Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠανίκος Δημητριάδης: Το πακέτο στήριξης των τραπεζών ένα από τα μεγαλύτερα που...

Πανίκος Δημητριάδης: Το πακέτο στήριξης των τραπεζών ένα από τα μεγαλύτερα που δόθηκαν ποτέ στον κόσμο

-

Δημιουργήθηκε : Τετάρτη, 19 Δεκέμβριος 2012

To δεύτερο μεγαλύτερο, μετά το πακέτο στήριξης για τις τράπεζες της Ινδονησίας το 1997, αποτελεί το πακέτο στήριξης των κυπριακών τραπεζών ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι η κυπριακή οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα βγουν πιο ενδυναμωμένοι από την παρούσα οικονομική κρίση.

Σε ομιλία σε συζήτηση που διοργάνωσε η Ελληνοαμερικανικός Σύνδεσμος Τραπεζών, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «ο Κύπριος φορολογούμενος είναι τώρα αντιμέτωπος με ένα πακέτο διάσωσης για τις τράπεζες που μπορεί να φθάσει τα 10 δις ευρώ, ποσό που είναι ίσο με το 50% του ΑΕΠ της Κύπρου».

Ως ποσοστό στο ΑΕΠ, πρόσθεσε, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης τραπεζών που δόθηκαν ποτέ, μόλις δεύτερο μετά το πακέτο στήριξης των τραπεζών της Ινδονησίας το 1997». Ο κ. Δημητριάδης περιγράφοντας την κατάσταση, είπε πως τα δημόσια οικονομικά έχουν επίσης επιδεινωθεί ραγδαία τα τελευταία λίγα χρόνια.

Παρόλο όμως την οικονομική ενίσχυση ύψους των τραπεζών από το κράτος, 1.8 δις ευρώ, το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 83,3% του ΑΕΠ, και παραμένει κάτω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης.

Ο Διοικητής σημείωσε πως αυτό που έχει επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά ήταν οι διαδοχικές υποτιμήσεις των Οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι είχαν από καιρό αναγνωρίσει τη μεγάλη επιβάρυνση που θα επέβαλλαν οι Τράπεζες στα δημοσιονομικά, υπό το φως της έκθεσης τους στην ελληνική αγορά, και η οποία ανερχόταν πάνω από το 140% του ΑΕΠ της χώρας.

Διαβάστε Επίσης