ΑΚΕΛ : Οι πολίτες θα στείλουν μηνύματα με τις ευρωεκλογές

Οι πολίτες με τις αποφάσεις τους στις ευρωεκλογές θα στείλουν μηνύματα για τις πολιτικές της ΕΕ,

δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματός του είχε διαδοχικές συναντήσεις με την αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο Αλεξάνδρα Ατταλίδου και τον επικεφαλής του γραφείου της Κομισιόν Γιώργο Μαρκοπουλιώτη.

Η κ. Ατταλίδου κάλεσε τους πολίτες να μην στρέψουν την πλάτη τους στην εκλογική διαδικασία και αναφέρθηκε στο ρόλο του ΕΚ και τις αποφάσεις που λαμβάνει για τους πολίτες.

“Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή στην Κύπρο, έχει τεράστια σημασία λοιπόν οι πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία και με την ψήφο τους να στηρίξουν τις πολιτικές τους επιλογές”,δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε ότι εάν οι πολίτες διαφωνούν με τις κυρίαρχες πολιτικές που προωθούνται από την ΕΕ , τότε πρέπει να πάνε στις εκλογές και να υπερψηφίσουν όλους όσοι διατυπώνουν διαφορετικές πολιτικές θέσεις “και εμείς θεωρούμε ότι αυτός είναι ο συνδυασμός του ΑΚΕΛ-Αριστερά Νέες Δυνάμεις”.

Συνέχισε λέγοντας ότι το ΕΚ είναι ο πλέον δημοκρατικός θεσμός στην ΕΕ γιατί προέρχεται μέσα από εκλογική αναμέτρηση, προσθέτοντας ότι έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος του τα τελευταία χρόνια.

“Αλλά θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αναβάθμισης, και αυτός θα είναι ο δικός μας στόχος την επόμενη πενταετία, επίσης θεωρούμε ότι μπορούν να καθιερωθούν τέτοιες διαδικασίες οι οποίες να βελτιώνουν την άσκηση δημοκρατικού ελέγχου από τους λαούς των 28 χωρών μελών της ΕΕ στην Κομισιόν και το ΕΚ”, σημείωσε.

Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ λαμβάνονται αποφάσεις καθοριστικότατες με την μορφή των συνθηκών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες δεσμεύουν τη ζωή μας για τις επόμενες δεκαετίες “δίχως οι λαοί στις 28 χώρες μέλη να έχουν το δικαίωμα να διαβουλευθούν με την Κομισιόν, ενδεχομένως και μέσω των εθνικών κυβερνήσεων και στη συνέχεια να διατυπώσουν την άποψή τους μέσα από δημοψηφίσματα τα οποία θα πρέπει να διενεργούνται για πολύ σημαντικά ζητήματα, όχι για θέματα ρουτίνας ή καθημερινότητας αλλά για εκείνα τα οποία θα καθορίσουν τη ζωή μας”.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, θα πρέπει να παραχωρηθεί το δικαίωμα στο ΕΚ να μπορεί να καταθέτει `πρωτοβουλίες νόμου` , όπως σε εθνικό επίπεδο τα κοινοβουλευτικά κόμματα καταθέτουν προτάσεις νόμου, γιατί με αυτό το τρόπο το κόμμα θεωρεί ότι θα αναβαθμιστεί περαιτέρω ο ρόλος του ΕΚ και θα μπορεί να λειτουργεί αντισταθμιστικά σε μονομερείς ενέργειες της Επιτροπής, όπως είπε.

Ο κ. Κυπριανού συνεχάρη την αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του ΕΚ για το ρόλο και το έργο που επιτελεί το οποίο χαρακτήρισε σημαντικότατο.

Η ενημέρωση την οποία αποστέλλει (το γραφείο) στα κόμματα και όχι μόνο, είναι άμεση και ολοκληρωμένη έτσι ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εμείς έχουμε και τον δικό μας μηχανισμό ο οποίος μας ενημερώνει ολοκληρωμένα”, σημείωσε.

Η κ. Ατταλίδου ανέφερε ότι στη συνάντηση είχε την ευκαιρία να εξηγήσει το ρόλο του γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο και την θεσμική εκστρατεία που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβρη για τις ευρωεκλογές, “για να εξηγήσουμε στον κόσμο τη σημασία των εκλογών γιατί γίνονται σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και κοινωνικής αναταραχής αλλά επίσης είναι και η πρώτη φορά που οι πολίτες με την ψήφο τους θα εκλέξουν και έμμεσα τον Πρόεδρο της Επιτροπής”.

Η κ. Ατταλίδου χαιρέτισε τη στάση του ΑΚΕΛ για ενίσχυση του ρόλου του ΕΚ ως θεσμού που είναι και ο δημοκρατικός θεσμός που αντιπροσωπεύει τους πολίτες και εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες και εξέφρασε την ελπίδα για συνέχιση της συνεργασίας στο μέλλον.

“Εμείς περίπου εδώ σε αυτό το στάδιο θα σταματήσουμε την θεσμική μας εκστρατεία γιατί την σκυτάλη παίρνουν τα πολιτικά κόμματα, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στον κυπριακό λαό και να τον πείσουν γιατί είναι σημαντικές αυτές οι εκλογές και γιατί πρέπει να ψηφίσουν και ελπίζω οι Κύπριοι πολίτες να μην στρέψουν την πλάτη τους στην διαδικασία των εκλογών, γιατί όπως είπε ο και ο ΓΓ, οι ευρωπαϊκές εκλογές και αποφάσεις του ΕΚ αφορούν τους πολίτες, επηρεάζουν τη ζωή τους και να δώσουν με ψήφο τους μήνυμα για το τι κατεύθυνση πρέπει να πάρει η Ευρώπη και τι Ευρώπη θέλουμε για το μέλλον”, κατέληξε η κ. Ατταλίδου.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top