Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου θέτει προς τους αρμόδιους το ερώτημα, κατά πόσο οι υποδομές των πόλεων της Κύπρου είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των ψηλών κτηρίων, τα οποία προγραμματίζεται να ανεγερθούν στην Κύπρο.  Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, οι αιτήσεις για ψηλά κτήρια έχουν ξεπεράσει τις 80 είτε αυτές έχουν μελετηθεί και αδειοδοτηθεί, είτε εκκρεμούν.

Αναφέρει στην ανακοίνωση της η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου:

Τον τελευταίο καιρό ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία μας είναι οι πιθανοί κίνδυνοι και συνέπειες στην ποιότητα ζωής των πολιτών με την αδειοδότηση και ανέγερση πολύ ψηλών κτηρίων. Το ζήτημα δεν θα μπορούσε να μην απασχολήσει την Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου που σε πρόσφατη συνάντηση μελών και φίλων της, αποφάσισε να θέσει μερικά εύλογα ερωτήματα προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

 Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου θέτει κατ’ αρχήν το ερώτημα κατά πόσο οι υποδομές των πόλεων της Κύπρου είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των ψηλών κτηρίων. Υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές που να αφορούν το δημόσιο αποχετευτικό σύστημα, το κυκλοφοριακό, τους  χώρους στάθμευσης, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, αποκομιδής απορριμμάτων κλπ που να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες ενός ψηλού κτηρίου και ακόμα σε μια ομάδα ψηλών κτηρίων;

Όπως έχει ανακοινωθεί πρόσφατα οι αιτήσεις για ψηλά κτήρια έχουν ξεπεράσει τις 80 είτε αυτές έχουν μελετηθεί και αδειοδοτηθεί, είτε εκκρεμούν.

 Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου είναι το τι γίνεται σε περίπτωση πυρκαγιάς σε ένα ψηλό κτήριο. Είναι σε θέση η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου και έχει τα κατάλληλα μέσα για πυρόσβεση σε ένα ψηλό κτήριο; Τα μέσα τα οποία χρησιμοποιεί η Πυροσβεστική είναι κατάλληλα να θέσουν σε έλεγχο πυρκαγιές σε ύψος 40 και 50 μέτρων;

 Τέλος ένα άλλο στοιχείο που προβληματίζει την Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου είναι τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζεται η χωροθέτηση κτηρίων αυτού του τύπου και αν προβλέπονται οποιαδήποτε μέτρα για αποφυγή επιπτώσεων όπως ο φωτισμός και αερισμός στην περιβάλλουσα περιοχή ενός ψηλού κτηρίου.

 Καταληκτικά η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου θα ήθελε να εκφράσει την έντονη ανησυχία της για το ζήτημα. Θα το εξετάσει σε περισσότερο βάθος με επαφές στο άμεσο μέλλον και θα επανέλθει επί του ζητήματος των ψηλών κτηρίων στην Κύπρο.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top