Του Κώστα ΚΩΣΤΑ*

Δικαιολογημένα οι πολίτες τις τελευταίες μέρες αντιδρούν έντονα για το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνουν. Ποιά είναι όμως η ευθύνη της Αρχής Ηλεκτρισμού και ποιές οι ευθύνες της κυβέρνησης;

Η ΑΗΚ εδώ και χρόνια ζητά από την κυβέρνηση να την προμηθεύσει με φυσικό αέριο (ΦΑ) για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος αγοράς καυσίμων αλλά και να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων.

Η Ε.Ε. έχει καθορίσει ως δεσμευτικό στόχο για την Κυπριακή Δημοκρατία την εισαγωγή ΦΑ για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2020 και αν αυτό δεν γίνει τότε θα μας επιβληθεί βαρύτατο πρόστιμο. Μόλις, όμως, την περασμένη Τετάρτη το Υπουργικό ενέκρινε τα έγγραφα για το διαγωνισμό δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών εισαγωγής υγροποιημένου ΦΑ στην Κύπρο. Και είναι φανερό, ότι δεν υπάρχει περίπτωση μέσα σε ένα χρόνο να προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις υποδομές. Δυστυχώς, οι ανησυχίες μας επιβεβαιώνονται.

Γιατί όμως η κυβέρνηση δεν μελετά τις προτάσεις που έχει ενώπιον της για ταχύτερη έλευση φυσικού αερίου; Γιατί δεν αποτάθηκε στην Ε.Ε. για να διερευνήσει αν μπορούν αυτές οι προτάσεις να χρηματοδοτηθούν; Γιατί επιμένει σε μια λύση η οποία θα κοστίσει πολύ περισσότερα και η οποία, λόγω της τεράστιας καθυστέρησής τους, δεν υπάρχει περίπτωση να είναι έτοιμη μέχρι το 2020; Αυτούς τους προβληματισμούς κατέθεσε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής την περασμένη Πέμπτη και ο Γενικός Ελεγκτής.

Παράλληλα, η Ε.Ε. μας έχει καθορίσει δεσμευτικό στόχο για διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο σε ποσοστό 16% μέχρι το 2020, έτσι ώστε να μειωθεί η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με συμβατικά καύσιμα. Μέχρι σήμερα, λόγω και πάλι της ανικανότητας της κυβέρνησης, είμαστε μόλις στο 8.5%. Φοβούμαστε ότι ούτε αυτό το στόχο θα τον πετύχουμε, με αποτέλεσμα βέβαια την επιβολή βαρύτατου προστίμου, όπως θα γίνει και με το στόχο για διείσδυση των ΑΠΕ και στις μεταφορές.

Η ΑΗΚ εδώ και χρόνια ζητά από την κυβέρνηση να την αφήσει να μπει ενδυναμωμένη ως ένας οργανισμός δημόσιου δικαίου, στην ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, διαβεβαίωνε τη Βουλή ότι η είσοδός μας στην ελεύθερη αγορά θα γινόταν τον Ιούλη του 2016, έτσι ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Και, ασφαλώς, για να καλύψουμε το στόχο μας αναφορικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ αλλά και το δεσμευτικό μας στόχο από την Ε.Ε. για να γίνει αυτό μέχρι το 2020.

Όταν δυστυχώς και πάλι λόγω φοβερής καθυστέρησης τίποτε δεν έγινε, η ΡΑΕΚ προχώρησε σε ρυθμιστική απόφαση, με οδικό χάρτη ανοίγματος της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, μέχρι τον Ιούλιο του 2019.

Τότε, ως κόμμα, δηλώσαμε ότι ανησυχούμε έντονα ότι ούτε αυτή τη φορά θα προλάβουμε. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε, αφού στις 18/9/18 σε συνεδρία της Επιτροπής για ενημέρωση, μας ανέφεραν ότι λόγω καθυστέρησης θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσα στο 2020 μπορεί και το 2021.

Διερωτόμαστε ξανά γιατί θα πρέπει τα βαρύτατα πρόστιμα της Ε.Ε. να τα πληρώσει ο καταναλωτής και όχι αυτοί που εδώ και πάνω από 5 χρόνια αντί να λάβουν υπόψη τις δραματικές μας εκκλήσεις για λήψη αποφάσεων, προώθηση μέτρων και υλοποίηση σχεδιασμών, δεν έκαναν σχεδόν τίποτε.

Αν η κυβέρνηση είχε τη βούληση και δεν την χαρακτήριζε η ανικανότητα, η προχειρότητα και η έλλειψη συντονισμού, σήμερα θα είχαμε πολύ πιο φθηνό ρεύμα για τους καταναλωτές. Αυτό, όμως, που τη χαρακτηρίζει είναι τα μεγάλα λόγια για εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης. Οι ευθύνες είναι βαρύτατες και αποκλειστικά δικές της.

 • Κώστας Κώστα - Βουλευτής ΑΚΕΛ, μέλος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και του ρατσισμού - Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ
  Συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και του ρατσισμού - Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ* Συζητάμε και πάλι για το μέλλον της Ευρώπης αλλά δυστυχώς η εκτίμηση παραμείνει η ίδια. Η κατάσταση στην Ένωση οξύνεται συνεχώς και καθημερινά βαθαίνει η οικονομική, πολιτική και θεσμική κρίση, ενώ αυξάνεται δραματικά και το δημοκρατικό έλλειμμα της Ένωσης. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν, αν και απέτυχαν, συνεχίζουν να προωθούνται και να θεσμοθετούνται με αποτέλεσμα οι λαοί να οδηγούνται στην ανεργία και στην φτωχοποίηση.
 • Ύποπτη η σιωπή σας κ. Πρόεδρε, πίσω από τις επικεφαλίδες της «αποκεντρωμένης»… - Της Σταύρης ΚΑΛΟΨΙΔΙΩΤΟΥ*
  Ύποπτη η σιωπή σας κ. Πρόεδρε, πίσω από τις επικεφαλίδες της «αποκεντρωμένης»… - Της Σταύρης ΚΑΛΟΨΙΔΙΩΤΟΥ* Της Σταύρης ΚΑΛΟΨΙΔΙΩΤΟΥ* «Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη… παράνομη εισβολή, κατοχή, αγώνες και διεκδικήσεις, σχέδια λύσης, κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματεύσεις και σημαντικές συγκλίσεις, διασκέψεις στην Ελβετία με υιοθέτηση για πρώτη φορά από τη διεθνή κοινότητα της Ε/Κ απαίτησης για τερματισμό της Συνθήκης Εγγύησης και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων, μα προτού δοκιμάσουμε καταληκτικά τις προθέσεις της Τουρκίας θυμηθήκαμε τον Καβάφη: και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους; Κάπως έτσι, το τελευταίο μίλι για να δοκιμαστεί καταληκτικά η προοπτική της επανένωσης της…
 • Αναστασιάδης, Αβέρωφ και Λακκοτρύπης να πληρώσουν το λογαριασμό… - Του Λάμπρου Λάμπρου
  Αναστασιάδης, Αβέρωφ και Λακκοτρύπης να πληρώσουν το λογαριασμό… - Του Λάμπρου Λάμπρου Του Λάμπρου ΛΑΜΠΡΟΥ* Για να χρησιμοποιήσουμε μια πολύ γνωστή ρήση των στελεχών του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης, ο καθένας πρέπει να κρίνεται από το αποτέλεσμα της πολιτικής του. Ποιο είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης όσον αφορά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας; Το κόστος ανεβαίνει συνεχώς, δεν υπάρχει στον ορίζοντα καμία προοπτική για επίλυση του προβλήματος και η κυπριακή κοινωνία υποφέρει καθημερινά και ταλαιπωρείται.
 • Το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης – Του Κώστα ΚΩΣΤΑ
  Το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης – Του Κώστα ΚΩΣΤΑ Του Κώστα ΚΩΣΤΑ* Δικαιολογημένα οι πολίτες τις τελευταίες μέρες αντιδρούν έντονα για το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνουν. Ποιά είναι όμως η ευθύνη της Αρχής Ηλεκτρισμού και ποιές οι ευθύνες της κυβέρνησης; Η ΑΗΚ εδώ και χρόνια ζητά από την κυβέρνηση να την προμηθεύσει με φυσικό αέριο (ΦΑ) για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος αγοράς καυσίμων αλλά και να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων.
 • Προσωπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ικανοτήτων (Π.Σ.Α.Ι.) - Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιεί η Τεχνική Σχολή Πάφου
  Προσωπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ικανοτήτων (Π.Σ.Α.Ι.) - Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιεί η Τεχνική Σχολή Πάφου Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία* Το «Προσωπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ικανοτήτων» (Π.Σ.Α.Ι.) αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την κοινωνική, συναισθηματική και εκπαιδευτική εξέλιξη ενός μαθητή. Το εργαλείο αυτό πρόκειται να χορηγηθεί στους μαθητές που φοιτούν στο Α΄ Έτος της Τεχνικής Σχολής Πάφου, ξεκινώντας από την τρέχουσα σχολική χρονιά.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top