Τρίτη, 10 Μάρτιος 2015

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Στροβόλου εξετάζει στη σημερινή του συνεδρία θέμα νέας μείωσης του τέλους θεάματος προς τα σωματεία ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια από 5% σε 3%, μηδενικό συντελεστή στους ευρωπαϊκούς αγώνες, αλλά και αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο του 2014, κάτι που συνεπάγεται τεράστιες απώλειες στα έσοδα του Δήμου, που μπορεί να φτάσουν και το μισό εκατομμύριο ευρώ.


Ήδη οι Οικολόγοι με ανακοίνωση που εξέδωσαν με τίτλο «Ο Δήμος Στροβόλου κάνει πλάτες στα ποδοσφαιρικά σωματεία» καταγγέλλει το γεγονός και διερωτάται «ποιος θα πληρώσει την τρύπα στα οικονομικά του σωματείου».

Σύμφωνα με έγγραφο προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, η μείωση αυτή θα αντιστοιχεί σε μείωση μέχρι €472.000 στα προϋπολογιζόμενα έσοδα του 2105. Η μείωση αυτή έρχεται ήδη να προστεθεί στην ήδη αποφασισθείσα μείωση στο φόρο θεάματος από 10% σε 5%, που, σύμφωνα με το έγγραφο, αντιστοιχεί σε απώλεια εσόδων €250.000 στον προϋπολογισμό του 2015.

Το θέμα προκαλεί ερωτηματικά για τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου από το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, με τα έσοδα να συρρικνώνονται και ενώ ο Δήμος έχει ήδη επιβάλει περικοπές σε όλες του τις δαπάνες, προκειμένου να παρουσιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, βάσει και των εντολών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Να σημειωθεί, επίσης, πως η ομάδα οικονομικής διαχείρισης του Δήμου φαίνεται να αντιτίθεται στο αίτημα αυτό, με το έγγραφο να τονίζει πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε μείωση του τέλους θεάματος»

Πιέσεις σωματείων παρά την αρχική μείωση

Σύμφωνα με το έγγραφο, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 21 Νοεμβρίου 2014 τη μείωση του τέλους θεάματος από 10% σε 5% για όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, που διεξάγουν στο ΓΣΠ τα ποδοσφαιρικά σωματεία ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια.

Μετά την απόφαση αυτή, τα δύο σωματεία με κοινή τους επιστολή ημερομηνίας 21 Ιανουαρίου 2015 ζητούσαν περαιτέρω μείωση στο 3% και καθορισμό συνάντησης με το Δήμαρχο. Πέντε ημέρες μετά ο Δήμος απέστειλε απαντητικές επιστολές, αναφέροντας πως το αίτημα για περαιτέρω μείωση του τέλους θεάματος δεν μπορεί να ικανοποιηθεί και ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι οριστική. Η επιστολή καλούσε τα δύο σωματεία να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, «χωρίς να το έχουν πράξει μέχρι σήμερα», όπως αναφέρεται στο έγγραφο.

Τα εν λόγω αθλητικά σωματεία επανήλθαν με νέα επιστολή ημερομηνίας 29 Ιανουαρίου, θέτοντας εκ νέου το αίτημα για συνάντηση με το Δήμαρχο Λάζαρο Σαββίδη. Η συνάντηση έγινε τελικά στις 19 Φεβρουαρίου 2015 στην παρουσία του κ. Σαββίδη, του Αναπληρωτή Δημοτικού Γραμματέα και του Προϊστάμενου του οικονομικού τμήματος, καθώς και εκπρόσωπων των σωματείων.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, τα σωματεία υπέβαλαν τροποποιημένο αίτημα ζητώντας μείωση του συντελεστή φόρου θεάματος για ποδοσφαιρικούς αγώνες τοπικού πρωταθλήματος και Κυπέλλου σε 3% και μηδενικό συντελεστή για τους ευρωπαϊκούς αγώνες. Αξίωσαν ταυτόχρονα όπως η μείωση αυτή έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο του 2014, δηλαδή την ημερομηνία κατάργησης του αθλητοσήμου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Δήμου, η μείωση του τέλους θεάματος από 10% σε 5% θα έχει ως απώλεια εσόδων €250.000 από τα €500.000, που έχουν ήδη καθοριστεί στον προϋπολογισμό του 2015.

Αναφορικά με την προτεινόμενη νέα μείωση από 5% σε 3% και μηδενικό συντελεστή στους ευρωπαϊκούς αγώνες, η εκτιμητέα μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού του 2015 κυμαίνεται αναλογικά μεταξύ €150.000 και €190.000, ενώ στην περίπτωση μηδενικού συντελεστή στους ευρωπαϊκούς αγώνες η μείωση υπολογίζεται μεταξύ €180.000 και €282.500.

«Με βάση τα πιο πάνω στον προϋπολογισμό του 2015, σε περίπτωση λήξης τέτοιας απόφασης, η μείωση που θα επέλθει θα κυμαίνεται μεταξύ €330.000 και €472.000», αναφέρεται στο έγγραφο.

Θα πρέπει να αντισταθμιστούν οι απώλειες

Στο έγγραφο επισημαίνονται οι οικονομικές συνέπειες μιας ενδεχόμενης νέας μείωσης, καθώς θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός του 2015 και θα ζητηθεί από τη διαχειριστική επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσουν ποια έσοδα θα αυξηθούν ή, εναλλακτικά, ποιες δαπάνες θα μειωθούν για αντιστάθμιση της απώλειας των εσόδων από το τέλος θεάματος, εφόσον οι ετήσιοι προϋπολογισμοί του Δήμου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει απαραίτητα να είναι ισοσκελισμένοι.

Το έγγραφο σημειώνει ακόμη πως ήδη ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2015 έχει μειωθεί σημαντικά οι κύριες πηγές εσόδων όπως είναι τα τέλη επαγγελματικής άδειας λόγω τερματισμού μεγάλου αριθμού επαγγελματικών υποστατικών, των τελών σκυβάλλων λόγω των οικονομικών δυσκολιών των νοικοκυριών, από τα τέλη έκδοσης αδειών οικοδομής λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ έχουν τεθεί οι ελάχιστες δυνατές πρόνοιες για τις δαπάνες του προϋπολογισμού με το Δήμο να καλύπτει πλέον τις βασικές υπηρεσίες που προσφέρει.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε μείωση του τέλους θεάματος του μεγέθους των σεναρίων, που φαίνονται πιο πάνω, με αντιστάθμισμα αυξήσεις άλλων εξόδων ή συνδυασμό των δύο (ΣΣ: περικοπές δαπανών)», αναφέρει το έγγραφο.

Οι οφειλές των Σωματείων (μετά τη μείωση του τέλους θεάματος από 10% σε 5%)

ΑΠΟΕΛ €296.220
Ομόνοια €70.682
Απόλλων €21.763 (χρήση ΓΣΠ για τις υποχρεώσεις του στο Europa League).

Το έγγραφο προτείνει όπως παραχωρηθούν ειδικές διευκολύνσεις πληρωμών για τις πιο πάνω οφειλές.

Το αθλητόσημο

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το αθλητόσημο αποτελούσε το 70% της τιμής του εισιτηρίου του ΓΣΠ και το ποσό που εισπράττετο κατέληγε στα σωματεία, ενώ το 30% αφορά σε φόρους, εκ των οποίων το 10% είναι ο φόρος θεάματος. Ωστόσο, ο ΚΟΑ ακύρωσε το αθλητόσημο, ύστερα από προσφυγή την οποία κέρδισε ο Δήμος Στροβόλου. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας επέβαλε πρόστιμο ύψους €893.000 στον Οργανισμό, για παιχνίδια που αφορούσαν στην περίοδο μεταξύ 01.06.2007 και 03.12.2008, απόφαση κατά της οποίας ο ΚΟΑ κατέθεσε προσφυγή.

Σύμφωνα με τον περί Δήμων Νόμο και τους σχετικούς κανονισμούς, παρέχεται η δυνατότητα στο δήμο να εισπράττει το φόρο θεάματος για τις ποδοσφαιρικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται στο στάδιο ΓΣΠ επί της συνολικής αξίας του εισιτηρίου και όχι μόνο στο ποσοστό του 30%.

Τι χρέωναν οι άλλοι Δήμοι
--------------------

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με άλλους Δήμους στα γεωγραφικά όρια των οποίων βρίσκονται στάδια όπου διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες. Ο Δήμος Λεμεσού προχώρησε σε μείωση του φόρου θεάματος από 24% σε 10% για την σεζόν 2014 – 2015, ο Δήμος Πάφου χρεώνει 10% αν η τιμή του εισιτηρίου είναι πάνω των €10 και 5% αν είναι κάτω των €10 (μετά τη χρέωση του ΦΠΑ). Ο Δήμος Λάρνακας χρεώνει κλιμακωτά. Όπως μας αναφέρθηκε, αν η τιμή του εισιτηρίου είναι €20 χρεώνεται €1,65 φόρος θεάματος (αντιστοιχεί στο 8,25%).

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Η Γερμανία θα φιλοξενήσει το Euro 2024
  Η Γερμανία θα φιλοξενήσει το Euro 2024 H Γερμανία θα φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 2024 κερδίζοντας την υποψηφιότητα της Τουρκίας, στη ψηφοφορία της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας. Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Σέφεριν.
 • Μουντιάλ 2018: Τα ζευγάρια των «16» και η πορεία μέχρι τον τελικό
  Μουντιάλ 2018: Τα ζευγάρια των «16» και η πορεία μέχρι τον τελικό H φάση των ομίλων του Μουντιάλ της Ρωσίας ολοκληρώθηκε και πλέον ξεκινούν τα ματς «ο θάνατός σου, η ζωή μου». Δεν υπάρχει πλέον γυρισμός για καμία ομάδα και το χαμένο παιχνίδι ισούται με επιστροφή στο σπίτι. Τα νοκ άουτ ξεκινούν και γνωρίζουμε ήδη τα οκτώ ζευγάρια των «16» του κορυφαίου ποδοσφαιρικού γεγονότος στον πλανήτη.
 • Ίδρωσε αλλά στο τέλος τα κατάφερε ο Μέσι και η παρέα του!
  Ίδρωσε αλλά στο τέλος τα κατάφερε ο Μέσι και η παρέα του! Με τέσσερις αγώνες για τον 5ο και 6ο Όμιλο, οι οποίοι θα ξεκαθαρίσουν τα ζευγάρια που θα πάρουν την πρόκριση στους «16», συνεχίζεται σήμερα η δράση στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Νότια Κορέα – Γερμανία (17:00) και Μεξικό-Σουηδία (17:00) για τον 6ο, και Βραζιλία – Σερβία (21:00) και Ελβετία - Κόστα Ρίκα (21:00) συνθέτουν τα 4 ζευγάρια.
 • Μουντιάλ 2018: «Διέλυσε» την Σαουδική Αραβία η Ρωσία με 5-0 στην πρεμιέρα
  Μουντιάλ 2018: «Διέλυσε» την Σαουδική Αραβία η Ρωσία με 5-0 στην πρεμιέρα Σε φιέστα μετέτρεψε τη χτεσινή πρεμιέρα του Μουντιάλ η διοργανώτρια Ρωσία, που επικράτησε με το ευρύ 5-0 της Σαουδικής Αραβίας, για τον 1ο όμιλο. Η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν εμφανής και οι Ρώσοι πήραν μια εύκολη όσο και σημαντική νίκη, σε βαθμολογικό και ψυχολογικό επίπεδο.
 • Bαριές ποινές από τον Αθλητικό Δικαστή στην Ελλάδα σε ΠΑΟΚ και Ιβάν Σαββίδη για όσα έγιναν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ
  Bαριές ποινές από τον Αθλητικό Δικαστή στην Ελλάδα σε ΠΑΟΚ και Ιβάν Σαββίδη για όσα έγιναν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ Ο αθλητικός δικαστής στην Ελλάδα, Σπύρος Καποδίστριας, εξέδωσε την απόφασή του για όσα συνέβησαν στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, κατακυρώνοντας το παιχνίδι υπέρ της Ένωσης και επέβαλε τις ακόλουθες ποινές: Ο ΠΑΟΚ τιμωρείται με αφαίρεση 3 βαθμών στο φετινό πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ τιμωρείται με αφαίρεση 2 βαθμών στο πρωτάθλημα της ερχόμενης σεζόν. Ο ΠΑΟΚ τιμωρείται με ποινή τριών αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών. Στον Ιβάν Σαββίδη επιβάλλεται ποινή απαγόρευσης εισόδου στο γήπεδο για 3 χρόνια. Στον Λούμπος Μίχελ επιβάλλεται ποινή απαγόρευσης…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top