Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ
Και… «ξαφνικά» κάποιοι ανακάλυψαν «κινητικότητα» στο Κυπριακό! Αιτία; Οι κινήσεις που γίνονται από τα Ηνωμένα ΄Εθνη με το τέλος κάθε εξαμήνου με την υποβολή των εκθέσεων του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και την ανασκόπηση των δραστηριοτήτων που κάνει η Γραμματεία του Οργανισμού ενόψει της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης. Η πραγματικότητα είναι πως δυστυχώς όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έγιναν ενέργειες που να προδικάζουν κινητικότητα για διάρρηξη του επικίνδυνου αδιεξόδου. Αντίθετα, επί εδάφους καταγράφονται κινήσεις που βαθαίνουν το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών, με την προοπτική για εξεύρεση συμφωνίας για επανένωση της χώρας να απομακρύνεται όλο και περισσότερο!
Πενήντα χρόνια από το δίδυμο ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε βάρος της Κύπρου με το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας της Ελλάδας και της ΕΟΚΑ Β΄ που έδωσε το πρόσχημα στην Τουρκία για τη βάρβαρη εισβολή και κατοχή του ενός τρίτου του νησιού, αυτοί που διαχειρίζονται το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η κυβέρνηση του ελέγχονται για ενέργειες που με κανένα τρόπο δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι κινούνται υποβοηθητικά προς το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ κας Μαρία Άνχελα Ολγκίν να φέρει στο ίδιο τραπέζι τις δυο πλευρές.
- Έτσι, την ώρα που αναμένεται ώθηση για εξεύρεση φόρμουλας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για αναζήτηση λύσης, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη προβαίνει σε κινήσεις που δίνουν αφορμή στους όποιους καλοθελητές να ρίχνουν ευθύνες και στις δυο Κοινότητες, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κατοχική Τουρκία.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν ανησυχίες για αύξηση και από τις δυο πλευρές, της στρατικοποίησης της νεκρής ζώνης θεωρώντας το γεγονός ότι δεν είναι υποβοηθητικό στις προσπάθειες για επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας αναζήτησης λύσης και ο υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας εξαγγέλλει έργα για Ναυτική Βάση στο Μαρί αφήνοντας μάλιστα να αιωρείται στροφή προς την πολιτική του περιβόητου «δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Κύπρου – Ελλάδας»!
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ακολουθώντας τη γνωστή τακτική του, της επικοινωνιακής διαχείρισης ακόμα και του Κυπριακού, επιχειρεί με υπερφίαλες δηλώσεις να δημιουργεί εντυπώσεις ότι «κάτι ψήνεται» ενώ πρόκειται για «έπεα πτερόεντα»…
Έτσι την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, ερωτηθείς αν είχε ενημέρωση για τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος από όσο ενημερώθηκε, είπε ότι «είμαι ικανοποιημένος από όσα έχω ακούσει από τον Έλληνα Πρωθυπουργό αλλά και από την ενημέρωση που είχα από τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μίλησε με τον Έλληνα ομόλογό του, να αναμένουμε τις ανακοινώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω μιλώντας και με την κα Ολγκίν θα γίνει σχετική δήλωση», ανέφερε…
Πέρασε μια βδομάδα και δήλωση δεν έγινε και ο κ. Χριστοδουλίδης, ως…. «εκπαιδευόμενος μάγος»
της διπλωματίας όταν ερωτήθηκε εκ νέου για τις προοπτικές στο Κυπριακό, επικαλούμενος και πάλι τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αντώνιο Γκουτέρες, μετέθεσε την υπεραισιοδοξία του για το… τέλος του χρόνου. Μετά από σχετική πληροφόρηση που έλαβε, είπε, παραμένει αισιόδοξος «ότι θα έχουμε θετικά νέα σύντομα, πριν το τέλος του έτους»…
ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Προφανώς «κάμνει με το νου του παναίρκα» νομίζοντας ότι «μπορεί να μας πουλά χρώματα κι αρώματα για μεταξωτές κορδέλες»!
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών υπάρχει έντονη απογοήτευση από τη στάση όχι μόνο του εθνικιστή Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ αλλά και από ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης οι οποίες δεν θεωρούνται υποβοηθητικές στο έργο της. Και αυτό την ώρα που καταβάλλονται προσπάθειες για μια ενδεχόμενη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για κοινή συνάντηση του με τους ηγέτες των δυο Κοινοτήτων της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ, τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο και Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ επανάλαβε με ιδιαίτερη έμφαση, στα πλαίσια συνέντευξης του, ανησυχίες για την αύξηση της στρατιωτικοποίησης της νεκρής ζώνης και είπε ότι η έκθεση για την ειρηνευτική δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο αντανακλά αυτές τις ανησυχίες.
Ειδικότερα, ο κ. Στιούαρτ εξέφρασε τις ανησυχίες του «για ζητήματα που απειλούν την ακεραιότητα της νεκρής ζώνης και ορισμένα ζητήματα που ανατρέπουν το στρατιωτικό στάτους κβο».
Διπλωματικοί και πολιτικοί παρατηρητές διατυπώνουν ερωτηματικά για τα κίνητρα της κυπριακής κυβέρνησης η οποία μέσα σ’αυτό το περιβάλλον επιλέγει να προβάλλει ζητήματα που προκαλούν αντιδράσεις και τυγχάνουν εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά στη διπλωματική προπαγάνδα της σε σχέση με το Κυπριακό.
Η αναφορά γίνεται για τις δηλώσεις των υπουργών Άμυνας της Κύπρου Βασίλη Πάλμα και της Ελλάδας Νίκου Δένδια για την αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο στις 15 Ιουλίου και κατά τις συνομιλίες τους στο Υπουργείο Άμυνας, Πάλμας και Δένδιας, συμφώνησαν πως πέραν των δηλώσεων ότι οι δύο χώρες έχουν ρόλο και λόγο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αυτό θα πρέπει να αποδεικνύεται και εμπράκτως με συγκεκριμένο τρόπο και μέσα από έργα. Ένα τέτοιο έργο που θα μπορεί να αναδείξει το ρόλο των δύο χωρών είναι και η ναυτική βάση στο Μαρί.
Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως υπογράμμισαν επιπλέον την ανάγκη δημιουργίας ενός βραχίονα με ένα ενιαίο αμυντικό οικοσύστημα που να υποστηρίζει αυτό το βραχίονα. «Θέλω να πω ότι το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας με λίγους μόνο μήνες ζωής έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας. Το οικοσύστημα αυτό είναι ανοικτό σε φίλες χώρες και βέβαια πιο ανοιχτό από οποιαδήποτε άλλη περίπτωση στην Κυπριακή Δημοκρατία», συμπλήρωσε σχετικά ο Ν. Δένδιας.
Και για να μην έχει κανείς αμφιβολίες που το πάνε, οι δυο υπουργοί ανέφεραν πως στα πλαίσια της αμυντικής συνεργασίας τους Ελλάδα και Κύπρος επεξεργάζονται σειρά προγραμμάτων και συμφωνούν ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη έκταση η πραγματοποίηση τακτικών ασκήσεων ανάμεσα στις δύο ένοπλες δυνάμεις ενώ ο Ν. Δένδιας, ο οποίος έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη επανέλαβε σε δηλώσεις του παρόμοιες τοποθετήσεις.
- Τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για στρατιωτική ναυτική Βάση της Ελλάδας σε «τουρκικό χωριό στο Νότια Κύπρο».
Η σχεδιαζόμενη «Ναυτική Βάση Μαρί» θα αποτελέσει μια νέα στρατιωτική αντανάκλαση της συνεργασίας Ελλάδας-Νότιας Κύπρου», σημειώνεται σε τουρκικό δημοσίευμα κάτω από τον τίτλο:
- «Τουρκία: Έγινε αυτό που φοβόταν πάντα με την ελληνική βάση στην Κύπρο – Μεγάλες αντιδράσεις» – «Η σχεδιαζόμενη “Ναυτική Βάση Μαρί” θα αποτελέσει μια νέα στρατιωτική αντανάκλαση της συνεργασίας Ελλάδας-Νότιας Κύπρου».
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «όσον αφορά τη διμερή αμυντική συνεργασία, Ελλάδα και Κύπρος επεξεργάζονται μια σειρά από προγράμματα. Η Κύπρος και η Ελλάδα συμφωνούν ότι θα πρέπει να διεξάγονται τακτικές ασκήσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών τους. Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στη δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη τον Νοέμβριο του 2024», καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.
ΔΙΝΟΥΝ ΑΛΛΟΘΙ
ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟ!
Ακριβώς στην κατάλληλη στιγμή «κτύπησε» η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη με την πρόσκληση και τα πολιτικά, διπλωματικά μηνύματα που έστειλε με την παρουσία του Ν. Δένδια στο νησί στις 15 Ιουλίου δηλώνοντας πως προφανώς δεν επελέγη η 15η Ιουλίου τυχαία και πως ο ίδιος αντιλαμβάνεται απόλυτα τον συμβολισμό…
- Μα είναι ανιστόρητοι οι άνθρωποι; Σκόπιμα τα κάνουν; Η τουρκική προπαγάνδα διπλωματικά, δεν είναι την «επέμβαση» της Ελλάδας επί Χούντας με το πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Μακαρίου που επικαλέστηκε για να πραγματοποιήσει την εισβολή, δήθεν για να αποκαταστήσει τη «συνταγματική τάξη»;
Είναι υποβοηθητικό στις προσπάθειες για εξεύρεση φόρμουλας επανέναρξης των συνομιλιών η κυβέρνηση να δίνει μηνύματα στρατικοποίησης του Κυπριακού; Εκτός κι αν σκόπιμα τα κάνουν υλοποιώντας τη γραμμή Τάσσου Παπαδόπουλου σύμφωνα με την οποία η δεύτερη καλύτερη λύση είναι η συνέχιση του υφιστάμενου στάτους κβο με το οποίο μας μένει η διχοτόμηση με ανοικτό τον κίνδυνο για κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου από την Τουρκία. Από αφορμές άλλο τίποτε. Είναι διαχρονική ειδικότητα της Δεξιάς και Ακροδεξιάς!