Τέταρτη και τελευταία μέρα των Ευρωεκλογών σήμερα στην Ευρώπη

Η διαδικασία διεξαγωγής των Ευρωεκλογών κορυφώνεται σήμερα στην ευρωπαϊκή εκδοχή της «σούπερ Κυριακής», με το αποτέλεσμα να

αναμένεται να επιβεβαιώσει την ενίσχυση των κεντρώων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων παρά την άνοδο της ακροδεξιάς αλλά και της αριστεράς.

Μεταξύ των χωρών στις οποίες οι πολίτες ψηφίζουν σήμερα για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στο Ευρωκοινοβούλιο για την πενταετία 2014-2019 είναι οι: Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Πολωνία, οι οποίες και συγκαταλέγονται στα μεγάλα κράτη μέλη της Ένωσης.

Μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης, αυξανόμενης ανεργίας και χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, πολλοί Ευρωπαίοι αμφισβητούν το εγχείρημα για μια ακόμη πιο ενωμένη Ευρώπη και αναμένεται να στηρίξουν ευρωσκεπτικιστικά κόμματα είτε της δεξιάς είτε της αριστεράς, τα οποία υπόσχονται ριζική αλλαγή.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι τουλάχιστον το 1/4 των εδρών της Ευρωβουλής θα πάει σε ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ή ομάδες διαμαρτυρίας, ωστόσο φάνηκε επίσης ότι τουλάχιστον 70% των εδρών θα παραμείνει στα 4 παραδοσιακές φιλοευρωπαϊκές παρατάξεις της Κεντροδεξιάς, Κεντροαριστεράς, Φιλελευθέρων και Πρασίνων.

Οι κάλπες άνοιξαν νωρίς το πρωί στην Ελλάδα, όπου η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, ενώ οι τελευταίες κάλπες θα κλείσουν στην Ιταλία στις 23:00 (τοπική ώρα).

Το ποσοστό συμμετοχής, που αποτελεί και τη σημαντικότερη ένδειξη σχετικά με το ενδιαφέρον των πολιτών για την Ευρώπη, αναμένεται ότι θα υποχωρήσει εκ νέου, γύρω στο 40% σε σχέση με 43% το 2009, κάτι που αν επαληθευτεί θα σημαίνει τη συνέχιση της φθίνουσας πορείας που καταγράφει το ποσοστό συμμετοχής σε όλες τις Ευρωεκλογές από το 1979 όταν και διεξήχθησαν για πρώτη φορά.

Κι ενώ οι εκτιμήσεις πριν από τη ψηφοφορία ήταν ότι τα ακροδεξιά κόμματα θα πετύχαιναν ιστορικές νίκες σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα έξιτ πολ στην Ολλανδία, όπου οι Ευρωεκλογές διεξήχθησαν την Πέμπτη, κατέδειξαν προς έκπληξη ότι το αντι-ευρωπαϊκό και αντι-ισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς καταλαμβάνει τελικά την 4η θέση αντί την 1η. Στοιχείο που δημιουργεί ελπίδες στα κεντρώα κόμματα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιήσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα λίγο μετά τις 23:00 την Κυριακή και παρά το ότι αξιωματούχοι επέστησαν την προσοχή ότι επειδή εκείνη την ώρα θα κλείνουν οι κάλπες στην Ιταλία μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην όποια ανακοίνωση.

Τα τελικά αποτελέσματα και η ακριβής κατανομή των εδρών στην Ευρωβουλή αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top