Μεγάλη διάσταση όσων λέει και όσων πράττει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, διαπιστώνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος κάλεσε τον Ν. Αναστασιάδη "να πάψει να ψάχνει προφάσεις και προσχήματα για να δραπετεύσει από τις ευθύνες του" και να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών "αν δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης".

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ στο Δημοτικό Μέγαρο Αγίου Αθανασίου, για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και σχολιάζοντας τα όσα είπε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Άντρος Κυπριανού διερωτήθηκε τι έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος εδώ και δεκαπέντε μήνες, εάν όντως ανησυχούσε που δεν αναλήφθηκε κάποια πρωτοβουλία στο Κυπριακό μετά το Κράν Μοντανά.
 
"Δεν το χειρίζεται το Κυπριακό ο απλός κόσμος, το χειρίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εκείνος που θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία ήταν ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης" είπε και διερωτήθηκε "ποιόν περίμενε να αναλάβει πρωτοβουλία;".
 
Είπε, ακόμη, πως ο Πρόεδρος αντί να αξιοποιήσει την πρόταση που είχε κάνει ο Τ/κ ηγέτης, έστω κι αν δεν ήταν βέβαιο ότι είχε τη στήριξη της Τουρκίας, " απαίτησε να έχει πρώτα τη θέση της Τουρκίας και μετά να τοποθετηθεί". " Εύσχημος τρόπος για να αποφύγει να τοποθετηθεί", συμπλήρωσε.
 
Σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση των Η.Ε, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως, ενώ μίλησε για την ανάγκη να υπάρχει ιατρική φροντίδα για να μην πεθαίνει ο κόσμος, "ξέρουμε όλοι μας πάρα πολύ καλά ποιά είναι η κατάσταση  στον τομέα της υγείας στην Κύπρο".
 
"Μίλησε (ο ΠτΔ) για την ανάγκη καταπολέμησης της φτώχειας, αλλά ξέρουμε ότι οι πολιτικές τους έχουν διευρύνει το χάσμα μεταξύ των λίγων πλουσίων και όλων των υπόλοιπων Κυπρίων", είπε ακόμη ο κ.Κυπριανού και πρόσθεσε ότι " σήμερα, 215 χιλιάδες συμπατριώτες μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ".
 
Στις αναφορές του Προέδρου για την ανάγκη καταπολέμησης των αιτιών που δημιουργούν τις μεταναστευτικές ροές, ο Άντρος Κυπριανού είπε πως "στην πράξη, τις τελευταίες μέρες, ακούσαμε ένα ξέσπασμα, να μου επιτρέψετε να πω ρατσιστικό, τόσο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και από Υπουργούς του, όσο και από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ".
 
"Λυπούμαι, λοιπόν, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διάσταση μεταξύ των λόγων και των πράξεων του Προέδρου της Δημοκρατίας", συμπλήρωσε.
 
Σχολιάζοντας επίσης δημοσιεύματα ότι η τουρκική πλευρά θα έθετε στη Νέα Υόρκη θέμα λύσης δυο κρατών και τη διάψευση από τον Υπουργό Εξωτερικών ότι τέθηκε τέτοιο θέμα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε γιατί κάποιοι δημοσιογράφοι επιχειρούν να καλλιεργήσουν αυτήν την αντίληψη.
 
Πρόσθεσε δε ότι "αυτοί οι κάποιοι δεν είναι τυχαίοι, είναι συγκεκριμένοι και έχουν συγκεκριμένη τοποθέτηση σε ό,τι αφορά την ανάγκη λύσης του Κυπριακού αλλά και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού".
 
Εξάλλου, στην ομιλία του, ο Άντρος Κυπριανού κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη "να πάψει να ψάχνει προφάσεις και προσχήματα για να δραπετεύσει από τις ευθύνες του" και να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών "αν δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης".

"Η Κύπρος δεν θα σωθεί με τα καζίνο, με το παζάρι των διαβατηρίων και τις διάφορες μπίζνες του περίγυρου του Προεδρικού. Η Κύπρος θα σωθεί μόνο αν επανενωθεί", είπε και διαβεβαίωσε πως το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να παλεύει για λύση ΔΔΟ, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, που θα βασίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
 
Καταληκτικά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε στην ομιλία του πως, "όλοι εμείς και άλλοι τόσοι, ένα μεγάλο ποτάμι Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που θέλουν αυτός ο τόπος να επανενωθεί, να ζήσει με ειρήνη και να πάει μπροστά, δεν θα σταματήσουμε να το φωνάζουμε πως αυτή η χώρα είναι δική μας, δεν τη χαρίζουμε σε κανένα - αυτή η χώρα είναι δική μας και θα την επανενώσουμε".

 

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top