Του Δημήτρη ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Παρακολουθούμε εδώ και αρκετό καιρό μια συγκαλυμμένη και αριστουργηματικά συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους της Κυβέρνησης, των Κομμάτων (πλην του ΑΚΕΛ) και των πλείστων ΜΜΕ, για ξέπλυμα και ενίσχυση της φωνής του νεοναζιστικού μορφώματος (βλέπε ΕΛΑΜ), κλώνου της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο. Βλέπουμε να γίνεται συστηματική επίκληση της άποψης ότι το συγκεκριμένο μόρφωμα είναι δημοκρατικά και νόμιμα εκλελεγμένο από τον κυπριακό λαό, ότι καλό είναι να ακούγονται και άλλες πολιτικές φωνές στην κοινωνία, πέρα από τις υφιστάμενες και πως η πολιτεία (με πρωτοπόρο τον Υπουργό Παιδείας της!), ασπάζεται τις «ελληνοχριστιανικές αξίες, αρχές, ιδανικά και ιδεώδη», που υποτίθεται ότι πρεσβεύει το ΕΛΑΜ.

Κατ' αρχάς, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως και το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ και το φασιστικό κόμμα του Μουσολίνι ήταν νόμιμα εκλελεγμένα κόμματα από το λαό, όπως άλλωστε είναι και σήμερα η νεοναζιστική, εθνικιστική, ξενοφοβική Χρυσή Αυγή, η οποία δικάζεται στα Αθηναϊκά Δικαστήρια για σωρεία εγκληματικών δράσεων, από δολοφονίες μέχρι άγριες επιθέσεις και ξυλοδαρμούς εις βάρος ανυποψίαστων πολιτών.

Κατά δεύτερον, το ΕΛΑΜ, εξ ορισμού δεν αποτελεί ακόμα μια πολιτική φωνή στη δημοκρατία, όσο κι αν αντιπαραβάλλουν κάποιοι το εν λόγω επιχείρημα για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη ενός τέτοιου μορφώματος στην κυπριακή πολιτική σκηνή. Οι θέσεις, οι δράσεις, οι αντιδράσεις και οι διασυνδέσεις του ΕΛΑΜ με τη Χρυσή Αυγή και οι σχέσεις του με άλλα νεοναζιστικά, ρατσιστικά, ξενοφοβικά κόμματα ανά την Ευρώπη, de facto κρίνονται ως επικίνδυνες πολιτικές ενέργειες, όχι μόνο για την κυπριακή κοινωνία, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα εν γένει. Ντροπή και όνειδος, αυτές οι πολιτικές πρακτικές, οι οποίες δεν μπορούν να θεωρηθούν ως κάτι διαφορετικό, πέρα από εγκληματικές, επικίνδυνες, φασιστικές, ρατσιστικές, ξενοφοβικές, σοβινιστικές, νεοφιλελεύθερες, νεοναζιστικές και εθνικιστικές θέσεις.

Ως ακολούθως, εάν η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δια του Υπουργού Παιδείας της, μοιράζεται τις ίδιες «ελληνοχριστιανικές αξίες» με το ΕΛΑΜ, θα πρέπει να αποσαφηνίσει τι ακριβώς εμπερικλείει ο εν λόγω όρος. Θα πρέπει να εξηγήσουν στον Κύπριο πολίτη πως ερμηνεύεται ο ορισμός αυτός. Μήπως μεταφράζεται τρόπον τινά δια του συνθήματος της φασιστικής Χούντας των Αθηνών, του διαβόητου «ΕΛΛΑΣ-ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ» που επίσης πρέσβευε και προήγαγε τις λεγόμενες «ελληνοχριστιανικές αξίες»; Ή μήπως να συνάγεται με τις αποτρόπαιες, εγκληματικές, εκτρωματικές και εμετικές δηλώσεις των ακροδεξιών ιδεολογικών ομογάλακτων, του ΕΛΑΜ στη Γαλλία, δια στόματος του ακροδεξιού φασίστα Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος χαρακτήρισε για πολλοστή φορά (και καταδικάστηκε για το λόγο αυτό), τους θαλάμους αερίων ως «λεπτομέρεια» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;

Εξάλλου, τις τελευταίες μέρες πολλοί από εμάς γίναμε μάρτυρες φασιστικών «ελληνοχριστιανικών» συνθημάτων στις σχολικές μονάδες εν όψει των εορτασμών των επετείων της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, όπως των «επικών» συνθημάτων: ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ-ΕΝΩΣΙΣ, Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ κ.α. Αυτές είναι κ. Χαμπιαούρη οι καινοτόμες και ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις που οραματιστήκατε για την παιδεία των αυριανών πολιτών;

Επομένως, έχει χρέος η Κυβέρνηση να προβεί σε επίσημες δηλώσεις, ξεκαθαρίζοντας και διαχωρίζοντας (όσο μπορεί και όσο δύναται βεβαίως!) τη θέση της από αυτές τις ολέθριες, καταστροφικές και εγκληματικές απόψεις. Όσο μπορεί και όσο δύναται βεβαίως, γιατί βλέπουμε την Κυβέρνηση, συνειδητά να στρέφει το πηδάλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόσω ολοταχώς προς την άκρα δεξιά, με όλα τα συμπαρομαρτούντα που μπορεί να επακολουθούν αυτής της συνειδητής κοινής Κυβερνητικής-Συναγερμικής πλεύσης.

Καταληκτικά, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε πως η επίκληση του ευφυολογήματος περί δήθεν δημοκρατικής – νόμιμης εκλογής και ανάδειξης του ΕΛΑΜ στο Κοινοβούλιο, που χρησιμοποιείται ως έρεισμα έναντι κάθε μη συμβατής άποψης με την ακροδεξιά, δεν αποτελεί παρά προπέτασμα καπνού και ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, με απώτερο στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης, προς όφελος κομματικών, και πάλι, συμφερόντων.

 • O Δημήτρης Χαραλάμπους είναι Μέλος της ΕΔΟΝ και της Προοδευτικής Κ.Φ. Πανεπιστημίου Κύπρου

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και του ρατσισμού - Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ
  Συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και του ρατσισμού - Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ* Συζητάμε και πάλι για το μέλλον της Ευρώπης αλλά δυστυχώς η εκτίμηση παραμείνει η ίδια. Η κατάσταση στην Ένωση οξύνεται συνεχώς και καθημερινά βαθαίνει η οικονομική, πολιτική και θεσμική κρίση, ενώ αυξάνεται δραματικά και το δημοκρατικό έλλειμμα της Ένωσης. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν, αν και απέτυχαν, συνεχίζουν να προωθούνται και να θεσμοθετούνται με αποτέλεσμα οι λαοί να οδηγούνται στην ανεργία και στην φτωχοποίηση.
 • Ύποπτη η σιωπή σας κ. Πρόεδρε, πίσω από τις επικεφαλίδες της «αποκεντρωμένης»… - Της Σταύρης ΚΑΛΟΨΙΔΙΩΤΟΥ*
  Ύποπτη η σιωπή σας κ. Πρόεδρε, πίσω από τις επικεφαλίδες της «αποκεντρωμένης»… - Της Σταύρης ΚΑΛΟΨΙΔΙΩΤΟΥ* Της Σταύρης ΚΑΛΟΨΙΔΙΩΤΟΥ* «Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη… παράνομη εισβολή, κατοχή, αγώνες και διεκδικήσεις, σχέδια λύσης, κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματεύσεις και σημαντικές συγκλίσεις, διασκέψεις στην Ελβετία με υιοθέτηση για πρώτη φορά από τη διεθνή κοινότητα της Ε/Κ απαίτησης για τερματισμό της Συνθήκης Εγγύησης και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων, μα προτού δοκιμάσουμε καταληκτικά τις προθέσεις της Τουρκίας θυμηθήκαμε τον Καβάφη: και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους; Κάπως έτσι, το τελευταίο μίλι για να δοκιμαστεί καταληκτικά η προοπτική της επανένωσης της…
 • Αναστασιάδης, Αβέρωφ και Λακκοτρύπης να πληρώσουν το λογαριασμό… - Του Λάμπρου Λάμπρου
  Αναστασιάδης, Αβέρωφ και Λακκοτρύπης να πληρώσουν το λογαριασμό… - Του Λάμπρου Λάμπρου Του Λάμπρου ΛΑΜΠΡΟΥ* Για να χρησιμοποιήσουμε μια πολύ γνωστή ρήση των στελεχών του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης, ο καθένας πρέπει να κρίνεται από το αποτέλεσμα της πολιτικής του. Ποιο είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης όσον αφορά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας; Το κόστος ανεβαίνει συνεχώς, δεν υπάρχει στον ορίζοντα καμία προοπτική για επίλυση του προβλήματος και η κυπριακή κοινωνία υποφέρει καθημερινά και ταλαιπωρείται.
 • Το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης – Του Κώστα ΚΩΣΤΑ
  Το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης – Του Κώστα ΚΩΣΤΑ Του Κώστα ΚΩΣΤΑ* Δικαιολογημένα οι πολίτες τις τελευταίες μέρες αντιδρούν έντονα για το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνουν. Ποιά είναι όμως η ευθύνη της Αρχής Ηλεκτρισμού και ποιές οι ευθύνες της κυβέρνησης; Η ΑΗΚ εδώ και χρόνια ζητά από την κυβέρνηση να την προμηθεύσει με φυσικό αέριο (ΦΑ) για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος αγοράς καυσίμων αλλά και να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων.
 • Προσωπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ικανοτήτων (Π.Σ.Α.Ι.) - Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιεί η Τεχνική Σχολή Πάφου
  Προσωπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ικανοτήτων (Π.Σ.Α.Ι.) - Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιεί η Τεχνική Σχολή Πάφου Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία* Το «Προσωπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ικανοτήτων» (Π.Σ.Α.Ι.) αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την κοινωνική, συναισθηματική και εκπαιδευτική εξέλιξη ενός μαθητή. Το εργαλείο αυτό πρόκειται να χορηγηθεί στους μαθητές που φοιτούν στο Α΄ Έτος της Τεχνικής Σχολής Πάφου, ξεκινώντας από την τρέχουσα σχολική χρονιά.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top