Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο Μνημόνιο με την Τρόϊκα σε συνεδρία του Eurogroup

Το Μνημόνιο με την Τρόϊκα σε συνεδρία του Eurogroup

-

Θα γίνει μια καταρχήν ενημέρωση για το κυπριακό Μνημόνιο και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα

Για να συμμετάσχει στην αυριανή συνεδρία του Eurogroup μετέβη σήμερα στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Κατά την αυριανή συνεδρία του Eurogroup θα γίνει μια καταρχήν ενημέρωση για το κυπριακό Μνημόνιο και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα μέχρι την επόμενη συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Όπως είχε δηλώσει την Παρασκευή ο Βάσος Σιαρλή, μετά τη συνάντηση που είχε με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η συζήτηση για την Κύπρο στο αυριανό Eurogroup αναμένεται να είναι ενημερωτικού χαρακτήρα, με την ουσιαστική συζήτηση πάνω στο κυπριακό Μνημόνιο να τοποθετείται στη συνάντηση της 13ης Δεκεμβρίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών είχε πει ότι παρά την εκκρεμότητα της τελικής έκθεσης της PIMCO, η Κύπρος θα συνεχίσει με την ολοκλήρωση, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, του Μνημονίου. Το τελικό πρόγραμμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από την τελική εκτίμηση για τις τράπεζες, διαδικαστικά όμως υπάρχουν εργασίες που μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σιαρλή.

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα διαφανούν από την ενδιάμεση έκθεση της PIMCO, στις 7 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η τελική έκθεση της PIMCO αναμένεται ότι θα δοθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Επίσης, στις 6 Δεκεμβρίου, θα κατατεθούν ενώπιον της Βουλής 20 νομοσχέδια που σχετίζονται με την εφαρμογή του Μνημονίου, με τον Βάσο Σιαρλή να λέει ότι αναμένει την ψήφιση των μέτρων αυτών έως τις 13 Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα στο Eurogroup.

Διαβάστε Επίσης