Του Θεόδωρου  (Άκη) Φ. Ηλία*

Το «Προσωπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ικανοτήτων» (Π.Σ.Α.Ι.) αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την κοινωνική, συναισθηματική και εκπαιδευτική εξέλιξη ενός μαθητή. Το εργαλείο αυτό πρόκειται να χορηγηθεί στους μαθητές που φοιτούν στο Α΄ Έτος της Τεχνικής Σχολής Πάφου, ξεκινώντας από την τρέχουσα σχολική χρονιά.  

Ο στόχος της όλης δράσης είναι διττός. Πρώτον, επιδιώκεται η κατάκτηση της ικανότητας αυτογνωσίας εκ μέρους του ίδιου του μαθητή, αφού καταγράφει βασικά στοιχεία της προσωπικότητάς του, τα προτερήματα και τα ελαττώματά του, τις στάσεις,  τις αξίες, καθώς και τα ενδιαφέροντά του.  Ταυτόχρονα, ο μαθητής καλείται να θέσει τους προσωπικούς του στόχους, τους οποίους θα αξιολογήσει στη συνέχεια,  ώστε να οδηγηθεί στην αυτοβελτίωση. Δεύτερον, μέσω του εργαλείου αυτού, τόσο ο Υπεύθυνος Καθηγητής του μαθητή όσο και ο ΣΕΑ του σχολείου θα είναι σε θέση να καθοδηγήσουν τον μαθητή ανάλογα με την προσωπικότητα, τα ενδιαφέροντα και τους στόχους που έχει θέσει. 

Το Π.Σ.Α.Ι. αποτελείται από τρία βασικά μέρη. Στο πρώτο μέρος οι μαθητές καλούνται να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Στο δεύτερο μέρος ζητείται από τον μαθητή να επιλέξει τις απαντήσεις που τον αντιπροσωπεύουν σε ερωτήματα που σχετίζονται με τα ατομικά του χαρακτηριστικά. Στο συγκεκριμένο μέρος επιχειρείται στην ουσία να έρθουν στην επιφάνεια τα ενδιαφέροντα, οι κλίσεις, τα προτερήματα, αλλά και τα ελαττώματά του. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος ο μαθητής θέτει τόσο βραχυπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεσμους εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς στόχους. Στο πολύ σημαντικό αυτό μέρος, ο μαθητής με τη βοήθεια του Υπευθύνου Τμήματος, αλλά και του καθηγητή της ΣΕΑ προβληματίζεται και στη συνέχεια, καταγράφει τους προσωπικούς του στόχους αναφορικά με τη βελτίωσή του σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης, ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, πρακτικών δεξιοτήτων ικανοτήτων, αλλά και μαθησιακών αποτελεσμάτων.  

Το ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται αρχικά από τους μαθητές του Α΄ Έτους κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, ενώ κατά τη διάρκεια του Μαρτίου θα χορηγείται ξανά για σκοπούς επαναξιολόγησης. Όλα τα στοιχεία θα αξιολογούνται συνεχώς καθ΄ όλη τη διάρκεια της φοίτησής τους στην Τεχνική Σχολή Πάφου για τρία χρόνια. Ο μαθητής θα βρίσκεται στο επίκεντρο της όλης διαδικασίας αυτοαξιολόγησης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των αποφάσεων, αλλά και των πράξεών του.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το Π.Σ.Α.Ι. έχει σχεδιαστεί από ομάδα εκπαιδευτικών και τους καθηγητές της ΣΕΑ της Τεχνικής Σχολής Πάφου, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να θέσουν συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι θα λειτουργούν ως πυξίδα στην πορεία τους. Παράλληλα, καθοδηγούνται, ώστε να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους, να πιστέψουν στον εαυτό τους και να αναπτύσσονται συνεχώς. Η αποτελεσματικότητα του προγράμματος θα αξιολογείται συνεχώς από ομάδα εκπαιδευτικών, ενώ θα γίνονται εισηγήσεις για αλλαγές και βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών, που εμπλέκονται άμεσα στο πρόγραμμα.

Είμαστε σίγουροι ότι το Π.Σ.Α.Ι. θα αποτελέσει ένα πολύτιμο και πρακτικό εργαλείο στις προσπάθειες που καταβάλλουμε ως σχολείο για βελτίωση και ανάπτυξη των μαθητών μας. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, θέλουμε να δώσουμε ακόμη μια ευκαιρία στα παιδιά μας να ανακαλύψουν τα κρυμμένα τους ταλέντα, να προσαρμόζονται στις αλλαγές και να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες για καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία. Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι οι μαθητές μέσω του καινοτόμου αυτού προγράμματος, θα αξιοποιήσουν τις ξεχωριστές ικανότητές τους, θα προχωρήσουν μπροστά, ξεπερνώντας τα όριά τους, ώστε να μπορέσουν να ηγηθούν στη ζωή τους και να κάνουν πράξη τα όνειρά τους.

 • Ο Θεόδωρος (Άκης) Φ. Ηλία είναι Διευθυντής της Τεχνικής Σχολής Πάφου

 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και του ρατσισμού - Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ
  Συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και του ρατσισμού - Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ* Συζητάμε και πάλι για το μέλλον της Ευρώπης αλλά δυστυχώς η εκτίμηση παραμείνει η ίδια. Η κατάσταση στην Ένωση οξύνεται συνεχώς και καθημερινά βαθαίνει η οικονομική, πολιτική και θεσμική κρίση, ενώ αυξάνεται δραματικά και το δημοκρατικό έλλειμμα της Ένωσης. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν, αν και απέτυχαν, συνεχίζουν να προωθούνται και να θεσμοθετούνται με αποτέλεσμα οι λαοί να οδηγούνται στην ανεργία και στην φτωχοποίηση.
 • Ύποπτη η σιωπή σας κ. Πρόεδρε, πίσω από τις επικεφαλίδες της «αποκεντρωμένης»… - Της Σταύρης ΚΑΛΟΨΙΔΙΩΤΟΥ*
  Ύποπτη η σιωπή σας κ. Πρόεδρε, πίσω από τις επικεφαλίδες της «αποκεντρωμένης»… - Της Σταύρης ΚΑΛΟΨΙΔΙΩΤΟΥ* Της Σταύρης ΚΑΛΟΨΙΔΙΩΤΟΥ* «Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη… παράνομη εισβολή, κατοχή, αγώνες και διεκδικήσεις, σχέδια λύσης, κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματεύσεις και σημαντικές συγκλίσεις, διασκέψεις στην Ελβετία με υιοθέτηση για πρώτη φορά από τη διεθνή κοινότητα της Ε/Κ απαίτησης για τερματισμό της Συνθήκης Εγγύησης και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων, μα προτού δοκιμάσουμε καταληκτικά τις προθέσεις της Τουρκίας θυμηθήκαμε τον Καβάφη: και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους; Κάπως έτσι, το τελευταίο μίλι για να δοκιμαστεί καταληκτικά η προοπτική της επανένωσης της…
 • Αναστασιάδης, Αβέρωφ και Λακκοτρύπης να πληρώσουν το λογαριασμό… - Του Λάμπρου Λάμπρου
  Αναστασιάδης, Αβέρωφ και Λακκοτρύπης να πληρώσουν το λογαριασμό… - Του Λάμπρου Λάμπρου Του Λάμπρου ΛΑΜΠΡΟΥ* Για να χρησιμοποιήσουμε μια πολύ γνωστή ρήση των στελεχών του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης, ο καθένας πρέπει να κρίνεται από το αποτέλεσμα της πολιτικής του. Ποιο είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης όσον αφορά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας; Το κόστος ανεβαίνει συνεχώς, δεν υπάρχει στον ορίζοντα καμία προοπτική για επίλυση του προβλήματος και η κυπριακή κοινωνία υποφέρει καθημερινά και ταλαιπωρείται.
 • Το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης – Του Κώστα ΚΩΣΤΑ
  Το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης – Του Κώστα ΚΩΣΤΑ Του Κώστα ΚΩΣΤΑ* Δικαιολογημένα οι πολίτες τις τελευταίες μέρες αντιδρούν έντονα για το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνουν. Ποιά είναι όμως η ευθύνη της Αρχής Ηλεκτρισμού και ποιές οι ευθύνες της κυβέρνησης; Η ΑΗΚ εδώ και χρόνια ζητά από την κυβέρνηση να την προμηθεύσει με φυσικό αέριο (ΦΑ) για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος αγοράς καυσίμων αλλά και να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων.
 • Προσωπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ικανοτήτων (Π.Σ.Α.Ι.) - Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιεί η Τεχνική Σχολή Πάφου
  Προσωπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ικανοτήτων (Π.Σ.Α.Ι.) - Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιεί η Τεχνική Σχολή Πάφου Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία* Το «Προσωπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ικανοτήτων» (Π.Σ.Α.Ι.) αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την κοινωνική, συναισθηματική και εκπαιδευτική εξέλιξη ενός μαθητή. Το εργαλείο αυτό πρόκειται να χορηγηθεί στους μαθητές που φοιτούν στο Α΄ Έτος της Τεχνικής Σχολής Πάφου, ξεκινώντας από την τρέχουσα σχολική χρονιά.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top