Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΠεριβαλλοντικό έγκλημα! Όχι στο φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή Λυθροδόντα, Αναλυόντα, Μαθιάτη!

Περιβαλλοντικό έγκλημα! Όχι στο φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή Λυθροδόντα, Αναλυόντα, Μαθιάτη!

Απειλή για τις προστατευόμενες περιοχές και τη γεωργική γόνιμη γη η ανεξέλεγκτη χωροθέτηση έργων ΑΠΕ

-

Ένα νέο περιβαλλοντικό έγκλημα διαπράττεται στην επαρχία Λευκωσία με την ανοχή του κράτους! Στην περιοχή των κοινοτήτων Λυθροδόντας, Καταλιόντας και Μαθιάτης προωθείται η δημιουργία του μεγαλύτερου ηλιακού πάρκου στην Κύπρο από ιδιωτική εταιρεία μέσα σε δασική γη για να κατασκευαστεί και λειτουργήσει η μονάδα παραγωγής  ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα, θα αποκοπούν πέραν των 1.400 πεύκων, όπως καταγράφεται στη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ)!

Το γεγονός προκαλεί έντονες αντιδράσεις μεταξύ των κατοίκων των τριών κοινοτήτων ενώ εναντίον της χωροθέτησης του έργου στην περιοχή τάσσεται το περιβαλλοντικό κίνημα, πολιτικά κόμματα και άλλοι φορείς.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι μελετητές του έργου, η αποψίλωση σημαντικής έκτασης χλωρίδας, η δημιουργία υψηλών επιπέδων θορύβου και σκόνης, είναι οι κυριότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά το κατασκευαστικό στάδιο, ενώ σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις για το περιβαλλοντικό έγκλημα της μαζικής αποκοπής δένδρων, επικαλούνται την… «πυτιοκάμπτη» από την οποία προσβλήθηκε αριθμός δένδρων, λες και οι ειδικοί επιστήμονες του Τμήματος Δασών δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και σ’ αυτή την περιοχή το πρόβλημα!

Προφάσεις εν αμαρτίαιες!

Σε απόσταση περίπου 3,2χλμ νοτιοανατολικά, του έργου βρίσκεται η οικιστική περιοχή της κοινότητας Μαθιάτη, σε απόσταση περίπου 4,4χλμ νοτιοδυτικά βρίσκεται η οικιστική περιοχή Λυθροδόντα και σε απόσταση περίπου 3,2χλμ βορειοδυτικά βρίσκεται η κοινότητα Αναλιόντα.

Το συνολικό εμβαδόν των τεμαχίων ανάπτυξης είναι περίπου 3.372.941τ.μ.. Η έκταση των τεμαχίων που θα καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις ανέρχεται περίπου στο 73% της συνολικής έκτασης των υπό μελέτη τεμαχίων. Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα καλύπτει έκταση περίπου 2,5 εκατομμυρίων τ.μ. Η ενέργεια που θα παράγει το έργο, υπολογίζεται στις 300.000 ΜWh/ετησίως. Για τις ανάγκες του έργου θα τοποθετηθούν 264.712 φωτοβολταϊκά πλαίσια.

Το έργο περιλαμβάνει σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες δυναμικότητας 80MWh. θα μπορεί να επιτρέψει τη συνεχόμενη παραγωγή ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, που σημαίνει δυνατότητα παραγωγής 303 GWh το έτος.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΕΛ ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑ


Το ΑΚΕΛ Λυθροδόντα αντιδρώντας άμεσα στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τις οποίες δεν έχουν εγκαταλειφθεί τα σχέδια για το ηλιακό πάρκο στην περιοχή εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους κατοίκους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για να αποτραπεί η δημιουργία του έργου.

Αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ Λυθροδόντα:

«Δυστυχώς τις τελευταίες ώρες επανέρχεται το ζήτημα με το τεραστίων διαστάσεων ηλιακό πάρκο στην περιοχή Λυθροδόντα, Μαθιάτη και Αναλιόντα. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το έργο θα βρίσκεται και σε κρατική χαλίτικη και σε τουρκοκυπριακή γη.

Αυτή την στιγμή το έργο βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης από το Τμήμα Περιβάλλοντος, μια διαδικασία που ολοκληρώνεται στις 24/8/24. Προηγήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη παρουσίαση του έργου στις κοινότητες. Τα κοινοτικά συμβούλια των περιοχών ήδη εξέφρασαν αρνητική θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ως ΑΚΕΛ Λυθροδόντα κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Σε περίπτωση που το συγκεκριμένο έργο προχωρήσει θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή μας. Το όλο έργο δεν συνάδει με τον γεωλογικό χαρακτήρα της περιοχής, όπου επικρατούν οι δασώδεις εκτάσεις. Βάσει της μελέτης εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον της ίδιας της εταιρίας, προκύπτει ότι για να μπορεί να υλοποιηθεί το έργο θα πρέπει να αποκοπούν 1400 πεύκα μεγάλης ηλικίας. Τα αντισταθμιστικά μέτρα που προτείνονται είναι μηδαμινά σε σχέση με την καταστροφή που προκαλούν, πέραν του ότι δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι θα προχωρήσουν προς την υλοποίηση τους. Επιπλέον βρίσκεται πάνω σε καλλιεργήσιμη γη καθώς και πλησίον σε περιοχή Natura του ποταμού Γιαλιά.

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στις ευθύνες της κυβέρνησης εάν τυχόν προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, αφού το έργο δεν θα γίνει σε αμιγώς ιδιωτική γη.

  • Σημειώνουμε επίσης ότι, ως ΑΚΕΛ, εγγράψαμε το θέμα στην Βουλή ως αυτεπάγγελτο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος το Δεκέμβρη του 2023.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στηρίζουμε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τρόπο όμως που να εξυπηρετούν πραγματικά τον λαό της Κύπρου και τον σκοπό τους, τη διάσωση του περιβάλλοντος και χωρίς να το καταστρέφουν προς εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. 

Δεν θα συναινέσουμε ποτέ στην καταστροφή του περιβάλλοντος στον βωμό του κέρδους του οποιουδήποτε. Καλούμε τον κόσμο σε επαγρύπνηση  για να αποτρέψουμε τυχών ενέργειες στην περιοχή που θα τροχοδρομούν τα σχέδια τους. Καλούμε σε οργανωμένο αγώνα για να μην περάσει αυτό το έκτρωμα»!

ΝΑ ΠΑΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του το Γραφείου Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «η ανεξέλεγκτη χωροθέτηση έργων ΑΠΕ συνιστά σοβαρή απειλή τόσο για τις προστατευόμενες περιοχές όσο και για τη γεωργική γόνιμη γη του τόπου μας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, εξέδωσε τον προηγούμενο μήνα εντολή, με σκοπό μεταξύ άλλων την καθιέρωση αρχών και κριτηρίων χωροθέτησης που θα επιτρέπουν αφ’ ενός, τη δημιουργία βιώσιμων εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και αφ’ ετέρου, την αρμονική ένταξή τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Η ανάπτυξη μεγάλου ηλιακού πάρκου στις κοινότητες Λυθροδόντα -Μαθιάτη δεν είναι η πρώτη φορά που μας απασχολεί. Το ΑΚΕΛ είχε εγγράψει το θέμα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή από τον Δεκέμβριο του 2023.

Στην παρούσα φάση βρίσκεται υπό εξέλιξη η αξιολόγηση των περιοχών που θα καθοριστούν ως Ζώνες Υποδοχής ΑΠΕ μετά από σχετική Δημοσίευση του Υπουργού Εσωτερικών.

Δεδομένων όλων αυτών ζητούμε όπως παγιοποιηθούν οποιεσδήποτε διαδικασίες αδειοδότησης και κατασκευής έργων ΑΠΕ σε τέτοιες περιοχές μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μελέτες που θα καταδείξουν ποιες περιοχές δύναται να αξιοποιηθούν για τέτοιους σκοπούς.

Διαβάστε Επίσης