Άνοιξαν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές στην Κύπρο

Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ 606.916

Οι τρίτες Ευρωεκλογές μετά την ένταξη

της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πραγματοποιούνται σήμερα για την ανάδειξη των έξι Ευρωβουλευτών που θα εκπροσωπούν τους Κύπριους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 18:00, με μία ώρα διακοπή το μεσημέρι.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο συνολικός αριθμός των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις σημερινές Ευρωεκλογές ανέρχεται στους 606.916, ενώ στο συνολικό αριθμό των Ελληνοκύπριων εκλογέων περιλαμβάνονται και οι 301 εγκλωβισμένοι εκλογείς.

Στην παρούσα εκλογή, θα στελεχώνουν τα εκλογικά κέντρα και άνεργοι πτυχιούχοι, ο αριθμός των οποίων είναι 1.719. Θα εργασθούν συνολικά 7.500 περίπου υπάλληλοι και αστυνομικοί, που θα καλύψουν όλες τις φάσεις των εκλογών, δηλαδή την ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα, τη διαλογή και καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, τη φρούρηση, την ασφαλή μεταφορά των καλπών, την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων και την ανακήρυξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θα λειτουργήσουν συνολικά σε ολόκληρη την Κύπρο και το εξωτερικό 1.087 εκλογικά κέντρα, από τα οποία 50 είναι τα ειδικά εκλογικά κέντρα στα οποία μπορούν να ψηφίσουν οι Τουρκοκύπριοι των κατεχόμενων περιοχών.

Αυτόματο δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με τη σχετική πρόνοια της νομοθεσίας, έχουν 58.637 Τουρκοκύπριοι.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά τα μεσάνυχτα.

Η διενέργεια εικονικής ψηφοφορίας (ΕΧΙΤ POLL) έξω από το εκλογικά κέντρα την ημέρα των εκλογών, για σκοπούς δημοσκόπησης και πρόβλεψης του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, δεν απαγορεύεται από τον Εκλογικό Νόμο, με την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα της εικονικής ψηφοφορίας θα εκδοθεί και θα ανακοινωθεί οπωσδήποτε μετά από ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών ότι έχουν κλείσει κανονικά οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα.

Εξάλλου, η Αστυνομία είναι πανέτοιμη, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Νικολέττα Τυρίμου, η οποία σημείωσε ότι έχει στηθεί μια γιγάντια επιχείρηση για την αστυνόμευση των Ευρωεκλογών σε συνεργασία με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Η Αστυνομία, είπε, έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τήρηση του νόμου και της τάξης καθόλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας και μέχρι τη λήξη της και την ανάδειξη των Ευρωβουλευτών.

Ανέφερε ότι από τις 06:00 θα λειτουργεί αίθουσα διαχείρισης καταστάσεων κρίσεως και τη γενική ευθύνη και εποπτεία θα έχει ο ίδιος Αρχηγός Αστυνομίας. Αίθουσες διαχείρισης κρίσεως θα λειτουργούν και σε όλες τις επαρχίες για σκοπούς καλύτερου συντονισμού.

Σύμφωνα με την κ. Τυρίμου, στο καθήκον θα βρίσκονται γύρω στα 1.600 μέλη της Αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένης και της ανώτατης ηγεσίας.

Επίσης, θα υπάρξουν αυξημένες μηχανοκίνητες περιπολίες ιδιαίτερα στα διάφορα εκλογικά κέντρα, τα γραφεία των κομμάτων και το Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία”.

“Θα υπάρχει εφεδρεία και αντιοχλαγωγικές ομάδες με ετοιμότητα επέμβασης για αντιμετώπιση ενδεχόμενων επεισοδίων και αποκατάσταση της τάξης και ασφάλειας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα εκλογικά κέντρα όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς”, κατέληξε η Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top