Προειδοποιητική επιστολή από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ενώσεις, FIFA και UEFA, βρίσκεται στα χέρια της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), και μέσω αυτής στα χέρια της κυβέρνησης, ότι εάν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων το προτεινόμενο από το υφυπουργείο Αθλητισμού νομοσχέδιο με μέτρα πάταξης της βίας στα γήπεδα, αυτό θα θεωρηθεί ως κατάργηση του αυτοδιοίκητου όλων των εθνικών ποδοσφαιρικών ενώσεων, και η Ελλάδα θα υποστεί άμεσα τις συνέπειες αυτής της πράξεις της.

Οι συνέπειες αυτές, όπως αναφέρεται και στην επιστολή, αλλά όπως διατυπώνεται και στο καταστατικό των διεθνών ποδοσφαιρικών ενώσεων, θα είναι η αποβολή όλων των ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων, αλλά ακόμα και της Εθνικής Ελλάδος, από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση – δηλαδή το Champions League, το Europa League, και το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα εθνικών ομάδων, γνωστό ως Euro, με την προσθήκη της κάθε χρονιάς.

Η επιστολή, που από τον ελλαδικό αθλητικό Τύπο περιγράφεται ως «τελεσίγραφο», εστάλη στην ΕΠΟ σχεδόν αμέσως μετά την κατάθεση χθες, με τη μέθοδο του επείγοντος, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, το επίμαχο νομοσχέδιο με τον τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις».

Η επιστολή υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FIFA), Ζερόμ Βάλκε, και τον ομόλογό του της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (ΟΥΕΦΑ), Τζιάνι Ινφαντίνο.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «δεδομένων των συνθηκών, διά της παρούσης, σας πληροφορούμε ότι σε περίπτωση που το νομοσχέδιο υιοθετηθεί, όπως προτείνεται, δεν μας μένει καμία άλλη επιλογή παρά να παραπέμψουμε την υπόθεση στα οικεία όργανα της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ για άμεσες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας».

Εκείνο που φέρεται ακόμα να δυσαρέστησε τους παράγοντες των διεθνών και ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών ενώσεων, είναι, όπως σημειώνεται και στην επιστολή που έστειλα προς την ΕΠΟ, το γεγονός ότι «οι ελληνικές Αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν χωρίς να λάβουν υπόψη τα σχόλιά μας αναφορικά με συγκεκριμένες διατάξεις, οι οποίες θεωρούνται ότι αντιβαίνουν στην αρχή της αυτονομίας που απαιτείται από τη ΦΙΦΑ για τις ομοσπονδίες-μέλη».

Από την άλλη, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, δεν παρεκκλίνει από τις θέσεις του ότι η εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας μπορεί να νομοθετεί για την πάταξη της βίας στα γήπεδα, προτείνοντας όποια μέτρα κρίνει εκείνη, εφ’ όσον τα εγκρίνει η Βουλή, και χωρίς να ζητά την άδεια από εξωτερικούς παράγοντες.

«Η κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα», δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Κοντονής, και υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι «εμείς δεν καταργούμε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Τον έλεγχο αυξάνουμε. Κάτι που, όπως έχει αποδειχθεί, δεν πραγματοποιούν πετυχημένα η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Αθήνα αναφέρουν ότι «η ΟΥΕΦΑ έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ποδοσφαιρικού Grexit, δίνοντας στην Ελβετία την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων, που έχει αναλάβει η Ελλάδα και που θα φιλοξενηθεί από τις 6 μέχρι τις 19 Ιουλίου σε Βέροια, Κατερίνη και Λάρισα».

Ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού Πειραιώς, Βαγγέλης Μαρινάκης, με επιστολή του προς τους βουλευτές της ελληνικής Βουλής, σημειώνει ότι: «Είναι σαφές ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου ως έχει θα επιφέρει την αποβολή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες συμβόλαια ξένων ποδοσφαιριστών να βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα, έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ να μην εισπραχθούν, το Δημόσιο να απολέσει μεγάλα ποσά από είσπραξη φόρων και τελών, ενώ θα υπάρξει άμεση απώλεια θέσεων εργασίας».

Αλλά και ο Πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, τονίζοντας πρώτα ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο νοσεί, και ότι εκείνος θέλει να το δει «να απαλλάσσεται από τις εγκληματικές οργανώσεις που το διαφεντεύουν», συμπλήρωσε πως «ο αποκλεισμός όλων των συλλόγων από την Ευρώπη δεν συνιστά λύση αλλά καταστροφή. Μια τέτοια απόφαση θα πλήξει ακόμη περισσότερο το ήδη τραυματισμένο άθλημα που όλοι αγαπάμε, θα αποβάλει όσα καλά του έχουν απομείνει, θα επιφέρει εν ολίγοις ποδοσφαιρικό μεσαίωνα».

Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο για την πάταξη της βίας στα γήπεδα, αφού γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπεται να εφαρμοστούν, και μάλιστα άμεσα, επισημαίνεται ακόμα ότι στα πλαίσια αυτά, ``καταργείται η διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης αυτόνομα από την ΕΠΟ και τα όργανά της, όλων των θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας και οργάνωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου``.

Αυτό το επίμαχο σημείο είναι που οι διεθνείς ποδοσφαιρικές Αρχές θεωρούν απαράδεκτο, αφού εμπλέκεται το Κράτος ευθέως σε θέματα που κρίνουν ότι μόνο οι εθνικές ποδοσφαιρικές ενώσεις μπορούν, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, να διευθετούν.

Η κυβέρνηση τώρα, δια του κ. Κοντονή, αντιτάσσει σε αυτόν τον ισχυρισμό το γεγονός ότι, τόσα χρόνια που δεν υπήρχε καμία παρέμβαση του κράτους, η βία στα γήπεδα και η διαφθορά δεν αντιμετωπίστηκαν, αντίθετα χειροτέρεψαν, λέει, οπότε «δεν μπορούμε να μένουμε άλλο με σταυρωμένα χέρια».

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Η Γερμανία θα φιλοξενήσει το Euro 2024
  Η Γερμανία θα φιλοξενήσει το Euro 2024 H Γερμανία θα φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 2024 κερδίζοντας την υποψηφιότητα της Τουρκίας, στη ψηφοφορία της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας. Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Σέφεριν.
 • Μουντιάλ 2018: Τα ζευγάρια των «16» και η πορεία μέχρι τον τελικό
  Μουντιάλ 2018: Τα ζευγάρια των «16» και η πορεία μέχρι τον τελικό H φάση των ομίλων του Μουντιάλ της Ρωσίας ολοκληρώθηκε και πλέον ξεκινούν τα ματς «ο θάνατός σου, η ζωή μου». Δεν υπάρχει πλέον γυρισμός για καμία ομάδα και το χαμένο παιχνίδι ισούται με επιστροφή στο σπίτι. Τα νοκ άουτ ξεκινούν και γνωρίζουμε ήδη τα οκτώ ζευγάρια των «16» του κορυφαίου ποδοσφαιρικού γεγονότος στον πλανήτη.
 • Ίδρωσε αλλά στο τέλος τα κατάφερε ο Μέσι και η παρέα του!
  Ίδρωσε αλλά στο τέλος τα κατάφερε ο Μέσι και η παρέα του! Με τέσσερις αγώνες για τον 5ο και 6ο Όμιλο, οι οποίοι θα ξεκαθαρίσουν τα ζευγάρια που θα πάρουν την πρόκριση στους «16», συνεχίζεται σήμερα η δράση στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Νότια Κορέα – Γερμανία (17:00) και Μεξικό-Σουηδία (17:00) για τον 6ο, και Βραζιλία – Σερβία (21:00) και Ελβετία - Κόστα Ρίκα (21:00) συνθέτουν τα 4 ζευγάρια.
 • Μουντιάλ 2018: «Διέλυσε» την Σαουδική Αραβία η Ρωσία με 5-0 στην πρεμιέρα
  Μουντιάλ 2018: «Διέλυσε» την Σαουδική Αραβία η Ρωσία με 5-0 στην πρεμιέρα Σε φιέστα μετέτρεψε τη χτεσινή πρεμιέρα του Μουντιάλ η διοργανώτρια Ρωσία, που επικράτησε με το ευρύ 5-0 της Σαουδικής Αραβίας, για τον 1ο όμιλο. Η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν εμφανής και οι Ρώσοι πήραν μια εύκολη όσο και σημαντική νίκη, σε βαθμολογικό και ψυχολογικό επίπεδο.
 • Bαριές ποινές από τον Αθλητικό Δικαστή στην Ελλάδα σε ΠΑΟΚ και Ιβάν Σαββίδη για όσα έγιναν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ
  Bαριές ποινές από τον Αθλητικό Δικαστή στην Ελλάδα σε ΠΑΟΚ και Ιβάν Σαββίδη για όσα έγιναν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ Ο αθλητικός δικαστής στην Ελλάδα, Σπύρος Καποδίστριας, εξέδωσε την απόφασή του για όσα συνέβησαν στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, κατακυρώνοντας το παιχνίδι υπέρ της Ένωσης και επέβαλε τις ακόλουθες ποινές: Ο ΠΑΟΚ τιμωρείται με αφαίρεση 3 βαθμών στο φετινό πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ τιμωρείται με αφαίρεση 2 βαθμών στο πρωτάθλημα της ερχόμενης σεζόν. Ο ΠΑΟΚ τιμωρείται με ποινή τριών αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών. Στον Ιβάν Σαββίδη επιβάλλεται ποινή απαγόρευσης εισόδου στο γήπεδο για 3 χρόνια. Στον Λούμπος Μίχελ επιβάλλεται ποινή απαγόρευσης…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top