Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΔολοπλοκίες από Χριστοδουλίδη και Τατάρ παγιώνουν το διχοτομικό στάτους κβο

Δολοπλοκίες από Χριστοδουλίδη και Τατάρ παγιώνουν το διχοτομικό στάτους κβο

Με βυζαντινές ραδιουργίες κρατούν στο ψυγείο το Κυπριακό, έστω κι αν τους φασκελώνει ο Πενταδάκτυλος!

-

Του Πέτρου Χ.ΠΑΣΙΑ

«Στόχος επετεύχθη! Ζήτω και πάλι ζήτω», κούνια που τους κούναγε! Το Κυπριακό παραμένει στην κατάψυξη και ο Πρόεδρος με τους αυλικούς του συνεχίζουν να απολαμβάνουν τη λεία της εξουσίας, τα ρουσφέτια, τα βολέματα ημετέρων, τις εξυπηρετήσεις προσωπικών και κομματικών φίλων, κυρίως να είναι βολικοί και να δίνουν κάθε διευκόλυνση και να μην ενοχλούν τους τραπεζίτες και τους μεγαλέμπορους που θησαυρίζουν σε βάρος των πολιτών! Το πρόβλημα παραμένει άλυτο έστω κι αν εισερχόμαστε στη δεύτερη 50ετία από την τραγωδία του 1974. Έστω κι αν κλαίει το Βαρώσι, η Κερύνεια, η Μόρφου και όλα τα κατεχόμενα χωριά! Έστω κι αν οδύρεται όλη η Κύπρος! 

Θα τους ζήλευαν και οι καλύτεροι μηχανορράφοι του μεσαίωνα με τις τακτικές που ακολουθούν ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο περίγυρος του στο Κυπριακό. Ούτε δίδυμα πολιτικά αδέλφια να ήταν με τον εθνικιστή Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ηγέτης της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας. Συναγωνίζονται σε δολοπλοκίες για να μην κινείται φύλο! Με τη στάση τους και οι δυο σκοτώνουν πριν γεννηθεί τη νέα πρωτοβουλία του Γ.Γ. του ΟΗΕ! 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδη με συνεργό τον Τατάρ, σκόπιμα «σκότωσε» την προσπάθεια για κοινή συνάντηση από το στάδιο των βολιδοσκοπήσεων για την ημερομηνία γιατί ως έμπειρος διπλωμάτης γνωρίζει πολύ καλά ότι θα ακολουθούσε το δεύτερο στάδιο των βολιδοσκοπήσεων επί της ουσίας του Κυπριακού.
Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, το πιθανότερο μέσω της Μαρία Ανχελα Ολγκίλν Κουεγιάρ, θα βολιδοσκοπούσαν για την έκδοση κοινής δήλωσης που να αναφέρεται στην ουσία πλέον του Κυπριακού και τότε θα άρχιζαν τα δύσκολα!

  • Τι θα έλεγε ο Νίκος Χριστοδουλίδης; Πως αποδέχεται απόλυτα και χωρίς ουρές το Πλαίσιο Γκουτέρες, όπως καταγράφηκε στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά πριν από οκτώ χρόνια; Μα εδώ στις δημόσιες τοποθετήσεις του φοβάται να αναφερθεί έστω στη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ)!

Τι θα έλεγε ο κ. Χριστοδουλίδης έχοντας ως συγκυβερνήτες τον Σιζόπουλο της ΕΔΕΚ που ξεκάθαρα διαφωνεί με τη ΔΔΟ και τον Νικόλα  Παπαδόπουλο του ΔΗΚΟ που θέλει,  λέει, Διζωνική αλλά με… «σωστό» περιεχόμενο ενώ το αντιομοσπονδιακό μέτωπο σιγοντάρει και το άτυπα συγκυβερνών επίσημο κόμμα της ακροδεξιάς, το ΕΛΑΜ;

Κι όλοι αυτοί μαζί, δείχνουν να βολεύονται με το διχοτομικό στάτους κβο και τη… «δεύτερη καλύτερη λύση», την «μη λύση του Κυπριακού» που υπακούει στον παραλογισμό όπως εκφράζεται με τη θέση «εκείνοι απ’ εκεί κι εμείς απ’ εδώ» ή τη τοποθέτηση των ακροδεξιών του ΕΛΑΜ με το σύνθημα «Ελλάς του Νότου» που ξεγράφει μια για πάντα τα κατεχόμενα χωριά και τις περιουσίες των χιλιάδων προσφύγων με τον τουρκικό στρατό να παραμένει εσαεί στο νησί, με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους για το μέλλον.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Νίκος Χριστοδουλίδης δημοσίως και μετά από επαφές με διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών και ενδιαφερομένων χωρών, μας έλεγε πόσο πολύ θέλει να συναντήσει τον Ερσίν Τατάρ σε μια κοινή συνάντηση με τον Αντώνιο Γκουτέρες.

Συνήθως αποφεύγει να προχωρήσει στην επόμενη, αναμενόμενη φράση, για το σκοπό της συνάντησης, για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες! Δεν τα λέει με αυτό τον τρόπο, «στρογγυλεμένα» ο Πρόεδρος και όταν είναι αναγκασμένος να επεκταθεί προσθέτει τα περί  ευρωπαϊκών αρχών με τις οποίες πρέπει να συνάδει η λύση του Κυπριακού, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Ερσίν Τατάρ να βάζει κι αυτός τις προϋποθέσεις του που είναι η λύση δυο κρατών.

Ωστόσο, μόλις ο Γ.Γ.του ΟΗΕ προχώρησε σε βολιδοσκοπήσεις για πιθανή ημερομηνία κοινής συνάντησης στις 13 Αυγούστου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης φρόντισε να «τουμπάρει» την προσπάθεια. Βγήκε δημοσίων και εξάγγειλε πως ο ίδιος αποδέχεται την «πρόσκληση» που δεν ήταν πρόσκληση, δεν άφησε την βολιδοσκόπηση να εξελιχθεί φυσιολογικά σε πρόσκληση,  εκφράζοντας αμφιβολίες κατά πόσο θα την αποδεχτεί ο Ερσίν Τατάρ, να αποδεχτεί δηλαδή μια πρόσκληση που ακόμη τουλάχιστον δεν είχε μορφοποιηθεί και απευθυνθεί!

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ερσιν Τατάρ στην εφημερίδα «Κίπρις»  ότι δεν υπάρχει έδαφος για τριμερή συνάντηση και ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «δεν έχω διαβάσει τις δηλώσεις του κ. Τατάρ όπως μου τις μεταφέρετε».

Πρόσθεσε πως αν ισχύουν οι δηλώσεις που του μεταφέρουν οι δημοσιογράφοι, η άρνηση αυτή αποτελεί «ένδειξη απαξίωσης πρωτίστως προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αλλά την ίδια στιγμή και προς τη διεθνή κοινότητα, τον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ, αλλά και την ΕΕ».

  • Βιάστηκε ο κ. Χριστοδουλίδης να προκαταλάβει τα γεγονότα, γεγονός που προκάλεσε εκ νέου τη δυσφορία για ενέργειες του της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών όπου θεωρούν ότι επρόκειτο για εσκεμμένη κίνηση του Προέδρου, χαρακτηρίζοντας την ίδια ώρα ως καθόλου υποβοηθητική και τη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Ακόμη και μετά τα παρατράγουδα αυτά, ο Πρόεδρος και οι εκπρόσωποι του όταν αναφέρονται στην επίσης απαράδεκτη στάση του Ερσίν Τατάρ, προσέξτε, τον καλούν «να αλλάξει γνώμη για την κοινή συνάντηση». Τον θέλουν να πάει στη συνάντηση αλλά δεν δείχνουν να ενοχλούνται από τις ακραίες, διχοτομικές του τοποθετήσεις του που επίσης εκφεύγουν από τη συμφωνημένη βάση αναζήτησης λύσης, τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία και το Πλαίσιο Γκουτέρες.

Τυχαίο; Όχι ασφαλώς, αφού και ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τους δικούς του, τα ίδια κάνουν με το σκεπτικό να πάνε για το θεαθήναι στη συνάντηση και εκεί ως… «μάγος της διπλωματίας» που θεωρεί ότι είναι, θα κάνει τα ταχυδακτυλουργικά του και θα αποφύγει ξεκάθαρες τοποθετήσεις για την ουσία του Κυπριακού, ελπίζοντας πως ο Ερσίν Τατάρ με τις ακραίες, ξεκάθαρα διχοτομικές θέσεις του θα συμπεριφερθεί με τρόπο που θα τα τινάξει όλα στον αέρα και θα τον βγάλει από τη δύσκολη θέση….

 «ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ

ΜΗΔΕΝ»!

Με όλα αυτά, βάσιμα πλέον ξένοι διπλωμάτες που ασχολούνται με το Κυπριακό δεν διστάζουν να προσδίδουν στους σημερινούς ηγέτες και των δυο κοινοτήτων τον χαρακτηρισμό ως «αναξιόπιστων» κάνοντας την πρόβλεψη πως με τους δυο αυτούς πολιτικούς στην ηγεσία των κοινοτήτων τους είναι σχεδόν μηδενικές οι προοπτικές όχι λύσης στη συμφωνημένη βάση, έστω συνέχισης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά!

  • Η στάση των Χριστοδουλίδη – Τατάρ προκαλεί την έντονη δυσφορία στους πολίτες που αισθάνονται πως όσο περνά ο καιρός χωρίς διάλογο παγιώνονται όλο και περισσότερο τα τετελεσμένα και το διχοτομικό στάτους κβω ενώ δυσκολεύεται η επίλυση του προβλήματος και η κατάληξη σε συμφωνημένη λύση.

Έξω από τα δόντια τα είπε για τις ευθύνες και των δυο, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Έρχιουρμαν. Σε ανάρτηση του σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) ανέφερε ότι ο Ερσίν Τατάρ προτείνει τη «διχοτόμηση» ως λύση, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα ή τη διεθνή κοινότητα. Η αποφυγή ενός ουσιαστικού διαλόγου και η απουσία διαπραγμάτευσης απομακρύνουν τους Τουρκοκύπριους από τη δυνατότητα συμμετοχής σε διεθνείς διαδικασίες και, κατ’ επέκταση, από την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους, ανέφερε.

Επιπλέον, ο Τουφάν  Έρχιουρμαν εξέφρασε ανησυχία για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, γράφοντας ότι παρά την επιθυμία του να παρουσιαστεί ως υποστηρικτής της λύσης, «υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία των προθέσεών του».

Σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίστηκαν για το ενδεχόμενο σύγκλησης τριμερούς συνάντησης ο Τουρκοκύπριος πολιτικός εξέφρασε την άποψη ότι οι ενέργειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη «θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη διαδικασία των συνομιλιών».

Τι άλλο να πούμε; Σαν πήραν είδηση» όλοι κύριε Χριστοδουλίδη. Και σιγά – σιγά ευελπιστούμε να το συνειδητοποιήσει και η πλειοψηφία έστω αυτών που σας έδωσαν την προεδρική καρέκλα και την ηγεσία της Ελληνοκυπριακής ηγεσίας για να χειρίζεστε το Κυπριακό και το μέλλον του λαού!

Διαβάστε Επίσης