Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτέφανος Στεφάνου: Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Κυβέρνηση για το αποτέλεσμα της PIMCO

Στέφανος Στεφάνου: Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Κυβέρνηση για το αποτέλεσμα της PIMCO

-

Δεκέμβριος 2012

Συγκρατημένα αισιόδοξη είναι η Κυβέρνηση σε σχέση με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την PIMCO, ανέφερε την Τετάρτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας όμως ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Στεφάνου ρωτήθηκε πόσο αισιόδοξη είναι η Κυβέρνηση για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την PIMCO.

«Έχoυμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είμαστε μόνοι μας που διαπραγματευόμαστε. Από τη στιγμή, όμως που ακόμα αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορούμε να προβλέψουμε οτιδήποτε», είπε.

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό δεν το γνωρίζουμε», πρόσθεσε όμως ότι αναμένονται τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, καθώς όλος ο διαγνωστικός έλεγχος της PIMCO θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου. Εξάλλου είπε ότι το θέμα της διαπραγμάτευσης με την PIMCO «δεν είναι μόνο η Κεντρική Τράπεζα που το χειρίζεται», αλλά «και η Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Οικονομικών», προσθέτοντας ότι υπάρχει μια στενή συνεργασία των δύο.

Συμπλήρωσε ότι «είμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση», ενόψει της αυριανής συνεδρίας του Eurogroup, όπου θα υπάρχει συζήτηση για την Κύπρο και είπε ότι «θέλουμε να είμαστε πολύ φειδωλοί στο τι λέμε, διότι θέλουμε να βοηθήσουμε, έτσι ώστε η Κύπρος να μπορέσει να πάρει το καλύτερο δυνατόν από τις συζητήσεις που θα γίνουν στο Eurogroup».

Πρόσθεσε ότι δεν έχει τελειώσει η διαδικασία και ότι παραμένει ανοικτό το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ ακολούθως είπε ότι θα χρειαστεί και πάλι να υπάρξει συζήτηση στο Eurogroup και να τύχει η συμφωνία της έγκρισης των εθνικών Κοινοβουλίων, όπως προνοούν οι διαδικασίες.

Σε ερώτηση αν στο Eurogroup θα συζητηθεί το ποσό των 10 δις ευρώ που αναφέρεται στο Μνημόνιο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ποσό που τέθηκε στο Μνημόνιο έγινε για να βοηθηθεί η εργασία, προσθέτοντας ότι «πάνω σε αυτή τη βάση διαμορφώθηκε και το δημοσιονομικό μέρος του Μνημονίου, μαζί με τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων».

Βοήθεια από διεθνή συμβουλευτικό οίκο για τη μεθοδολογία της Pimco, ενδέχεται να ζητήσει Συντονιστική Επιτροπή

Σκέψεις να ζητηθεί βοήθεια από διεθνή συμβουλευτικό οίκο ώστε να βοηθήσει στην ανάλυση της μεθοδολογίας που ακολούθησε η Pimco για να καταλήξει στο προκαταρτικό ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κάνει η Συντονιστική Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί τον διαγνωστικό έλεγχο που διενεργεί η αμερικανική εταιρεία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η διαδικασία εξέτασης της μεθοδολογίας που ακολούθησε η Pimco για να βγάλει το προκαταρτικό ποσό να κρατήσει μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου και τελικά να ανακοινωθεί απευθείας το τελικό ποσό. Η ίδια πηγή είπε στο ΚΥΠΕ ότι η μεθοδολογία που ακολούθησε η Pimco για να βγάλει το προκαταρτικό ποσό θα υποστεί τον έλεγχο από την Κεντρική Τράπεζα και από την Τρόικα και “άρα αυτός ο αριθμός που έδωσε η Pimco, μέσω της ενδιάμεσης έκθεσης της, θα αλλάξει”.

“Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει και μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου και μάλιστα σκεφτόμαστε να ζητήσουμε τη βοήθεια, εντός των ημερών, εξωτερικών συμβούλων για να μας βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία”, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Σύμφωνα με την πηγή, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής υποβάλλουν “δεκάδες διευκρινιστικές ερωτήσεις για τη μεθοδολογία” που ακολούθησε η Pimco.

Πρόσθεσε ότι η αμερικανική εταιρεία χρησιμοποίησε για βγάλει το προκαταρτικό ποσό ένα ακραίο σενάριο και ένα βασικό σενάριο. Πάντως, η πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην βγει ο τελικός προκαταρτικός αριθμός, προτού η Pimco ολοκληρώσει τον διαγνωστικό έλεγχο και παραδώσει την τελική έκθεση της περί τα 15 Ιανουαρίου.

Ανέφερε επίσης ότι “δημιουργήθηκε πάρα πολύ θόρυβος αχρείαστα, με ένα πολύ προκαταρτικό αριθμό”. Σε σχέση με το ποσό που αναφέρεται στην ενδιάμεση έκθεση της Pimco, η ίδια πηγή περιορίστηκε να πει ότι “ήταν μέσα στα αναμενόμενα πλαίσια τα οποία συνάδουν και με το (ποσό που αναφέρεται στο) μνημόνιο”, δηλαδή μέχρι 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εξήγησε ότι η Pimco προχώρησε στην εξαγωγή προκαταρτικού αριθμού μετά από πίεση της Τρόικας και όχι γιατί ήθελε η ίδια η αμερικανική εταιρεία.

Οσον αφορά την συζήτηση του κυπριακού μνημονίου στο Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου, η ίδια πηγή είπε στο ΚΥΠΕ ότι δεν θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός για να τεθεί υπό συζήτηση “και ο μόνος αριθμός που θα υπάρχει είναι αυτός που βρίσκεται στο μνημόνιο”, δηλαδή ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι μέχρι 10 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε τη δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών του κάθε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, χωριστά και όχι τη δημοσιοποίηση μόνο του συνολικού ποσού ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου είπε ότι η Επιτροπή ζητεί να υπάρξει πλήρης επίσημη πληροφόρηση για το ποσό στο οποίο θα καταλήξει η Pimco, ενόψει του γεγονότος ότι υπάρχουν τέσσερις επηρεαζόμενες εισηγμένες εταιρίες στο ΧΑΚ (Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα και Χρεόγραφα της Alpha Bank), οι οποίες περιλαμβάνονται στην έρευνα που πραγματοποιεί η Pimco για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Με αυτό θα αποφευχθεί η χειραγώγηση της χρηματιστηριακής αγοράς από τα διάφορα ποσά που θα κυκλοφορούν, ανεπίσημα, για κάθε μια τράπεζα

Διαβάστε Επίσης