στην καινοτομία, που έφθασε το 4,7%, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Σε συνέδριο υπό τον τίτλο «Η καινοτομία στον τομέα των υπηρεσιών», που διοργάνωσαν το Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ, το κυπριακό Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και το Γραφείο Προγραμματισμού, τονίστηκε ότι η καινοτομία στον τομέα των υπηρεσιών, αλλά και γενικότερα, μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη στην Ευρώπη και να οδηγήσει σε έξοδο από την οικονομική κρίση.

Η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου σε χαιρετισμό της είπε ότι η καινοτομία στον τομέα των υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύει περίπου τα 2/3 του ΑΕΠ της Ευρώπης, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το μέγεθος και το ευρύ φάσμα του τομέα των υπηρεσιών επιβεβαιώνει τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν για την εισαγωγή καινοτομιών που θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τον τρόπο του επιχειρείν, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην απασχόληση των νέων, πρόσθεσε.

Η κ. Μαύρου ανέφερε ότι στη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει επιτευχθεί μία μερική γενική προσέγγιση σε τέσσερις νομοθετικές προτάσεις του «Ορίζοντας 2020», του προγράμματος πλαισίου της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία για την περίοδο 2014-2020, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε ως «μεγάλο επίτευγμα».

Πρόσθεσε ότι επί κυπριακής Προεδρίας έχουν επίσης γίνει σημαντικά βήματα προς τα μπρος σε δύο προτεραιότητες της Προεδρίας που αφορούσαν τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας και την ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας της ΕΕ στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρω-Μεσογειακή Συνεργασία.

Συγκεκριμένα το Συμβούλιο ενέκρινε Συμπεράσματα που περιλαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα για την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας μέχρι το 2014, ενώ οι Ευρωπαίοι Υπουργοί εξέφρασαν την ισχυρή στήριξή τους στη νέα στρατηγική για την ενδυνάμωση της διεθνούς συνεργασίας από πλευράς ΕΕ στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, όπως προτείνονταν σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπρόσθετα, ανέφερε η κ. Μαύρου, οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν την Ευρωμεσογειακή συνεργασία στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς και την ετοιμότητα των χωρών τους να συμμετάσχουν στην προετοιμασία ενός κοινού ερευνητικού προγράμματος για την ευρωμεσογειακή περιοχή, στη βάση του άρθρου 185 της Συνθήκης της ΕΕ.

Ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας Γιώργος Γεωργίου είπε ότι σήμερα στην Κύπρο ένας σημαντικός αριθμός δημόσιων και ιδιωτικών ερευνητικών κέντρων, ιδρυμάτων και πανεπιστημίων, καθώς και αρκετές επιχειρήσεις, επενδύουν στην έρευνα και στην καινοτομία για να δημιουργήσουν γνώση, να βελτιώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο.

Όπως ανέφερε, η απόδοση της Κύπρου στον τομέα της καινοτομίας βρίσκεται στο παρόν στάδιο σε μέτρια επίπεδα συγκρινόμενη με το μέσο όρο στην ΕΕ, ωστόσο, πρόσθεσε, στον ευρωπαϊκό πίνακα επιδόσεων καινοτομίας για το 2011 η Κύπρος κατετάγη στη 13ηθέση και χαρακτηρίστηκε ως «οπαδός της καινοτομίας» (innovation follower), ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των επιδόσεών της στην καινοτομία έφθασε το 4,7%, ποσοστό ανάμεσα στα υψηλότερα που καταγράφηκαν στην Ευρώπη το 2011.

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά την απόδοσή μας στον τομέα της καινοτομίας, χρειάζεται να ληφθεί σημαντική και επείγουσα δράση, είπε ο κ. Γεωργίου, επισημαίνοντας πως ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που στοχεύουν στο να ενδυναμώσουν τις δυνατότητες της Κύπρου στην καινοτομία, υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου.

Στο πλαίσιο του επικείμενου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της Κυβέρνησης για την περίοδο 2014-2020 και στο πλαίσιο της επόμενης περιόδου προγραμματισμού των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, 2014-2020, για την ανάπτυξη της Πολιτικής Συνοχής της Ένωσης, η Κύπρος βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης των νέων προτεραιοτήτων της, προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω τις ικανότητές της και να αξιοποιήσει πλήρως τα πλεονεκτήματά της σε διεθνές επίπεδο, πρόσθεσε.

Σε αυτό το στρατηγικό σχέδιο, ανέφερε ο κ. Γεωργίου, η καινοτομία θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο ως η κινητήριος δύναμη για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

«Σε ένα κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο μια νέα δυναμική αγορά παροχής υπηρεσιών μπορεί να αναζωογονήσει την οικονομία και να αναστρέψει τις επιπτώσεις της παρούσας οικονομικής κρίσης» είπε.

Διαβάστε Επίσης