Δεν είναι καινούργια θέση για μια «αποδυναμωμένη κεντρική κυβέρνηση, ενισχυμένες πολιτείες» τύπου ομοσπονδία, δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Τουφάν Ερχιουρμάν μετά από την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της τετρακομματικής «κυβέρνησης» με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερχιουρμάν δήλωσε ότι αυτή η θέση δεν είναι καινούργια και στο Κυπριακό δεν θα χρειαστεί μια μακρά διαπραγμάτευση. Η τ/κ πλευρά, συμπλήρωσε, δεν έχει διαφοροποιήσει το αίτημα της για διαπραγματεύσεις επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα και με καθορισμένο τέλος.
 
 Τις τελευταίες ημέρες, είπε, στην ε/κ πλευρά γίνεται μια συζήτηση, περιλαμβανομένου και του Ε/κ ηγέτη, για μια ομοσπονδία που θα μπορούσε να δοκιμασθεί με «ενισχυμένες πολιτείες, αδύναμο κέντρο», σημειώνοντας ότι η ε/κ πλευρά μέχρι σήμερα υποστήριζε συνεχώς μια ομοσπονδία με δυνατή κεντρική κυβέρνηση. «Ωστόσο σήμερα, γίνεται αναφορά όχι σε ισχυρό κέντρο αλλά σε μια ομοσπονδία με ισχυρά μέρη».
 
Ο Τουφάν Ερχιουρμάν ανέφερε ότι αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να συζητηθεί γιατί μεταξύ των κύριων λόγων απομάκρυνσης από το μοντέλο της ομοσπονδίας με ισχυρό κέντρο, ήταν η επιμονή της τ/κ πλευράς στην πολιτική ισότητα και η ε/κ πλευρά που «δεν μπόρεσε να εξηγήσει στο λαό την πολιτική ισότητα ανέπτυξε το αφήγημα ενός νέου μοντέλου».
 
 Ωστόσο, είπε ο κ. Ερχιουρμάν, αυτή η ιδέα δεν διαφέρει πολύ από τα όσα συνέβησαν στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα, θα μπορούσαν να απαριθμηθούν οι αρμοδιότητες και να μπουν σε μια σειρά.
 
 Υπάρχει μια αισιόδοξη και μια απαισιόδοξη πλευρά σε αυτή την ιδέα, πρόσθεσε. Η απαισιόδοξη εξήγησε, είναι το να συνεχισθεί το υφιστάμενο καθεστώς με την πρόφαση ότι χρειάζεται χρόνος για μακρές διαπραγματεύσεις θολώνοντας τον «συνεταιρισμό» λες και αυτή η ιδέα είναι κάτι νέο.
 
Η αισιόδοξη πλευρά, συνέχισε, είναι ότι η ε/κ πλευρά που δεν μπορεί να εξηγήσει την πολιτική ισότητα, προτιμά μια ομοσπονδία με δυνατά μέρη/πολιτείες.
 
Εάν είναι έτσι, πρόσθεσε, τότε η τ/κ πλευρά επιμένει στην πρότασή της για μια γρήγορη διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα που θα διεξέλθουν μαζί και γρήγορα οι πλευρές και τα σημεία διαφωνίας. «Εάν η ε/κ πλευρά ξεκαθαρίσει τη θέση της τότε μπορούν να γίνουν όλα πολύ γρήγορα», κατέληξε.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top