Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτις 13 Δεκεμβρίου η συζήτηση στο Εurogroup για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της...

Στις 13 Δεκεμβρίου η συζήτηση στο Εurogroup για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου

-

Τρίτη, 04 Δεκέμβριος 2012

Τα σημαντικά βήματα που κάνει η Κύπρος, προκειμένου να εφαρμόσει τις δράσεις που έχει συμφωνήσει με την Τρόικα, καλωσόρισε σήμερα ο Πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος συγκάλεσε συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 13 Δεκεμβρίου για να εξεταστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου, αφου θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγνωστικός έλεχγος των τραπεζών.

Στην αποψινή συνεδρίαση του Εurogroup εξετάστηκε το προσχέδιο του μνημονίου της κυβέρνησης με την Τρόικα, καθώς και τα δομικά στοιχεία του προγράμματος. Οι Υπουργοί Οικονομικών δεν μπήκαν σε συζήτηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο διαγνωστικός έλεγχος της Pimco που θα καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οπως τονίζεται σε γραττή ανακοίνωση του κ. Γιούνκερ, το Eurogroup έλαβε υπόψη τα αποτελέσματα της πρόσφατης αποστολής της Τρόικας στη Λευκωσία και προέβη σε ανταλλαγή απόψεων για τα δομικά στοιχεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Κύπρου.

Ο κ. Γιούνκερ «καλοσώρισε τα σημαντικά πρώτα βήματα που κάνει η Κύπρος, προκειμένου να εφαρμόσει τις δράσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόϊκα στο προσχέδιο του Μνημονίου Κατανόησης, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής».

Επεσήμανε ακόμη ότι «το Εurogroup θα εξετάσει τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της αξιολόγησης για τις κεφαλαιακές ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα και τις επιπτώσεις σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες σε νέα συνεδρίαση στις 13 Δεκεμβρίου».

Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε “την Κύπρο και την Τρόϊκα να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις για τους προτεινόμενους όρους του προγράμματος, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί ενός πακέτου προσαρμογής σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα ληφθεί απόφαση για την Κύπρο στις 13 Δεκεμβρίου ή στις 21 Ιανουαρίου, οπόταν θα πραγματοποιηθεί η επόμενη τακτική συνεδρίαση του Εurogroup, ο κ. Γιούνκερ είπε: «Ισως στις 13 Δεκεμβρίου, σίγουρα στις 21 Ιανουαρίου».

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν δήλωσε ότι «έχει σημειωθεί καλή προόδος στις συζητήσεις μας με τις κυπριακές Αρχές, οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών, των μεταρυθμίσεων του χηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», αντιπροσωπεύουν ένα αναγκαίο βήμα προς την κατεύθυνση συμφωνίας επί ενός οικονομικού προγράμματος».

Καταλήγοντας ο κ. Ρεν πρόσθεσε: «Προσβλέπω σε μια έγκαιρη ολοκλήρωση των ζητημάτων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όταν θα έχουμε τα αποτελεσματα του διαγνωστικού ελέγχου για τις τράπεζες που πραγματοποιείται τώρα στην Κύπρο».

Διαβάστε Επίσης