Ένταση σε εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν Τ/ κ στη Λευκωσία

Ένταση δημιουργήθηκε στο εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν Τ/κ ψηφοφόροι, στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, στη Λευκωσία,

κοντά στο Λήδρα Πάλλας, όταν ψηφοφόροι που άρχισαν να καταφθάνουν γύρω στις 10.00, πληροφορήθηκαν ότι δεν συμπεριλαμβάνεται το όνομά τους στον εκλογικό κατάλογο.

Έντονα διαμαρτυρήθηκε ο γενικός γραμματέας της «συντεχνίας» Τ/κ δασκάλων (KTOS), Σενέρ Ελτζίλ για τη μη συμπερίληψή του στον κατάλογο και αρνήθηκε να αποχωρήσει από το εκλογικό τμήμα, με αποτέλεσμα να παρέμβει η Αστυνομία. Για το θέμα διαμαρτυρήθηκαν και άλλοι Τ/κ υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, που έσπευσαν επί τόπου, όπου υπήρχαν ήδη εκπρόσωποι τ/κ ΜΜΕ.

Ο Τ/κ υποψήφιος Ευρωβουλευτής Σενέρ Λεβέντ, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι «οι εκλογές αυτές δεν είναι νόμιμες», καθώς 37 χιλιάδες Τ/κ δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, λόγω της μη συμπερίληψής τους στους εκλογικούς καταλόγους. Πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει στα δικαστήρια για το θέμα αυτό» και απέδωσε το γεγονός σε «φόβους για μαζική προσέλευση Τ/κ ψηφοφόρων».

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΔΡΑΣυ-Eylem, Ντενίζ Μπιριντζί απευθυνόμενη στον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, στην παρουσία τ/κ ΜΜΕ, αναφέρθηκε στη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή και είπε ότι υπάρχουν αποδείξεις για το ότι χιλιάδες Τ/κ δήλωσαν τη διεύθυνση κατοικίας τους στις κατεχόμενες περιοχές. Απέδωσε τη μη συμπερίληψή τους στον κατάλογο, στο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ήταν υπεύθυνοι να καταχωρήσουν τις διευθύνσεις στο σύστημα, δεν γνωρίζουν την τουρκική, με αποτέλεσμα να αφήσουν κενό το πεδίο με τη διεύθυνση κατοικίας.

Μιλώντας σε τ/κ ΜΜΕ εξάλλου, ο πρόεδρος της συντεχνίας τ/κ δασκάλων, Γκιουβέν Βάρογλου έδειξε το έγγραφο που τους δόθηκε στο εκλογικό κέντρο και είπε ότι ο αγώνας τους αφορά στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος όλων των Τ/κ και θα συνεχιστεί, όπως και η προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου.

Ο Σενέρ Ελτζίλ δείχνοντας επίσης το έγγραφο, δήλωσε στα τ/κ ΜΜΕ ότι το γεγονός αποτελεί «ντροπή για το κράτος», ενώ ευχαρίστησε για την υποστήριξη που τους εξέφρασαν Ε/κ πολίτες, οι οποίοι ήταν παρόντες στο εκλογικό κέντρο.

Οι Τ/κ υποψήφιοι Ευρωβουλευτές Μεχμέτ Μπιριντζί και Οσμάν Ζορμπά του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου ζήτησαν από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιλύσουν το πρόβλημα, ενώ ανέφεραν ότι οι Τ/κ απέδειξαν σήμερα ότι τάσσονται ενάντια στο στάτους κβο.

Μιλώντας επίσης σε τ/κ ΜΜΕ, η Ελένη Μαύρου, μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, αναφέρθηκε σε θετικό βήμα που έγινε σήμερα με την διευκόλυνση των Τ/κ ψηφοφόρων, είπε όμως ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν κατόρθωσε να περιφρουρήσει αυτό το δικαίωμα.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top