Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣ«ΝΕΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ»! «Μαύρο μέτωπο» κατά των εργαζομένων και των λαϊκών μαζών!

«ΝΕΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ»! «Μαύρο μέτωπο» κατά των εργαζομένων και των λαϊκών μαζών!

ΔΗΣΥ – ΕΛΑΜ συγχρονίζονται ως αντίποδας στην Αριστερά, το Λαϊκό Κίνημα και την Κοινωνική Συμμαχία

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Συγχρονίζουν τα βήματα τους κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και κόμματα της Δεξιάς και Ακροδεξιάς στα ζητήματα της οικονομίας και της εσωτερικής διακυβέρνησης ενεργώντας στην πράξη ως «μαύρο μέτωπο» πολεμώντας κάθε κίνηση που είναι πιθανό να θίξει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, του τραπεζικού και του μεγάλου κεφαλαίου.

Κυβέρνηση και κόμματα της Δεξιάς αναθάρρεψαν τάχατες μετά και τις ευρωεκλογές και κλιμακώνουν την επίθεση κατά των εισοδημάτων των εργαζομένων με κατά παραγγελία εκθέσεις του ΔΝΤ που επαναφέρει θέμα μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων γιατί υπάρχει, λέει, χάσμα μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αλλά δεν τους περνά από το… μυαλό η ιδέα να βελτιωθούν και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Αφορμής δοθείσης το ΔΝΤ θέτει ξανά στο τραπέζι την κατάργηση της ΑΤΑ και αγαλλιάζουν οι μεγαλοεργοδότες του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ!

Καμώνονται βεβαίως πως δεν βλέπουν  τη μεγάλη εικόνα σε ότι αφορά τα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης που εκφράστηκε με τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις οποίες το κόμμα της Κυπριακής Αριστεράς κατήγατε μια πρωτοφανή νίκη και έλαβε καθαρή λαϊκή εντολή να εντείνει τη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή για προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και των λαϊκών μαζών, κρατώντας ζωντανή την ελπίδα για τους εργαζόμενους, τις ευάλωτες ομάδες και τους μη ευνοούμενους της κοινωνίας.

Λυσσαλέα είναι η αντίδραση του ΔΗΣΥ στην πρόταση του ΑΚΕΛ που επιχειρεί την επιβολή τέλους στα υπερκέρδη των τραπεζών. Επιβεβαιώνει συνεχώς ο ΔΗΣΥ, όποιος/α κι αν βρίσκεται στην προεδρία του πως είναι «πιστό σκυλί» του τραπεζικού και του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια στάση που τηρούσε επί Γλαύκου Κληρίδη, Γ. Μάτση, Ν. Αναστασιάδη και Αβ. Νεοφύτου, ακολουθεί και σήμερα να έχει με ηγέτιδα την Αννίτα Δημητρίου.

  • Ο Συναγερμικός Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εσχάτως τα… βρήκε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την αρχηγίνα του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου και μύρια κακά έπονται για τους πολίτες με την υιοθέτηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των οδηγιών από τους κυρίαρχους κύκλους των Βρυξελλών.

Το πάλαι ποτέ κεντρώο ΔΗΚΟ με τον παρακοιμώμενο των τραπεζών πρόεδρο του Νικόλα Παπαδόπουλο, τοποθετείται με ένα «ναι μεν αλλά» ενώ ο ΔΗΚΟϊκός υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός κρύβεται, άσχετα εάν το προηγούμενο διάστημα εμφανίστηκε δημόσια να δηλώνει ότι δεν δικαιολογούνται τα ψηλά επιτόκια, αφήνοντας αιχμές για τον αλαζονικό και εκβιαστικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο, εκμεταλλευόμενο τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων!

Ο Μάκης Κεραυνός, μιλώντας από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου εξέφρασε εκ νέου την… «ελπίδα» πως θα υπάρξουν δραστικές κινήσεις για μείωση του ανοίγματος μεταξύ καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων και αποκλιμάκωση των δανειστικών επιτοκίων ιδιαίτερα μετά και την οριακή μείωση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες από την ΕΚΤ.

Ήταν η δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα που τοποθετείτο δημόσια για τη μείωση των επιτοκίων, πλην όμως λίγες μέρες μετά, όταν αυτή τη βδομάδα στην Επιτροπή Οικονομικών συζητήθηκε η Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους επί επιτοκιακών τραπεζικών εσόδων, ο υπουργός Οικονομικών «εξαφανίστηκε», γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο. Ο Στέφανος Στεφάνου έψεξε την απουσία του καθ΄ ύλην αρμόδιου υπουργού ο οποίος, όπως είπε, είχε κάνει κάθετες και ξεκάθαρες δηλώσεις, ότι απαιτείται κοινωνική εταιρική ευθύνη αλλά και για κραυγές αγωνίας των δανειοληπτών.

  • «Όντως υπάρχει, ανέφερε ο ηγέτης του ΑΚΕΛ, κραυγή κοινωνίας και της οικονομίας και συζητούμε τέτοια θέματα και απουσιάζει ο Υπουργός των Οικονομικών».

Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ  προνοεί τη δημιουργία ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών με στόχο τη χρηματοδότηση σχεδίων στήριξης που μεταξύ άλλων προνοούν κάλυψη κόστους δανεισμού για στεγαστικά δάνεια και στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών. Η χρηματοδότηση του Ταμείου, θα προέλθει από ένα έκτακτο τέλος αλληλεγγύης επί των απροσδόκητων κερδών, ύψους 5% το 2024 και 2025 με εκτιμημένη απόδοση €100 εκατ. για περίοδο δύο ετών. Τα έσοδα από τον ειδικό φόρο θα εισέρχονται στον σε αυτό το ταμείο, η λειτουργία του οποίου θα διέπεται από μια διαχειριστική επιτροπή.

Και για να προλάβει τη γνωστή «συμμορία» του «μαύρου μετώπου» που προασπίζονται τους τραπεζίτες, ο Στ. Στεφάνου πηγαίνοντας στη Βουλή πολύ καλά μελετημένος ανέφερε ότι μετά από ενημέρωση που ζήτησαν υπηρεσίες της Βουλής, διαπιστώθηκε ότι τέσσερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν προχωρήσει σε φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών ήτοι η Ισπανία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Ουγγαρία, ενώ μέσα από έρευνα του ΑΚΕΛ διαπιστώθηκε ότι και η Τσεχία προχώρησε σε ένα σύστημα φορολόγησης κερδών.

Παρ’ όλα αυτά ο ΔΗΣΥ, όπως ήταν αναμενόμενο, επέμεινε στις διαφωνίες του για επιβολή τέλους στα απροσδόκητα κέρδη των τραπεζών κινδυνολογώντας πως… «οι συχνά λαϊκίστικες και εύηχες προτάσεις του ΑΚΕΛ, όπως η φορολόγηση των τραπεζών, δεν συνιστούν λύση αλλά, όπως αποδείχθηκε, έχουν καταστροφικά αποτελέσματα»!

  • Το… κεντρώο ΔΗΚΟ το οποίο κάποτε κοπτόταν πως είναι προασπιστής του… «μικτού συστήματος οικονομίας» και πως δεν ταυτιζόταν με το κόμμα του κεφαλαίου, τον ΔΗΣΥ, παρά το γεγονός πως αναγνωρίζει ότι οι τράπεζες πραγματοποιούν απροσδόκητα κέρδη, ζητά χρόνο για περαιτέρω μελέτη…

Οι τράπεζες, ανέφερε ο βουλευτής του Χρύσης Παντελίδης, είχαν απροσδόκητα κέρδη λόγω της αύξησης των επιτοκίων, ωστόσο, πρόσθεσε επειδή πρόκειται για σύνθετο ζήτημα που αφορά φορολογία, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς θα πρέπει να εξεταστούν και οι δυνατές επιπτώσεις πάνω στην οικονομία και τη βιώσιμη λειτουργία των τραπεζών.

Έτσι επιβεβαιώνει πως πλέον είναι ουρά του ΔΗΣΥ και ακολουθεί κατά γράμμα τα κελεύσματα του

Ελληνοκυπριακού βαθέως κράτους της Δεξιάς.

ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ…

Ως κερασάκι στην τούρτα των αντιλαϊκών μεθοδεύσεων του «μαύρου μετώπου» της κυβέρνησης και των κομμάτων της Δεξιάς και Ακροδεξιάς, ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ, δόθηκε στη δημοσιότητα η κατά παραγγελία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Κυπριακή Οικονομία. Το παιχνίδι ήταν στην κυριολεξία «στημένο και από πριν ξεπουλημένο»!

Η κυβέρνηση ανέθεσε στο ΔΝΤ (ωσάν να έβαλε το λύκο να γλέπει τες όρνιθες), να της ετοιμάσει μελέτη για τον… ούτω καλούμενο «εξορθολογισμό» του κρατικού μισθολογίου. Έτσι ήταν αναμενόμενο ότι οι προτάσεις που θα κατέθετε θα κινούνταν στη γνωστή κατεύθυνση της κατάργησης ωφελημάτων, όπως η ΑΤΑ και γενικότερα της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Όμως οι συστάσεις λες και βγήκαν από κάποια άλλη εποχή. Την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση «θριαμβολογεί» και μιλά για «ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη», δεν στέκουν τη λογική τα περί μείωσης μισθών για να σμικρυνθεί το χάσμα. Ίσως με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας, το αντίστροφο θα έπρεπε να επιχειρηθεί, να βελτιωθούν οι μισθοί και τα ωφελήματα των εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα για να προσεγγίσουν έστω εκείνα του δημόσιου τομέα.

Η κυβέρνηση έχει από καιρό στα χέρια της εισηγήσεις της ΠΕΟ για εισαγωγή θεσμικών μέτρων που θα επεκτείνουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και θα καθιστούν υποχρεωτική την εφαρμογή των βασικών όρων των συμβάσεων περιλαμβανομένης και της ΑΤΑ:

  • Με την τροποποίηση του διατάγματος για τον Κατώτατο Μισθό έτσι που να καταβάλλεται ΑΤΑ, 13ος μισθός και άλλα βασικά ωφελήματα στις χιλιάδες χαμηλόμισθους εργαζόμενους που λαμβάνουν τον Κατώτατο Μισθό.
  • Με την αύξηση των μισθών ειδικότερα για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Ιδού η Ρόδος λοιπόν  αν η έγνοια της κυβέρνησης είναι η σμίκρυνση του χάσματος και όχι η καθολική συρρίκνωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων όπου κι αν κάποιος απασχολείται, στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.

Διαβάστε Επίσης